Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Υδροφοβικά μέταλλα με νανοδομές (ιδανικά για το στέγαστρο Καλατράβα)

Το στέγαστρο Καλατράβα, χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοελληνικής ασυδοσίας και αρπαχτής, δεν συντηρήθηκε ποτέ μετά την κατασκευή του το 2004 με αποτέλεσμα να βρίσκεται πραγματικά σε οριακή κατάσταση.
Οι έλληνας φορολογούμενος ξόδεψε 130 εκατ. Ευρώ για αυτό το φαραωνικό ανοσιούργημα που κανέναν άλλο σκοπό δεν εξυπηρέτησε πέραν της (πολύ γεμάτης) τσέπης του διωκόμενου για σκάνδαλα ισπανού αρχιτέκτονα και της μεγαλομανίας κάποιων.
Ίσως θα έπρεπε να ξοδέψουμε λίγα χρήματα ακόμα για να κατασκευάσουμε το στέγαστρο από υδροφοβικά μέταλλα όπως αυτά που αναπτύσσουν δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.
Εκεί, οι  Τσούνλεϊ Γκούο και Ανατόλι Βορόμπιεφ, ανέπτυξαν μια τεχνική λέιζερ που δημιουργεί μια σειρά νανοδομών στα μέταλλα με αποτέλεσμα αυτά να αποκτούν υδροφοβικά χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η εργασία τους βασίζεται σε μια προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο και η οποία επιτύγχανε την οπτική εξαφάνιση αντικειμένων.

Το πλεονέκτημα της τεχνικής που ανέπτυξαν έγκειται στο γεγονός ότι δεν βασίζεται σε χημικές επικαλύψεις οι οποίες με το πέρας του χρόνου απομακρύνονται, αλλά σε δομές πάνω στην ίδια την επιφάνεια του υλικού.
«Το υλικό είναι τόσο έντονα υδροφοβικό, που το νερό πρακτικά πετάγεται από πάνω του. Μετά πέφτει ξανά στην επιφάνεια, πετάγεται πάλι και μετά γλιστρά από αυτήν» σημειώνει ο Γκούο με την όλη διαδικασία να διαρκεί για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Τα υλικά που έχει δημιουργήσει ο Γκούο είναι πολύ πιο ολισθηρά από το Teflon, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικά σκεύη. Παράλληλα, σημειώνεται ότι, καθώς το νερό απομακρύνεται από την επιφάνεια, παρασέρνει και τη σκόνη, λειτουργώντας ως καθαριστικό. Σε δοκιμή που έγινε, χρησιμοποιήθηκε συνηθισμένη σκόνη από ηλεκτρική σκούπα: σχεδόν η μισή απομακρύνθηκε, μόλις με τρεις σταγόνες νερού. Πάνω από δέκα άφησαν την επιφάνεια καθαρή και ταυτόχρονα στεγνή.
Ο Γκούο περιμένει εφαρμογές τέτοιων υλικών σε αναπτυσσόμενες χώρες – δυνατότητα η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον  του Bill and Melinda Gates Foundation, που υποστήριξε την έρευνα.
Μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων, αλλά και σε τουαλέτες που θα ήταν πολύ πιο καθαρές και «φιλικές» για την υγεία των χρηστών τους.

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου