Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ο επιστήμονας που αφαίρεσε το όνομά του από την έκθεση της IPCC


Την περασμένη εβδομάδα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, για την Κλιματική Αλλαγή έδωσε στη δημοσιότητα τις - για ακόμη μια φορά - ανησυχητικές προβλέψεις της για τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Την παρουσίαση της έκθεσης επισκίασαν οι πληροφορίες ότι ένας από τους ερευνητές που συνέβαλαν στη σύνταξή της ζήτησε να σβηστεί το όνομά του.
Την περασμένη εβδομάδα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του
Μιλώντας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ο Ρίτσαρντ Τολ, καθηγητής οικονομικών της κλιματικής αλλαγής στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, εξήγησε ότι η ένστασή του δεν έγκειται στα βασικά συμπεράσματα που συνοψίζονται στην έκθεση, αλλά στο γεγονός ότι δεν δίνεται έμφαση στις θετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής και στο ότι δημιουργείται η εντύπωση πως οι αρνητικές επιπτώσεις συνιστούν «υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα», όπως έγραψε ο ίδιος στους Financial Times.
«Στη σύνοψη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, διαβάζουμε όλες αυτές τις ιστορίες τρόμου», δήλωσε στο National Review Online ο Τολ, ο οποίος συνεργάζεται με την IPCC εδώ και 20 χρόνια και είναι μεταξύ των βασικών συντακτών των κεφαλαίων της έκθεσης γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
«Θα πεθάνουμε όλοι, θα έρθουν οι τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης... Ένιωσα άβολα με τον προσανατολισμό της έκθεσης.»
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση, η οποία λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει τα επίπεδα φτώχειας. Εκτιμούν ότι «κανείς στον κόσμο δε χαίρει ασυλίας» και, ενώ οι συνέπειες αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές, οι χώρες δεν έχουν λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις δυνητικά μεγάλες επιπτώσεις για τα αποθέματα τροφίμων και νερού ή ακόμη και για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τολ, η IPCC σκόπιμα επέλεξε να υποβαθμίσει τα οφέλη μιας μικρής ανόδου της θερμοκρασίας, για παράδειγμα ότι οι ηπιότεροι χειμώνες θα προκαλούσαν λιγότερους θανάτους ηλικιωμένων ή ότι θα ευνοούσαν τις καλλιέργειες σε κάποιες περιοχές. «Είναι εντελώς προφανές ότι υπάρχουν και θετικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπεται πάντα να μιλάμε γι’ αυτές», υποστήριξε.
Συνάδελφοί του, οι οποίοι επίσης συνέβαλαν στην έκθεση, δεν άργησαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με το βασικό συντάκτη της έκθεσης, τον καθηγητή περιβαλλοντικών σπουδών στο Στάνφορντ Κρις Φιλντ, τα κομμάτια που έφεραν την υπογραφή του Τολ περιείχαν «σημαντικά σφάλματα» που χρειάστηκε να διορθωθούν, ενώ ο ίδιος κινείται στα «όρια» των απόψεων της επιστημονικής κοινότητας
Ισχυρίστηκε ότι το «αντάρτικο» ήταν απόρροια του θυμού του οικονομολόγου για το γεγονός ότι στη σύνοψη της έκθεσης δεν δίνεται βαρύτητα στις απόψεις του.

http://www.naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου