Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Αντλησιοταμίευση 1GW για επίτευξη του στόχου των ΑΠΕ ως το 2025

Η ανάγκη άμεσης έναρξης του σχεδιασμού μονάδων αντλησιοταμίευσης με ισχύ της τάξης του 1GW διαπιστώθηκε στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα, με Ορίζοντα το 2050: Ανάγκες, εμπόδια και απαιτούμενες δράσεις” που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, στο Αμφιθέατρο Πολυμέσων της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το Εργαστήριο Υδροδυναμικών Μηχανών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού Έργου StoRE (www.store-project.eu).
Η συγκεκριμένη ισχύς αντλησιοταμίευσης είναι απαραίτητη προκειμένου να υποστηριχθεί η εκτιμώμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα έως το 2025.

Στην ημερίδα διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη νέων λεπτομερέστερων διερευνήσεων της μελλοντικής ανάπτυξης του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες, ως συνάρτηση των διεθνών πολιτικών και τεχνολογικών εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα.
Στην Ημερίδα  προσεκλήθησαν ως ομιλητές ακαδημαϊκοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες, καθώς και στελέχη φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι παρουσίασαν όλες τις πτυχές και προοπτικές του ζητήματος της αποθήκευσης ενέργειας στο ελληνικό σύστημα.
Η ανταπόκριση του τεχνικού και επιστημονικού κόσμου ήταν μεγάλη, ενδεικτική του αυξανόμενου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας στη Χώρα τα τελευταία χρόνια. Στην Ημερίδα συμμετείχαν πάνω από 120 επιστήμονες από όλο το φάσμα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, καθώς και αρκετοί μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Μέσω των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που ακολούθησαν, αποσαφηνίσθηκαν πολλές πτυχές του ζητήματος της αποθήκευσης, αναφορικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκτιμώμενες ανάγκες του συστήματος και τις δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης σχετικών επενδύσεων, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Επίσης, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής Διαβούλευσης που διενεργήθηκε με σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε από επιλεγμένους επιστήμονες. Τέλος, συζητήθηκαν τα προβλήματα που μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση των αντίστοιχων στόχων, καθώς και οι απαιτούμενες δράσεις για την προώθηση των αναγκαίων έργων.
Οι απόψεις των ειδικών που εκφράστηκαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις της Ημερίδας, και διαπιστώθηκε ότι απηχούνται ικανοποιητικά  στην πρόσφατη πρόταση της ΡΑΕ για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στο ελληνικό σύστημα.

Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας
- Δημήτρης Παπαντώνης, Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
- Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Αν. Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
- Σταύρος Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ
- Δημήτρης Μανωλάκος, Λέκτορας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου