Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Facebook και Twitter σε ρόλο Πυροσβεστικής για τις πλημμύρες

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της κεντρικής Ευρώπης ανέδειξαν σε πολλές περιπτώσεις την ανεπάρκεια των μηχανισμών προειδοποίησης στις διάφορες χώρες και ώθησαν πολύ κόσμο να αναζητήσει πρόσβαση στην ενημέρωση μέσω της κοινωνικής δικτύωσης. Facebook και Twitter πήραν φωτιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παραπληροφόρηση δεν συνιστά τη δική της απειλή.


Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό «Der Spiegel», όταν η πόλη Πάσαου στη Βαυαρία πλημμύρισε την περασμένη εβδομάδα, ντόπιοι φοιτητές έφτιαξαν στο Facebook την ιστοσελίδα «Passau Raumt Auf», προκειμένου να οργανώσουν την προσπάθεια εκκαθάρισης και παροχής βοήθειας.
Η Λίζα Βάγκνερ, φοιτήτρια Πληροφορικής, τροφοδοτούσε επί 16 συνεχόμενες ώρες τη σελίδα με ενημερώσεις, όπως «έχουμε άμεση ανάγκη από προβολείς και φακούς, για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε υπόγεια που δεν έχουν φως».
Μέσα σε λίγες ώρες, η σελίδα συγκέντρωσε περισσότερα από 17.000 «like» και η κοπέλα, που είναι μόλις 21 ετών, ικανοποιήθηκε όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του δήμου, που την ευχαριστούσε επειδή με την παρέμβασή της επιτεύχθηκαν όσα δεν είχαν γίνει σε διάστημα δύο εβδομάδων, στην προηγούμενη μεγάλη πλημμύρα το 2002.
Αναλόγως κινήθηκαν πολίτες, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Παντού, οι άνθρωποι στράφηκαν στις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, που ήταν ανύπαρκτες ή τουλάχιστον όχι τόσο διαδεδομένες το 2002. Μέσω των κοινωνικών δικτύων, έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση και εθελοντές συγκεντρώθηκαν για να γεμίσουν σακιά με άμμο ή να καθαρίσουν πλημμυρισμένα κτήρια. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια smartphones, ακόμη και τη στιγμή που μετείχαν σε επιχειρήσεις, πολίτες είχαν την πιο έγκαιρη ενημέρωση.
Στη Γερμανία, οι Αρχές παραδέχθηκαν ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αναβαθμίζεται και τα διάφορα δίκτυα κάλυψαν πολλά κενά. Στην πραγματικότητα, το τοπίο του συστήματος που εξελίσσεται παραμένει θολό και το μόνο σίγουρο είναι το απαρχαιωμένο δίκτυο των εκκωφαντικών σειρήνων που μέχρι πριν από μια εικοσαετία κατέβαζαν στους δρόμους τους πολίτες της πάλαι ποτέ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων δοκιμών.
Ωστόσο, όπως επεσήμαναν αξιωματούχοι στη Δρέσδη, στην πρόσφατη έκτακτη κατάσταση, το χάος δεν προκλήθηκε από τις μεγάλες ποσότητες νερού και την απειλή που ρεαλιστικά συνιστούσαν, όσο από «τις ανοησίες που αβασάνιστα μεταδόθηκαν», με ευθεία υπαινικτική αναφορά στα... τέρατα που σε πολλές περιπτώσεις αναπαρήχθησαν μέσω των διαφόρων δικτύων.
(ΠΗΓΗ: WWW.SPIEGEL.DE/INTERNATIONAL)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου