Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η Καλιφόρνια κόβει το νερό λόγω ξηρασίας

Καθώς η συγκέντρωση χιονιού στα ορεινά ανήλθε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον φετινό χειμώνα η Πολιτεία της Καλιφόρνια  απειλεί να εντείνει την καταστροφική ξηρασία που έχει ενσκήψει εδώ και καιρό στην περιοχή.
Μάλιστα, ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρρυ Μπράουν εξέδωσε την πρώτη διαταγή περιορισμού της χρήσης νερού στην ιστορία της Πολιτείας.
Σύμφωνα με τη διαταγή, οι 400 τοπικές εταιρείες ύδρευσης που καλύπτουν τις ανάγκες του 90% των κατοίκων της Πολιτείας θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 25%. Επιπλέον, υδροβόρες υποδομές και εγκαταστάσεις όπως “κάμπους” πανεπιστημίων, γήπεδα γκόλφ, νεκροταφεία και άλλες μεγάλες δημόσιες εκτάσεις καλυμμένες με γκαζόν και πράσινο υποχρεούνται σε μειωμένη κατανάλωση νερού, το πράσινο σε διαζώματα κυκλοφορίας δεν θα ποτίζεται πλέον, ενώ 4.650 στρέμματα γκαζόν θα αντικατασταθούν με πράσινο ανθεκτικό στην υγρασία.
Ακόμα και τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν νερό αν δεν το ζητήσει ο πελάτης.
«Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική ξηρασία για την οποία απαιτούνται πρωτοφανή μέτρα» δήλωσε ο Μπράουν, μιλώντας από μια γυμνή βουνοκορφή στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει χιόνι.
«Έχουμε περάσει σε νέα εποχή. Η ιδέα ότι το ωραίο πράσινο γρασίδι σας θα ποτίζεται κάθε μέρα είναι μια πρακτική του παρελθόντος» είπε.
Το ένα τρίτο του νερού της Καλιφόρνια προέρχεται από τα χιόνια της Σιέρα Νεβάδα, όμως τα φετινά επίπεδα χιονόπτωσης ήταν τα μικρότερα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1950.

Ο Μπράουν ανακοίνωσε ότι το πολιτειακό Συμβούλιο Υδροδότησης έλαβε εντολή να περιορίσει τη συνολική κατανάλωση νερού κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2013.
Η πολιτειακή κυβέρνηση είχε ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νερό από τον Ιανουάριο του 2014. Όμως, παρά τη λήψη μέτρων, η κατανάλωση περιορίστηκε εκείνη τη χρονιά μόνο κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη, αντί για το προβλεπόμενο 20%.
Ακόμα, οι καταναλωτές που αντικαθιστούν παλιές συσκευές με νέα μοντέλα μειωμένης κατανάλωσης νερού θα λάβουν επιστροφές χρημάτων.
Περιορισμοί δεν επιβάλλονται στους αγρότες, ωστόσο λόγω της μείωσης του νερού μεγάλες καλλιεργητικές εκτάσεις έχουν ήδη ερημώσει.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου