Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ιστορικός κλιματικός χάρτης δείχνει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης

Στο video παρουσιάζεται ένας εικονογραφημένος χάρτης με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την πάροδο των χρόνων.
Το μοντέλο αναπτύχθηκε με τη χρήση του στατιστικού αλγορίθμου «LandTrendr», που συνδυάζει δορυφορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν σε βάθος δεκαετιών με εδαφικές παρατηρήσεις, όπως για παράδειγμα ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τον δημιουργό του κλιματικού χάρτη και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Δρ. Robert Kennedy, ο αλγόριθμος είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τους επιστήμονες, καθώς τους βοηθά να παρακολουθούν τις φυσικές αλλαγές που προκαλούνται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Τα χρώματα του χάρτη αποτυπώνουν πώς ποικίλοι παράγοντες επηρεάζουν τα δάση με την πάροδο του χρόνου.
Το πράσινο και το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τα υγιή δέντρα. Το κίτρινο καταδεικνύει προσβολή από έντομα και το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στα δέντρα που πεθαίνουν.
Χρονοδιαγράμματα όπως ο κλιματικός χάρτης βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να χαρτογραφήσουν την εξέλιξή της.
Όπως επισήμανε ο Δρ. Kennedy, οι κλιματικοί χάρτες είναι σαν τα βιβλία με το κάθε έτος να αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο.
«Έχοντας περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν διαμορφώνουμε σαφέστερη άποψη για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
14 Μαρτίου 2013, 10:36
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου