Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ζωή για πρώτη φορά κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής – Ακολουθεί το διάστημα;

Στη σημερινή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature περιλαμβάνεται μια μελέτη που αποδεικνύει για πρώτη φορά την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών σε μεγάλα βάθη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.
Εκμεταλλευόμενοι εξειδικευμένες μεθόδους γεωτρήσεων και εξορύξεων οι επιστήμονες κατάφεραν να διεισδύσουν σε ένα ενεργό οικοσύστημα 600 μέτρα κάτω από το παγοκάλυμμα της Δυτικής Ανταρκτικής, σε μια υπόγεια λίμνη, όπου βρέθηκε ζωή απρόσβλητη από την ηλιακή ακτινοβολία και τις αέριες μάζες επί εκατομμύρια χρόνια.
Η ανακάλυψη ζωής σε ένα “ακραίο”, παρθένο περιβάλλον όπως αυτό αναμένεται να συμβάλλει στις προσπάθειες αναζήτησης ζωής σε αντίστοιχες συνθήκες στον πλανήτη μας ή και σε άλλους πλανήτες.
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μοντάνα, Τζον Πρίσκου, μελέτησε δείγματα υλικού κάτω από τον πάγο τα οποία περιείχαν μονοκύτταρα μικρόβια με την ονομασία Αρχαία, τα οποία επιβιώνουν και αναπτύσσονται μετατρέποντας  αμμώνιο και μεθάνιο σε ενέργεια.

Τα αίτια της θερμικής νησίδας ποσοτικοποιούνται για πρώτη φορά

Τις αιτίες του φαινομένου της θερμικής νησίδας αποκωδικοποιεί για πρώτη φορά μελέτη του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέηλ.
Θερμική νησίδα ή αστική θερμονησίδα (Urban Heat Island-UHI) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη από αυτή των προαστίων και των αγροτικών περιοχών που την περιβάλλουν.
Παρατηρείται κυρίως μετά τη δύση του ήλιου, όταν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε δύο παράγοντες: στο μικρότερο βαθμό ψύξης του κέντρου της πόλης σε σύγκριση με την περιφέρεια και στην εκπομπή θερμότητας στο κέντρο εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.
Στις μικρές πόλεις η τιμή της διαφοράς θερμοκρασίας είναι 2-3° C, ενώ στις μεγάλες όπως π.χ. η Αθήνα μπορεί να φτάσει τους 10-12° C.
Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση της αστικής θερμονησίδας είναι οι εξής:
υψηλότερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας απ’ τους δρόμους και τα πεζοδρόμια (λόγω της μικρής ανακλαστικότητάς τους) και της θερμότητας απ’ τα υλικά των κτιρίων και η απελευθέρωσή της τη νύχτα.
*Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που γίνονται στο κέντρο της πόλης και τα περισσότερα, σε σχέση με την περιφέρεια, οχήματα που υπάρχουν εκεί.
επανεκπομπή προς το έδαφος της μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολίας απ’ τους ρύπους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
*Η μειωμένη εξάτμιση λόγω της έλλειψης πράσινου στο κέντρο της πόλης.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

Συγγραφέας Μάρης Φώτιος - Παπαρίζος Σπυρίδων - Καρατζιός Γεώργιος
Σελίδες 376
ISBN13 978-960-9495-43-1
Τόπος έκδοσης Θεσσαλονίκη
Έτος έκδοσης 2014
Διαστάσεις 17x24cm
Εξώφυλλο Μαλακό
Εσωτερικό βιβλίου Έγχρωμο
Βάρος 849 gr

Περιγραφή Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να επικεντρωθεί στις πληροφορίες του νερού που προέρχονται από τις παρατηρήσεις της γης και τα λογισμικά, τα συστήματα και τις τεχνολογίες για τη βελτίωση της μοντελοποίησης των πληροφοριών για τους υδατικούς πόρους, την ανάλυση, την οπτικοποίηση και την κοινή χρήση τους.
Απευθύνεται κυρίως στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται το μάθημα της υδρογεωπληροφορικής καθώς και σε επιστήμονες που αναζητούν στοχευόμενες λύσεις στα προβλήματα της υδρολογίας, της υδραυλικής και περιβαλλοντικής μηχανικής για την αειφορική διαχείριση των υδάτων με τη χρήση μοντέλων προσομοίωσης και πληροφορικής.
Οι αναγνώστες θα εξοικειωθούν με τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε συστήματα με βάση το νερό, θα αναπτύξουν βασικές δεξιότητες και ικανότητες στην διαχείριση των υδάτων χρησιμοποιώντας τα σημαντικότερα υδρολογικά μοντέλα αξιοποιώντας τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών καθώς και διάφορα συστήματα πληροφόρησης και στήριξης αποφάσεων.
Η Υδρογεωπληροφορική προέρχεται από τη σύζευξη των 3 λέξεων: της υδρολογίας, της γης και της πληροφορικής και εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αφορά ένα έντονα διεπιστημονικό πεδίο, το οποίο συνδέει το νερό και τα περιβαλλοντικά προβλήματα με διάφορες υπολογιστικές μεθόδους μοντελοποίησης και τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες της χωρικής πληροφορίας, των συστημάτων στήριξης αποφάσεων και της επικοινωνίας.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τα τοξικά υπόγεια ύδατα της Φουκουσίμα θα αποβληθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό


Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ζητούν άδεια για τη λειτουργία μίας εγκατάστασης η οποία θα αποβάλλει τοξικά υπόγεια και λιμνάζοντα ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού πρώτα αφαιρεθούν σχεδόν όλα τα ραδιενεργά υλικά από αυτά.
Η Ηλεκτρική Επιχείρηση Τόκυο (TEPCO) σχεδιάζει να εγκαταστήσει σωλήνες στο κατεστραμμένο πυρηνικό συγκρότημα ώστε να μεταφέρει το νερό σε γειτονικό λιμάνι μετά από ειδική επεξεργασία. Εκπρόσωποι της εταιρείας τονίζουν πως τα λύματα δε θα χυθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό προτού δοθεί η απαραίτητη άδεια από τις τοπικές και κρατικές αρχές.
Οι ντόπιοι ψαράδες δεν έχουν λάβει ακόμα επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο, όμως αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά, καθώς οι θαλάσσιοι οργανισμοί αναπόφευκτα θα επηρεαστούν από την εισαγωγή των συγκεκριμένων υδάτων.
Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση του είδους, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές συνέπειες του φονικού σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε. Οι ποσότητες νερού που θα απελευθερώνονται θα είναι 200 τόνοι την ημέρα, σύμφωνα με τους.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Απειλούνται τα υψηλότερα δέντρα του κόσμου


Οι σεκόγιες, τα υψηλότερα δέντρα στον κόσμο, απειλούνται από ξηρασία, πυρκαγιές, και την κλιματική αλλαγή.
Η σεκόγια είναι ένα αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο που βρίσκεται μόνο σε μία στενή λωρίδα γης μήκους 750 χιλιομέτρων, από την πολιτεία του Όρεγκον ως την Καλιφόρνια. Η μεγαλύτερη σεκόγια έχει μετρηθεί στα 115,61 μέτρα, ενώ η ηλικία της ξεπερνάει πολλές φορές τα 1,800 χρόνια.
Όπως και άλλα μακρόβια δέντρα, οι σεκόγιες δεν είναι εξελιγμένες ώστε να αντέχουν δεκαετίες ξηρού καιρού με θερμοκρασίες που συνεχώς αυξάνονται. Επιπλέον τα σποριόφυτα και δενδρύλλια τους είναι επιρρεπή στις πυρκαγιές, οι οποίες είναι πιθανό να αυξηθούν, ειδικά στα μεγαλύτερα υψόμετρα, σύμφωνα με Αμερικανούς οικολόγους.
Οι προσπάθειες διατήρησης των δέντρων δυσχεραίνονται επίσης από το πόσα λίγα γνωρίζουμε για τα δέντρα αυτά, τόσο για τα συστήματα ριζών τους, όσο και για το πώς πεθαίνουν.
Η αλλαγή του κλίματος είναι ένας από τους αρκετούς πολύπλοκους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία των μεγάλων δέντρων. Πολλά δάση έχουν αποδυναμωθεί από προβλήματα όπως ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, η ρύπανση του αέρα και η επιλεκτική αναπαραγωγή για ξυλεία. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να εισάγουν νέες ασθένειες και έντομα, όπως και να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις πλημμύρες θα ζητήσει η Βουλγαρία


Βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Solidarity Fund) θα ζητήσει η Βουλγαρία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες στην πόλη Μίζια.
Ήδη η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 250 εκατ. ευρώ) από τις προηγούμενες φετινές πλημμύρες και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την καταγραφή των ζημιών στη Μίζια και στην ευρύτερη περιοχή.
Την Κυριακή η απερχόμενη επίτροπος της Ε.Ε. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφή με τις βουλγαρικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια, εάν χρειαστεί.
Οι πλημμύρες που έπληξαν την πόλη το βράδυ του Σαββάτου είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ηλικιωμένου, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ασωπός: €37,6 εκατ. για την αποκατάσταση – Αναλυτικά το έργο

Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού» υπέγραψαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Αντώνης Βαρθολομαίος και ο Δήμαρχος Τανάγρας, Ευάγγελος Γεωργίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου συνολικού προϋπολογισμού 37.600.000 Ευρώ πλέον Φ.Π.A., που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του ΣΕΣ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, κατά τη συνάντηση, η οποία ήταν η τελευταία από μία σειρά δεκάδων άλλων σχετικών, παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες της προσέγγισης του ΥΠΕΚΑ στο θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά, το Υπουργείο περνά για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από τη θεωρία στην πράξη, εστιάζοντας όχι στο νομοθετικό πλαίσιο, που υπάρχει ήδη, αλλά σε συνεργασίες, συντονισμό φορέων και ενδιαφερομένων, ανεύρεση βέλτιστων πρακτικών. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Επιστολή SAVEGREEKWATER προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Το SAVEGREEKWATER, με αφορμή τα όσα είπε στο μήνυμά του την ημέρα της 40ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας, του έστειλε μια επιστολή με μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, εντός των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου, πριν το τέλος της θητείας του να προβεί, πέρα από τις διαπιστώσεις, σε μια θετική για τη Δημοκρατία πράξη. Διαβάστε την επιστολή που πρωτοκολλήθηκε σήμερα 31/7/2014 στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Προς: Πρόεδρο Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Κοινοποίηση : μέσα μαζικής ενημέρωσης
Αθήνα, 29 Ιουλίου 2014
Αξιότιμε Κε Πρόεδρε
Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από την 40ή Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Στο μήνυμα σας, όπως αυτό αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων αναφέρατε ότι : «Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας. Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα»
Νομίζουμε πως δύσκολα θα βρεθούν στη χώρα μας διαφωνούντες με αυτή σας την διαπίστωση. Παρότι λοιπόν η κοινοβουλευτική πλευρά της Δημοκρατίας μας υποχώρησε, αμέτρητα είναι τα παραδείγματα όπου ανέλαβαν να προασπίσουν την ουσία της, πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών καθώς και μεμονωμένα άτομα.

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας απειλεί τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ενώ οριακά είναι τα αποθέματα ακόμα και στη Μύκονο.
Το «κύμα» των τουριστών, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων και τον καθαρισμό μονάδων αφαλατώσεων αποτελούν το λόγο που πλέον τα αποθέματα νερού είναι σε οριακό σημείο για αρκετά νησιά. Την ίδια ώρα υπάρχουν περιπτώσεις όπως εκείνη που βιώνουν οι κάτοικοι και επισκέπτες στη Σχοινούσα, όπου η υδροδότηση γίνεται με... δελτίο.
Τα νησιά που είναι στο «κόκκινο» είναι τα Κουφονήσια, η Αμοργός, η Κίμωλος, η Πάτμος, οι Αρκιοί, η Σύμη, η Λέρος και το Καστελόριζο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους». Στη Σχοινούσα, οι μονάδες αφαλάτωσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας, καθώς η παλιά δεν έχει συντηρηθεί και η νέα δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Ετσι, τον Ιούλιο η τροφοδοσία γινόταν για ένα περίπου δίωρο κάθε ημέρα και όχι σε όλα τα σπίτια, αλλά ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο.
Στη Μύκονο από την άλλη, το πρόβλημα φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί προς το παρόν, με την ενοικίαση και λειτουργία δύο μονάδων αφαλάτωσης 2.000 κυβικών που ήδη βρίσκονται στο νησί.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr