Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Galileo: το ευρωπαϊκό GPS έγινε πραγματικότητα

Το μακροχρόνιο όνειρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σύστημα δορυφόρων που θα προσφέρουν ένα ανεξάρτητο σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης γίνεται τελικά πραγματικότητα. Το «Γκαλιλέο», η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό GPS, ενεργοποιήθηκε πρόσφατα χάρις στους πρώτους τέσσερις δορυφόρους που τέθηκαν σε λειτουργία και παρείχαν πληροφορίες πλοήγησης. Το σύστημα θα μπει σε πλήρη λειτουργία το 2019 ή το 2020 και αυτή η ημερομηνία απέχει πολύ, από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί. Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις σε σχέση με την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, καθώς το κόστος έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Οι επιστήμονες είναι όμως αισιόδοξοι.
«Κάναμε την πρώτη τοποθέτηση, χρησιμοποιώντας μόνο ευρωπαϊκά μέσα, τους τέσσερις δηλαδή δορυφόρους του Γκαλιλέο που εκτοξεύτηκαν το 2011 και το 2012 και ένα δίκτυο επίγειων σταθμών. Είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε ότι το σύστημα Γκαλιλέο δουλεύει και είμαστε πολύ σίγουροι για την πλήρη λειτουργία του», τονίζει ο Ντιντιέ Φεβρ, διευθυντής προγραμμάτων δορυφορικής πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Το σύστημα είναι αυτή τη στιγμή στη στοιχειώδη φάση λειτουργίας του και περνά τη φάση επαλήθευσης τροχιάς. Πρόκειται για ένα κρίσιμο τεστ που θα δείξει αν το σύστημα λειτουργήσει στο μέλλον, όπως αναμένεται. Η πλήρη ανάπτυξη του έργου θα περιλαμβάνει 30 δορυφόρους, οι οποίοι θα συνδέονται με επίγεια ηλεκτρονικά συστήματα.
«Επιτύχαμε να έχουμε ακρίβεια σε ακτίνα δέκα μέτρων. Βέβαια αυτά τα επίπεδα ακριβείας απέχουν πολύ από τους στόχους μας στο μέλλον. Η ακρίβεια θα βελτιωθεί σταδιακά με την ανάπτυξη περισσοτέρων δορυφόρων και περισσοτέρων επίγειων σταθμών. Θα παράσχουμε στους χρήστες επιπλέον πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε προς το παρόν, γιατί το σύστημα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» αναφέρει ο Χαβιέ Μπενεντίκτο, project manager του Γκαλιλέο.
Εάν όλα πάνε καλά, σε λίγα χρόνια θα έχουμε ένα καινούργιο ευρωπαϊκό σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης, που θα ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία και θα παρέχει ακριβείς, ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τη θέση προσώπων, κτιρίων και αντικειμένων.

21/03 11:16 CET
Copyright © 2013 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου