Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κίνα: «Πράσινο» για το ψηλότερο φράγμα του κόσμου

Φόβοι για την άγρια ζωή

Αψηφώντας τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι κινεζικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την ανέγερση υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Ντάντου, στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας.
Το έργο «Σουανγκτζιανγκού» θα έχει ισχύ 2GW και με ύψος 314 μέτρων, θα είναι το ψηλότερο στον κόσμο, «εκθρονίζοντας» το φράγμα Νούρεκ, στο Τατζικιστάν, το οποίο υψώνεται στα 300 μέτρα. Θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε ύψος από το περίφημο όσο και αμφιλεγόμενο φράγμα των Τριών Φαραγγιών, στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, το φράγμα θα παράγει 7,93 δισ. κιλοβατώρες ετησίως και το κόστος του θα φθάσει τα 4,42 δισ. δολάρια. Η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη έπειτα από ένα χρόνο αξιολογήσεων, ενώ την έγκρισή του αναμένεται να δώσει και το κινεζικό συμβούλιο της επικρατείας.
Οι αρμόδιες αρχές, ωστόσο, παραδέχονται ότι οι φόβοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι βάσιμοι, καθώς είναι πιθανό το φράγμα να «επηρεάσει την αναπαραγωγή και τη μετακίνηση σπάνιων ειδών ψαριών, αλλά και την ανάπτυξη απειλούμενων φυτών, όπως το κινεζικό πουρνάρι, το οποίο τελεί υπό καθεστώς προστασίας».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας επιμένει ότι, παράλληλα με το χτίσιμο του φράγματος, θα ληφθούν σοβαρά μέτρα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων εξετάζεται σχέδιο προστασίας των βιοτόπων ψαριών και δημιουργίας τραπεζών σπόρων για σπάνια φυτά.
Το φράγμα δεν είναι το πρώτο που κατασκευάζεται στον ποταμό Ντάντου. Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες αγρότες που ζουν και εργάζονται στις παραποτάμιες περιοχές κατέβηκαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχέδια μετακίνησής τους, ωστόσο η υλοποίηση του έργου απλώς καθυστέρησε για ένα χρόνο.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες εκφράζουν τώρα φόβους ότι, εκτός από τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα, η πληθώρα φραγμάτων στη νοτιοδυτική Κίνα θα ενισχύσει τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, όπως σεισμών και κατολισθήσεων.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου