Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Το 1ο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα – «Πράσινο» από ΡΑΕ

Στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας μπαίνουν τα συστήματα αντλησιοταμίευσης, καθώς χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, η ΡΑΕ έδωσε το «πράσινο φως» για το πρώτο έργο στην Ελλάδα, ισχύος 220MW, στην Αιτωλοακαρνανία.
Πρόκειται για μια τεχνολογία ΑΠΕ πολλά υποσχόμενη, που μπορεί να συμβάλλει στην αποθήκευση της αιολικής ενέργειας.
Το σύστημα αντλησιοταμίευσης αποτελείται από δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα.

Η διαδικασία της άντλησης, γίνεται με τη χρήση αιολικής ενέργειας, η οποία με αυτόν τον τρόπο «αποθηκεύεται» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε υπάρχει ζήτηση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα το ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νίκος Βασιλάκος, είχε εξαγγείλει την πρόθεση της ανεξάρτητης αρχής να ανοίξει το κεφάλαιο αντλησιοταμίευσης, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης.
Η πρώτη άδεια που χορηγήθηκε από τη ΡΑΕ αφορά σε έργο της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανεξάρτητη αρχή επεξεργάζεται και τις υπόλοιπες αιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου