Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ενενήντα εταιρείες ένοχες για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Ενενήντα εταιρείες είναι κυρίως υπεύθυνες για την πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Από τις συγκεκριμένες εταιρείες έχουν παραχθεί περίπου τα δυο τρία των εκπομπών αερίου του Θερμοκηπίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Κολοράντο. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Από τις 90 εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ρυπαντών έχει παραχθεί το 63% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από το 1751 έως το 2010. Οι εκπομπές αυτές ανέρχονται σε περίπου 914 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Οι μισές από τις εκτιμώμενες εκπομπές παρήχθησαν μόλις τα τελευταία 25 χρόνια και συγκεκριμένα αφού οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες είχαν ενημερωθεί για το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση του άνθρακα και του πετρελαίου προκαλούν επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Από τις 90 εταιρείες οι 50 είναι ιδιωτικές εταιρείες, οι 31 κρατικές και οι 9 κυβερνητικές. Οι 83 δραστηριοποιούνται στη παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ οι υπόλοιπες 7 δραστηριοποιούνται στη παραγωγή τσιμέντου.

Ο κατάλογος με τις ιδιωτικές εταιρείες μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις Chevron, Exxon, BP, Shell, British Coal Corp, Peabody Energy, BHP Billiton. Στις κρατικές περιλαμβάνεται η ρωσική Gazprom και η νορβηγική Statoil, ενώ εννέα κυβερνητικές εταιρείες βρίσκονται στην Κίνα, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρεια Κορέα και την Πολωνία.

«Υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη ανά το κόσμο. Εάν όμως παίρναμε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις, δηλαδή τους διευθύνοντες συμβούλους και τους υπουργούς ενέργειας θα χωρούσαν όλοι τους σε ένα ή δυο λεωφορεία» δήλωσε ο ερευνητής και βασικός συντάκτης της έκθεσης Ρίτσαρντ Χιντ, στο Guardian.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ χαρακτήρισε την έρευνα ως «σημαντικό βήμα μπροστά» αναφορικά με την αντίληψη της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής. «Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να δράσουν συντονισμένα προκειμένου να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτοί που είναι ιστορικά υπεύθυνοι για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας έχουν ξεκάθαρα την υποχρέωση να αποτελέσουν μέρος της λύσης» δήλωσε.

Η Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC), προειδοποίησε το Σεπτέμβρη ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές ο κόσμος βρίσκεται 30 χρόνια πριν την εξάντληση του «προϋπολογισμού διοξειδίου του άνθρακα». Πρόκειται για την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απελευθερωθεί χωρίς ο πλανήτης να εισέλθεις στην επικίνδυνη ζώνη υπερθέρμανσης, δηλαδή πάνω από 2C.

Ο περιβαλλοντολόγος Μαικλ Μαν, ο οποίος συμμετείχε στην αξιολόγηση της IPCC, δήλωσε πως ελπίζει ότι η λίστα αυτή θα φέρει μεγαλύτερο έλεγχο στην παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα. «Θα μπορούσε να φέρει αλλαγή στο ‘παιχνίδι’. Δίνεται η δυνατότητα για σαφή λήψη ‘αποτυπωμάτων’ αναφορικά με την εκπομπή αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων. Αυξάνει την υποχρέωση της υπευθυνότητας στην καύση ορυκτών καυσίμων. Δεν μπορείς να καις ορυκτά χωρίς να το γνωρίζει ο κόσμος».

* Η έρευνα συντάχθηκε βάση των στοιχείων του Κέντρου Πληροφόρησης και Ανάλυσης για το Διοξείδιο του Άνθρακα, που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο ενέργειας και δημοσιεύτηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Climate Change. Μελετήθηκαν στοιχεία από το 1751 έως το 2010.

http://tvxs.gr/news/klimatiki-allagi/eneninta-etaireies-enoxes-gia-tin-yperthermansi-toy-planiti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου