Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Στα 15 τρισ. ευρώ το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
Ραγδαία αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα των κατακλυσμιαίων βροχών που καταγράφηκαν σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, προβλέπουν στις επόμενες δεκαετίες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προειδοποιώντας μεταξύ άλλων πως εάν δεν αναληφθούν δράσεις, η γη θα βρεθεί σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης.
Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τσεχία, την Αυστρία και τη Γερμανία ανάγκασε περισσότερους απο 10 χιλ. κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στη Γερμανία, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούσαν για επέκταση των πλημμύρων στη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Ο Δούναβης πλημμύρισε στη Βαυαρία και δεκάδες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Εκατοντάδες δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κοπεί στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία, και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σχεδόν ολόκληρη η Βοημία, καθώς και άλλες περιοχές της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος προβλέπεται αύξηση των πλημμύρων, των καταιγίδων και άλλων ακραίων υδρομετεωρολογικών φαινομένων τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη, ενώ αναφορικά με τις αιτίες αυτών των φαινομένων επισημαίνει πως «Η παρατηρούμενη αύξηση στο κόστος της ζημίας από ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της χρήσης της γης, στην αύξηση του πληθυσμού, στον οικονομικό πλούτο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες σε επιρρεπείς περιοχές».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος θεωρεί πως αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί μέρος των συνεχώς αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών από τη δεκαετία του 1980. Αναφέρεται στα αυξανόμενα κόστη που συνδέονται με την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι χρειάζεται περισσότερα και καλύτερα δεδομένα προκειμένου να γνωρίζει και σε επιστημονικό επίπεδο τον ρόλο που έπαιξε η κλιματική αλλαγή. «Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τον πραγματικό ρόλο που έπαιξε η κλιματική αλλαγή στις τάσεις πλημμύρων τις τελευταίες δεκαετίες, θα ήταν απαραίτητο να έχουμε πιο αξιόπιστα και μακροχρόνια δεδομένα για τα ποτάμια με ένα φυσικό καθεστώς ροής».
 
Αύξηση του πληθυσμού
Η έκθεση κάνει λόγο επίσης και για «ακατάλληλη στέγαση». Περίπου το ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών πόλεων με πάνω από 100.000 κατοίκους είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε πλημμύρες που προκαλούνται από υπερχείλιση ποτα?ών.
«Εξετάζοντας τον κίνδυνο πλημμύρων στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, ο κίνδυνος πλημμύρων είναι επίσης αποτέλεσμα του πού και πώς επιλέγουμε να ζήσουμε -οι αυξήσεις στα κόστη από τις πλημμύρες τις τελευταίες δεκαετίες μπορούν εν μέρει να αποδοθούν στο ότι αυξήθηκαν και οι κάτοικοι στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες», όπως τόνισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Hans Bruyninckx.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να προσαρμοστούν στις τωρινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προβλέψουν μελλοντικές αλλαγές, χρηματοδοτώντας τεχνικά έργα και πράσινες υποδομές. Τον Απρίλιο του 2013, η Κομισιόν υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με αυτή, το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να φθάσει περίπου 15 τρισ. ευρώ σε περίπτωση που οι χώρες δεν λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA) απηύθυνε νέα έκκληση για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, η Γη θα βρεθεί σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης. Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ, βασικός συντάκτης της νέας έκθεσης προειδοποίησε ότι ακόμη κι αν μια διεθνής συμφωνία εφαρμοστεί το 2020, όπως προβλέπεται, θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Όπως τόνισε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Η έκθεση δείχνει ότι ο δρόμος, τον οποίο ακολουθούμε αυτή τη στιγμή, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,6 έως 5,3 βαθμούς Κελσίου», όπως αναφέρει η επικεφαλής του IEA Μαρία φαν ντερ Χέφεν.

Ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής
Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μια άνοδος μεγαλύτερη των δύο βαθμών Κελσίου, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, αυξάνοντας για παράδειγμα τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,4% πέρυσι, φθάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ. Όπως επισημαίνει η φαν ντερ Χέφεν, ωστόσο, «η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι μπορούν να γίνουν πολλά για την αντιμετώπιση των εκπομπών του ενεργειακού κλάδου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα πολλές κυβερνήσεις».
Στις προτάσεις του IEA περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ο περιορισμός της χρήσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, η μείωση των εκπομπών μεθανίου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η κατάργηση των επιδοτήσεων για χρήση ορυκτών καυσίμων.
«Η ταχεία και ευρεία εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα για την ανάληψη δράσης, κερδίζοντάς μας χρόνο καθώς οι διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα συνεχίζονται», όπως υπογράμμισε ο Φατίχ Μπιρόλ.
  • Νέα έκκληση για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, απηύθυνε ο ΙΕΑ, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αναληφθεί δράση η Γη θα βρεθεί σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης.
  • Προβλέπεται αύξηση των πλημμύρων, των καταιγίδων και άλλων ακραίων υδρομετεωρολογικών φαινομένων τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη.
  • Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί μέρος των συνεχώς αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών από την δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τον ΕΕΑ.
  • Περίπου το ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών πόλεων με πάνω από 100.000 κατοίκους είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε πλημμύρες που προκαλούνται από υπερχείλιση ποτα?ών.
  • Ακόμη κι αν μια διεθνής συμφωνία εφαρμοστεί το 2020, όπως προβλέπεται, θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Περιβαλλοντική επιβάρυνση
Κλιματικές και... «επενδυτικές» αλλαγές
Πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται και στη συμπεριφορά των θεσμικών επενδυτών, όπως διαπιστώνει έρευνα του Συνδέσμου Θεσμικών Επενδυτών, επισημαίνοντας πως ολοένα και περισσότεροι επενδυτές ζητούν ενεργειακά πιστοποιητικά των κτιρίων που εξετάζουν να αποκτήσουν, έχοντας μάλιστα εκ των προτέρων θέσει τα ελάχιστα αποδεκτά επίπεδα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για τα ακίνητα που στοχεύουν.
Η έρευνα αναφέρει παραδείγματα αλλαγών κυρίως στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διαπιστώνεται αυξημένη ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, τονίζοντας πως οι επενδυτές συχνά χρησιμοποιούν τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση ενός ακινήτου ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να μειώσουν το τελικό τίμημα. Το γεγονός καταγράφεται στις τρεις μεγαλύτερς αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, οι οποίες κάθε χρόνο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων σε ακίνητα.
Οι ιδιοκτήτες και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων οφείλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές, είτε αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα ακίνητα τους είτε οικοδομώντας ακίνητα που εφαρμόζουν τις υφιστάμενες τεχνολογίες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, από το στάδιο της κατασκευής μέχρι το στάδιο της χρήσης. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές υποστηρίζονται πλέον και από σχετικές θεσμικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε., καθώς πρόσφατα ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας τα κτίρια της Ε.Ε. θα πρέπει έως το 2050 να έχουν μειώσει κατά 80% την ενέργεια που καταναλώνουν. Η διαδικασία αυτή αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά ακινήτων, καθώς έχει προσθέσει ακόμα έναν παράγοντα προστιθέμενης ή υποτίμησης της αξίας ενός ακινήτου. Αλλωστε, ο κλάδος της οικοδομής υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ε.Ε. και για το 35% των εκπομπών ρύπων.

www.imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου