Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σε υψηλό 44.000 ετών οι θερμοκρασίες στην Αρκτική

Οι μέσες θερινές θερμοκρασίες στην ανατολική Αρκτική του Καναδά ήταν φέτος υψηλότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 44.000 έως 120.000 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν αυτές που επικρατούσαν κατά την πρώιμη ολόκαινο εποχή, όταν η ποσότητα ηλιακής ενέργειας που έφθανε στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους θερινούς μήνες ήταν περίπου 9% μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα.
«Το βασικό στοιχείο εδώ είναι πόσο πρωτοφανής είναι η υπερθέρμανση στην Αρκτική του Καναδά», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ερευνητής Γκίφορντ Μίλερ, η ομάδα του οποίου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης της στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters. «Αυτή η έρευνα μας λέει ότι πράγματι η άνοδος των θερμοκρασιών που παρατηρούμε βρίσκεται έξω από κάθε γνωστή φυσική μεταβλητότητα και πρέπει να οφείλεται στην αυξημένη διοχέτευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.»
Ο Μίλερ και οι συνάδελφοί του βασίστηκαν στις φυσαλίδες που βρήκαν εγκλωβισμένες σε πυρήνες πάγου από γεωτρήσεις για να δουν τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Αρκτική στο παρελθόν καθώς και τα επίπεδα των βροχοπτώσεων. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματά τους με δεδομένα από φυτά που βρήκαν κάτω από παγοκρηπίδα της Αρκτικής, η οποία έλιωνε, είδαν ότι η βλάστηση αυτή βρισκόταν «παγιδευμένη» στον πάγο για τουλάχιστον 44.000 χρόνια.
Παρότι οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με βεβαιότητα την ακριβή ηλικία των δειγμάτων τους, λένε ότι «είναι σαφές ότι η τήξη δεν άρχισε κατά την ολόκαινο εποχή, αλλά πρόσφατα, κάτι που καταδεικνύει ότι οι θερινές θερμοκρασίες των πρόσφατων δεκαετιών υπήρξαν υψηλότερες από κάθε άλλη περίοδο συγκρίσιμης διάρκειας τα τελευταία 44.000 χρόνια».

 http://www.naftemporiki.gr/story/721716

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου