Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Κανείς δεν χαίρει ασυλίας» από την κλιματική αλλαγή

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής αναμένονται «δριμύτατες, αναπόφευκτες, διάχυτες και μη αναστρέψιμες», προειδοποιεί η αρμόδια Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την πέμπτη έκθεσή της. Επιστήμονες και αξιωματούχοι, όποιοι συνεδριάζουν στην Ιαπωνία, υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω έκθεση είναι η πιο ολοκληρωμένη και ενημερωμένη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο. Η έκθεση του IPCC σκιαγραφεί την κατάσταση με ζοφερά χρώματα προειδοποιώντας για ακόμη μια φορά ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν η ανθρωπότητα δεν θέσει υπό έλεγχο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγει.
Μέλη της επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή επισημαίνουν ότι η έκθεση υποστηρίζεται από πειστικότατες και αδιάσειστες αποδείξεις για το μέγεθος των επιπτώσεων. «Κανείς στον κόσμο δεν χαίρει ασυλίας», σημειώνει ο πρόεδρος του IPCC, Ρατζέντρα Πατσαουρί.

Μέχρι σήμερα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ήταν φανερές πάνω στα διάφορα οικοσυστήματα του κόσμου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την πάροδο των ετών κι αν δεν ληφθούν μέτρα οι επιπτώσεις θα υπονομεύσουν τον άνθρωπο, τις κοινωνίες, την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξηθούν περαιτέρω τα επίπεδα φτώχειας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η περίληψη της έκθεσης «η υγείας μας, τα σπίτια μας, τα τρόφιμα, η ασφάλεια κινδυνεύουν από την άνοδο της θερμοκρασίας». Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα προβλέπουν μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών από το 2030, την ώρα που η ζήτηση τροφίμων παγκοσμίως εξακολουθεί να αυξάνεται. Ανησυχία εκφράζεται και για την ασφάλεια των αποθεμάτων νερού εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, π.χ. της συρρίκνωσης των παγετώνων ή των μεταβολών στις βροχοπτώσεις. Οι επιστήμονες πίσω από την έκθεση προειδοποιούν ότι τα ίδια προβλήματα ίσως οδηγήσουν σε αύξηση των συρράξεων, π.χ. των εμφυλίων πολέμων.
«Πριν από αυτήν την έκθεση νομίζαμε ότι ξέραμε τι συμβαίνει. Τώρα έχουμε αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις ότι αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικό», δήλωσε ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της μέλετης, δρ. Σαλιμούλ Χακ.
Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Μισέλ Ζαρόντ υποστήριξε το εξής: «οι άνθρωποι στο παρελθόν κατέστρεφαν το κλίμα της Γης από άγνοια. Σήμερα η άγνοια δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για το έγκλημα που διαπράττεται».
Η νέα αξιολόγηση της IPCC αναφέρεται, επίσης, στην υποχώρηση των παγοκαλυμμάτων και την τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, στις προβλέψεις για εντονότερα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και καταιγίδες, στην υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων, στη μετακίνηση ψαριών και άλλων ζώων προς τους πόλους ή σε κάποιες περιπτώσεις τον αφανισμό τους.
Η επιστημονική κοινότητα καταγγέλλει ότι αν και πολυετής η προσπάθεια για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει φέρει ελάχιστα αποτελέσματα και η διεθνής κοινότητα είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ο νέος γύρος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες στη Νέα Υόρκη. Παρά τη μείωση σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρόοδος έχει ακυρωθεί από την άνοδο των εκπομπών στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Δείτε το βίντεο με μερικές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως τις βιώνουν οι άνθρωποι στο Μπανγκλαντές, στην Ινδονησία, στη νήσο Κιριμπάτι:
www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου