Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Πιο αυστηρή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ζητά η Ευρωβουλή


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση χθες (24 Οκτωβρίου) προς τις χώρες της ΕΕ για καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανόνων, παρά το κόστος εφαρμογής τους.
Η ψηφοφορία βάζει τη σφραγίδα της Ευρωβουλής σε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα της προσέγγισης της ΕΕ για την περιβαλλοντική δράση έως το 2020, «Ζώντας καλά, εντός των ορίων του πλανήτη μας».
Το εν λόγω πρόγραμμα, έβδομο τέτοιου είδους, θα οικοδομήσει τη δράση της ΕΕ στην περιβαλλοντική πολιτική, από τη διαχείριση των υδάτων μέχρι την κλιματική αλλαγή ενώ θα ενισχύσει επίσης την «πράσινη ανάπτυξη».
Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν παράπονα ότι η περιβαλλοντική πολιτική έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη, λόγω της προσπάθειας των τελευταίων να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους εν μέσω της κρίση χρέους. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι θα υπάρξουν οφέλη.

«Η περιβαλλοντική δράση σαφώς και περιέχει κόστος, όπως άλλωστε και η αδράνεια, ωστόσο έχει επίσης και οφέλη τα οποία οι δημόσιες αρχές χρηματοδότησης και οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγνοήσουν στο σημερινό κλίμα », δήλωσε ο Gaston Franco, ο ευρωβουλευτής που ασχολείται με το πρόγραμμα στο Κοινοβούλιο.
Ο Γάλλος που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρότεινε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω οριζόντιας περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε άλλα πεδία πολιτικής.
Ζήτησε επίσης από τον υπόλοιπο κόσμο να μοιραστεί το περιβαλλοντικό βάρος.
«Ωστόσο η ΕΕ πρέπει να δεσμεύσει σε αυτό το πεδίο και τρίτες χώρες. Το να αρκεστούμε σε μονομερείς δεσμεύσεις δεν θα θεωρηθεί δίκαιο από τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες, και θα τους αποθαρρύνει από το να λειτουργούν στην επικράτεια της Ένωσης», υπογράμμισε.
(euractiv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου