Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Κόκκινος συναγερμός από τις πλημμύρες στη νότια Γαλλία - 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έπληξαν τη νότια Γαλλία, με αποτέλεσμα το Μονπελιέ να βρεθεί στο έλεος των πλημμυρών. Η ποσότητα της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες αντιστοιχεί σε διάστημα έξι μηνών, αναγκάζοντας τις Αρχές να σημάνουν κόκκινο συναγερμό.
Η πρωτεύουσα της περιφέρειας Ερό, όπως μετέδωσε το Euronews, και 60 ακόμα κοινότητες στην περιοχή γύρω από τα Πυρηναία κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.
Με το πρώτο φως της ημέρας, εικόνες από ελικόπτερο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν δεκάδες οχήματα σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, χωρίς πάντως να υπάρχουν αναφορές για θύματα..
Οι Αρχές δέχτηκαν περισσότερες από 1.200 κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες.
«Είμαι 93 ετών και δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Είναι απίστευτο το ύψος του νερού. Είδα τον τοίχο να καταρρέει και την ίδια στιγμή τα νερά μπήκαν στο σπίτι. Αυτά ήταν τα έπιπλά μου. Βλέπετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα», αναφέρει ένας πλημμυροπαθής.
Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περάσουν τη νύχτα σε ασφαλή καταλύματα.
Χάος έχει προκληθεί και στις μεταφορές. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μονπελιέ ματαιώθηκαν.
Στους σταθμούς παρέμειναν ακινητοποιημένοι και οι συρμοί των τρένων. Δεκάδες επιβάτες πέρασαν τη νύχτα μέσα στα βαγόνια τους. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι συγκοινωνίες, στις πληγείσες περιοχές αποκαθίστανται σταδιακά, αλλά ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου