Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΑΠΕ: υδροηλεκτρική ενέργεια από τη Νορβηγία στη Βρετανία με υποθαλάσσιο “υπερκαλώδιο”

Την κατασκευή της μακρύτερης υποθαλάσσιας διασυνδετήριας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησαν η Νορβηγία και η Βρετανία. Με την υπογραφή που έβαλαν οι διαχειριστές των δικτύων των δύο χωρών, Statnett και National Grid αντίστοιχα, τα βρετανικά νησιά θα απολαύσουν καθαρή ενέργεια από νορβηγικά υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Η υποθαλάσσια γραμμή NSN Link μήκους 730 χιλιομέτρων θα μεταδίδει υδροηλεκτρική ισχύ 1.400 Μεγαβάτ από τη Νορβηγία, αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει περίπου 750.000 κατοικίες στη Βρετανία και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020.
Τα υποθαλάσσια καλώδια θα ξεκινούν από το Κβίλνταλ της νοτιοδυτικής Νορβηγίας και θα καταλήγουν στο Ηστ Σλήκμπερν στις ακτές του Νορθάμπερλαντ της βορειοανατολικής Αγγλίας.
Η κατασκευή της γραμμής θα ξεκινήσει το 2017 με τη συμφωνία να επιτυγχάνεται κατόπιν διετούς προετοιμασίας. “Η πρόσβαση σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών από τα νορβηγικά υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους για πιο καθαρή και φθηνή ενέργεια” ανέφερε σχετικά ο Άλαν Φόστερ, διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του National Grid.

“Επίσης, το έργο συμβάλλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Βρετανίας και δυνητικά μπορεί να μειώσει τις τιμές αιχμής ωφελώντας καταναλωτές και επιχειρήσεις”, πρόσθεσε.
Από τη νορβηγική πλευρά, ο Όκι Λοντ, διευθύνων σύμβουλος της Statnett  σχολίασε ότι “δεν πρόκειται μόνο για ένα τεχνικά εντυπωσιακό έργο που θέτει νέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας σύνδεσης, αλλά αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και στις δυο πλευρές και έτσι καθίσταται ουσιώδες κομμάτι του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρισμού. Επιπροσθέτως, θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη δημιουργία προστιθέμενες αξίας τόσο στη Νορβηγία όσο και στη Βρετανία”.

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου