Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Λάσπη έπνιξε τη Βέργη Σερρών, την έκανε μικρή “Πολιτεία Ουάσιγκτον”

Κάτω από τόνους λάσπης θάφτηκαν οι δρόμοι του χωριού Βέργη στο Δήμο Βισαλτίας του νομού Σερρών εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε το απόγευμα της Πρωτομαγιάς.
Τα κανάλια που βρίσκονται γύρω από το χωριό υπερχείλισαν με αποτέλεσμα η λάσπη από τους περιμετρικούς λόφους να κατέβει στο χωριό και να πνίξει δρόμους, αλλά και κατοικίες.
Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και σε  αγροτικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ορισμένοι υπερήλικες κάτοικοι του χωριού παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με πέντε οχήματα και δεκαπέντε άνδρες προκείμενου να αντιμετωπίσει την ακραία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Οι κάτοικοι με σκούπες και κουβάδες στα χέρια προσπαθούν μέχρι και αυτή την ώρα να απομακρύνουν την λάσπη από τα σπίτια τους, ενώ δύσκολα θα περάσουν τη νύχτα όσοι διέμεναν σε ισόγειες κατοικίες και παλιές μονοκατοικίες, καθώς η λασπώδης πλημμύρα κάλυψε στο πέρασμά της ακόμη και τα κρεβάτια τους.

Στο χωριό βρίσκονται αυτή την ώρα και υδροφόρα μηχανήματα του δήμου Βισαλτίας προκειμένου να πλύνουν τους δρόμους, ενώ κάτοικοι του χωριού με αγροτικά μηχανήματα έσπασαν ακόμη και αυλόγυρους σπιτιών για να απομακρύνουν τα νερά από τις αυλές, που σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνούν τα δέκα εκατοστά.
—Λασπολισθήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου
Σημειώνεται πως μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά, στην βορειοδυτική Πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ στις 22 Μαρτίου σημειώθηκαν εκτεταμένες υποχωρήσεις εδαφών και “λασπολισθήσεις” με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 άνθρωποι.
Συγκεκριμένα σημειώθηκαν εκτεταμένες υποχωρήσεις εδάφους σε μια απότομη πλαγιά κοντά στην κοινότητα Όσο, 90 χιλιόμετρα βόρεια του Σηάτλ με αποτέλεσμα η περιοχή να καλυφθεί από τόνους λάσπης.
Το κόστος των ζημιών υπολογίζεται σε 10 εκατ. δολάρια, ενώ το κόστος αποκατάστασης σε 32 εκατ. δολάρια.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου