Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Εντατική αξιοποίηση των Υδροηλεκτρικών στη Βουλγαρία

Την πρόθεση της βουλγαρικής επιχείρησης ηλεκτρισμού να συνεχίσει την εντατική αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών σταθμών στη χώρα για παραγωγή ρεύματος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλες μονάδες παραγωγής στα δεδομένα χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη χώρα, επιβεβαίωσε, σήμερα, αρμόδιος παράγοντας του δημόσιου διαχειριστή του ενεργειακού συστήματος (ΔΕΣ).

"Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την αξιοποίηση των υδάτων στα φράγματα για τις ανάγκες των υδροηλεκτρικών σταθμών, επειδή αν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ανεξέλεγκτο άδειασμα σε περίπτωση 'υψηλού κύματος', αυτό θα προκαλέσει κίνδυνο τόσο για τα γειτονικά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, όσο και στην πόλη Πλόβντιβ (σ.σ. Φιλιππούπολη) και τις υπόλοιπες πόλεις στις όχθες του ποταμού Μαρίτσα (σ.σ. Έβρος). Είμαστε αναγκασμένοι, λοιπόν, να αδειάζουμε τα φράγματα τακτικά και σταδιακά, ώστε να αποτρέψουμε παρόμοια απειλή" δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης και Ελέγχου του ΔΕΣ Μίτγιο Χριστόζοφ, στη δημόσια ραδιοφωνία (ΒΝΡ).
"Το μεγαλύτερο μέρος των φραγμάτων είναι στο όριο της υπερχείλισης. Από τα δέκα μεγάλα φράγματα, στα οποία υπάρχουν τέσσερα συγκροτήματα υδροηλεκτρικών σταθμών, τα οχτώ είναι στο όριο να ξεχειλίσουν. Η στάθμη του ελεύθερου όγκου στα φράγματα έχει περιοριστεί ανάμεσα σε έναν με πέντε πόντους, κατά μέσο όρο, με συνέπεια μόλις φυσήξει λίγο ο άνεμος το νερό να ξεχειλίζει, όπως λένε οι αναφορές που παίρνω" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νερό θα συνεχίζει να τροφοδοτεί τους ΥΗΣ ως τα τέλη του ερχόμενου Μαΐου. Αυτό επιβάλλεται επειδή αναμένεται τις ερχόμενες ημέρες να γεμίσουν και τα μεγάλα φράγματα Μπέλμεκεν (στο βουνό Ρίλα στη νότια Βουλγαρία) και Μπατάκ(στο βουλγαρικό τμήμα της Ροδόπης) που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα τώρα, επειδή στο υψόμετρο των 1700 μέτρων, από το οποίο τροφοδοτούνται με νερό, το λιώσιμο του χιονιού δεν έχει αρχίσει ακόμα, όπως εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρμόδιο, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εκτελεί έκτακτο πρόγραμμα μεταβολών και ανακατατάξεων των προγραμματισμένων επισκευών και ετήσιων συντηρήσεων των μεγάλων θερμοηλεκτρικών σταθμών, που θα αρχίσουν νωρίτερα φέτος ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την αναγκαστική μείωση της παραγωγής του μεγάλου συγκροτήματος Μαρίτσα Ιζτοκ έως ότου ξεκινήσει η τεχνική συντήρηση του πέμπτου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, στα τέλη Απριλίου.
Η δραστική μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού στη Βουλγαρία αποτελεί απόδειξη για τα σοβαρά προβλήματα της βουλγαρικής βιομηχανίας, που αναγκάζεται να πληρώνει μια από τις υψηλότερες τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ ο Κωνσταντίν Ντελίσίφκοφ, πρόεδρος της Ένωσης των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ο οποίος κάλεσε το Δημόσιο να συζητήσει μέτρα μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με τους ενδιαφερόμενους φορείς ως μέτρο ενθάρρυνσης της ανάκαμψης της οικονομίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου