Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

«Ανθρωπογενής» η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το 97% των ερευνών

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα αίτια της κλιματικής αλλαγής είναι ανθρωπογενή. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει ανάλυση χιλιάδων μελετών γύρω από το θέμα, την οποία πραγματοποίησε ομάδα εθελοντών της ιστοσελίδας Sceptical Science. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Environmental Research Letters υπό τον τίτλο «Ποσοτικοποιώντας την Ομοφωνία για την Ανθρωπογενή Υπερθέρμανση στην Επιστημονική Βιβλιογραφία».
Οι εθελοντές μελέτησαν 13.950 δημοσιεύσεις από την περίοδο 1991-2012 και βρήκαν ότι σε ποσοστό 97% συμφωνούν στα ανθρωπογενή αίτια της υπερθέρμανσης. Βασίστηκαν επίσης σε παλαιότερη ανάλυση, μικρότερης εμβέλειας, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2004, καθώς και σε μια ανεπίσημη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πέρυσι. Κάθε δημοσίευση αξιολογήθηκε δύο φορές.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας, η διαφορά ανάμεσα στα συμπεράσματα της ανάλυσης και στην αντίληψη της Κοινής Γνώμης γύρω από το ζήτημα είναι τεράστια, καθώς περίπου το 50% των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι οι επιστήμονες συμφωνούν σε τόσο μεγάλο ποσοστό πάνω στα αίτια της κλιματικής αλλαγής.
Οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ εντοπίζουν αυτή τη διαφορά στα «κατεστημένα συμφέροντα» και στην «εκστρατεία παραπληροφόρησης του κοινού για την επιστημονική ομοφωνία». Αναφέρουν ως παράδειγμα έγγραφο που υπέγραφε σύμβουλος επικοινωνίας των Ρεπουμπλικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο διέρρευσε το 2002. «Εάν το κοινό φθάσει να πιστεύει ότι τα επιστημονικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί, οι απόψεις τους για την παγκόσμια υπερθέρμανση θα διαφοροποιηθούν», έγραφε ο Φρανκ Λαντζ. «Συνεπώς, ο διάλογος θα πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην έλλειψη επιστημονικής βεβαιότητας.» Αναφερόμενο στη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι εθελοντές, το Sceptical Science διευκρινίζει ότι οι έρευνες που θεωρούν πολύ μικρή την ανθρώπινη συμβολή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριελήφθησαν στο 3% αυτών που απορρίπτουν τα ανθρωπογενή αίτιά της. Επισημαίνει επίσης ότι πολλές έρευνες παραπέμπουν στα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τα οποία η υπερθέρμανση που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 20ού αιώνα έως σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον άνθρωπο. «Όπως καταδεικνύουν πρόσφατες μελέτες, αυτή η δήλωση είναι πολύ συντηρητική», καταλήγει.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου