Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το Κλίμα;

Η αιολική ενέργεια θεωρούνται από πολλούς ως μία από τις τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
Μαζί με την ηλιακή ενέργεια προβάλλονται ως μια από τις ελπίδες αποδέσμευσης από τα ορυκτά καύσιμα και σε πολλές χώρες ως μέσο απόκτησης της πολυπόθητης ενεργειακής αυτονομίας.
Η ειρωνεία είναι ότι τα αιολικά πάρκα “επιτυγχάνουν” κάτι πέρα από τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής: δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα.
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα λειτουργούν ως γιγάντια μίξερ που ανακατεύουν τον θερμό θαλασσινό αέρα με ψυχρότερες αέριες μάζες που βρίσκονται ψηλότερα. Η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται σε μορφή σταγονιδίων, τα οποία είναι ορατά στο γυμνό βλέμμα.
Αποτέλεσμα είναι ένα ομιχλώδες πέπλο πάνω από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ακόμα και όταν ο ουρανός είναι καθαρός και ηλιόλουστος, που μόνο ένας δυνατός άνεμος μπορεί να διαλύσει.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε θεωρητική βάση, πολύ μεγάλα αιολικά πάρκα μπορούν να αλλάξουν ακόμα και τα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, πρακτικά, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ένα αιολικό πάρκο που θα εκτεινόταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.
Θεωρητικά πάντα, ένα τέτοιο αιολικό πάρκο έκτασης 3500 χιλιομέτρων θα μείωνε την ταχύτητα του ανέμου κατά 10 χλμ/ώρα, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μετέβαλλε τις συνθήκες εκδήλωσης καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ξεχωριστή έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πρίνστον, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο.
Ότι, οι ανεμογεννήτριες ξηραίνουν και θερμαίνουν τον αέρα τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα οι τοπικοί άνεμοι να ενισχύονται. Αυτό συμβαίνει καθώς οι θερμές αέριες μάζες από το αιολικό πάρκο έρχονται σε επαφή με το έδαφος που έχει αποκτήσει υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ένα τέτοιο υποθετικό αιολικό πάρκο δεν είναι πολύ πιθανό να κατασκευαστεί, ωστόσο όπως λέει ο Τζέιμς ΜακΚα της εταιρείας αναλύσεων 3Tier, εάν οι στόχοι του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για τα αιολικά υλοποιηθούν ως το 2030 τότε ίσως υπάρξει κάποια επίδραση στο Κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου