Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Οι προκριθείσες πόλεις για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πέντε προκριθείσες πόλεις, το Έσσεν (Γερμανία), τη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Ναϊμέχεν (Ολλανδία), το Όσλο (Νορβηγία) και το Ούμεο (Σουηδία), για το επόμενο στάδιο του Βραβείου της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016. Το βραβείο απονέμεται σε μία ευρωπαϊκή πόλη κάθε χρόνο, επικροτώντας τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Για πρώτη φορά από την καθιέρωση του βραβείου, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους μπόρεσαν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο αυτό· προηγουμένως ήταν επιλέξιμες μόνο οι πόλεις με πληθυσμό 200.000 κατοίκων και άνω.
Ο κ. Janez Potočnik, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στον παρόντα κατάλογο των επικρατέστερων υποψηφιοτήτων, όπου βλέπουμε μεγάλες και μικρές πόλεις να διαγωνίζονται για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016. Η ποιότητα των εν λόγω υποψηφιοτήτων, που όλες περιλαμβάνουν τη σύμπραξη των τοπικών αρχών με τους πολίτες για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, αποτελεί θετικό στοιχείο».
Το Έσσεν, η Λιουμπλιάνα, το Ναϊμέχεν, το Όσλο και το Ούμεο έχουν προεπιλεχθεί μεταξύ 12 υποψηφιοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε κάθε υποψηφιότητα με βάση τους παρακάτω δείκτες:
  • μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές
  • τοπικές μεταφορές
  • πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης
  • φύση και βιοποικιλότητα
  • ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα
  • ποιότητα του ηχητικού περιβάλλοντος
  • παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων
  • διαχείριση υδάτινων πόρων
  • επεξεργασία λυμάτων
  • οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση
  • ενεργειακή απόδοση
  • ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος
Οι προεπιλεγείσες πόλεις τώρα θα περάσουν στο επόμενο στάδιο παρουσιάζοντας στην κριτική επιτροπή στις 23 Ιουνίου στην Κοπεγχάγη, τη σημερινή κάτοχο του τίτλου της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το όραμά τους, τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν ως πρότυπο για άλλες πόλεις, καθώς και τη στρατηγική επικοινωνίας τους. Έπειτα από τις διαβουλεύσεις της κριτικής επιτροπής, η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016 θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα, στις 24 Ιουνίου, κατά την επίσημη τελετή απονομής του βραβείου στην Κοπεγχάγη.
Ιστορικό
Από τη θέσπιση του βραβείου το 2010, ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει απονεμηθεί σε έξι πόλεις. Η Στοκχόλμη ήταν η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο, και ακολούθησαν το Αμβούργο το 2011, η Βικτώρια-Γκαστέις το 2012 και το 2013 η Νάντη. Σημερινή κάτοχος του τίτλου είναι η πόλη της Κοπεγχάγης, ενώ το 2015 ο τίτλος θα απονεμηθεί στο Μπρίστολ.
Η Ευρώπη είναι πλέον μια ουσιαστικά αστική κοινωνία, δεδομένου ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Πολλές από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας πηγάζουν από αστικές περιοχές, αλλά ακριβώς αυτές είναι και οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό ανάληψης δεσμεύσεων και καινοτομίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπισή τους. Το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης σχεδιάστηκε ως μια πρωτοβουλία για να αναγνωριστούν οι προσπάθειες, να παρακινηθούν οι πόλεις να αναλάβουν περαιτέρω δράση, να προβληθεί και να ενθαρρυνθεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων.
Η εκάστοτε νικήτρια, πέραν του ότι γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για άλλα αστικά κέντρα, εξασφαλίζει προβολή που συμβάλλει στην ενίσχυση της φήμης της και καθίσταται ελκυστικότερη ως προορισμός επίσκεψης, εργασίας ή εγκατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Twitter @EU_GreenCapital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου