Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ο “χορός της βροχής” με λέηζερ και γεωμηχανική

Ο έλεγχος των μετεωρολογικών συνθηκών αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί διακαή πόθο του ανθρώπου από την πρώτη στιγμή που έστρεψε το βλέμμα του προς τον ουρανό.
Σύντομα, ίσως η επιθυμία γίνει πραγματικότητα, χωρίς να χρειαστεί να χορέψουμε το “χορό της βροχής”. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του Κολλεγίου Οπτικής και Φωτονικής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) αναπτύσσουν ένα λέηζερ υψηλής ενέργειας το οποίο θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει βροχή ή αστραπές όταν στοχεύσει τα νέφη.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Photonics, η ακτίνα μπορεί να ενεργοποιήσει τον στατικό ηλεκτρισμό στα σύννεφα, προκαλώντας καταιγίδες κατ’ επιλογή.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιλεγεί τοο σωστό είδος ακτίνας λέηζερ.
“Όταν μια ακτίνα λέηζερ γίνει πολύ ισχυρή, “συμπεριφέρεται” διαφορετικά σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες: καταρρέει εκ των έσω” επισημαίνει ο Μάθιου Μιλς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στα Οπτικά και τα Λέηζερ του UCF.

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ανταρκτική: Γιγάντιο παγόβουνο 660 τετρ./χλμ αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island

Το γιγάντιο παγόβουνο B31 επιφάνειας 660 τετρ. χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από τον περίφημο παγετώνα Pine Island της Ανταρκτικής και κινείται στον ανοικτό ωκεανό.
Το παγόβουνο καλύπτει τέσσερις φορές την έκταση του Μανχάταν, τέσσερις του Σαν Φρανσίσκο και ίδια με το Λονδίνο και τα περίχωρά του.
Η πορεία του παγόβουνου μήκους 33 χιλιομέτρων, πλάτους 20 χιλιομέτρων και πάχους 500 μέτρων δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους δορυφόρους της NASA.
Άλλωστε η διαστημική υπηρεσία θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη τήξη του παγετώνα Pine Island μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως και 1,5 μέτρο. Το παγόβουνο από μόνο του δεν αναμένεται να προκαλέσει αξιοσημείωτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας με την τήξη του να διαρκεί ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Μικρά υδροηλεκτρικά: το new deal “σκοτώνει” τις επενδύσεις

Την εκτίμηση ότι ο νέος νόμος 4254/14 για τις ΑΠΕ αποθαρρύνει την οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στα μικρά υδροηλεκτρικά κάνει με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ).
Μάλιστα ο Σύνδεσμος τονίζει ότι τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, λόγω της μηδενικής διείσδυσής τους στο σύστημα τα τελευταία χρόνια και της μικρότερης μεσοσταθμικής τιμής πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν συνέβαλαν ούτε κατ’ ελάχιστο στην διόγκωση του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Προσθέτει δε ότι η επιβολή της έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου, αλλά και η μείωση των εγγυημένων τιμών παρά τις υπογεγραμμένες συμβάσεις εγείρουν ζητήματα νομιμότητας.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ψηφιακό Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.

Νέα εποχή ξημερώνει για τα κτηματολογικά γραφεία, καθώς σύμφωνα με απόφασή του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ... πλέον θα τηρείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το αρχείο τίτλων, διαγραμμάτων και λοιπών δικαιολογητικών.
«Για πρώτη φορά στη χώρα, θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών, για όλες τις δικαιοπραξίες, όπου λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σε δηλώσεις του μετά από υπογραφή της απόφασης για υποχρεωτική ηλεκτρονική τήρηση του αρχείου τίτλων, διαγραμμάτων και λοιπών δικαιολογητικών, που υποβάλλονται με τις αιτήσεις εγγραφής στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας.
«Από την εποχή της χειρόγραφης αρχειοθέτησης των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων, οδεύουμε πλέον στη νέα εποχή, με πλήρη, ψηφιακά άρτια και διαρκώς ενημερούμενη βάση δεδομένων, για όλα τα ακίνητα της ελληνικής επικράτεια», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης και σημείωσε ότι «οι 103 περιοχές στις οποίες λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία, ανοίγουν το παράθυρο για τη δημιουργία ενός πλήρως αυτοματοποιημένου Εθνικού Κτηματολογικού Συστήματος Πληροφοριών, βασικού εργαλείου για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας».

Γεωτρήσεις για νερό: δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας



«Η καταγραφή των γεωτρήσεων και όλων των σημείων υδροληψίας σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο είναι σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Με το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας η χώρα αποκτά ένα σημαντικό ηλεκτρονικό εργαλείο που βοηθά στη χάραξη εθνικής πολιτικής για το νερό. Έχουμε απλοποιήσει τη διαδικασία που περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μίας απλής αίτησης και την κατάθεση της στο δήμο. Καλούμε όσους πολίτες χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση, να συμμετέχουν στην καταγραφή των γεωτρήσεων και των υδροληψιών μέχρι τις 15 Μαΐου», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, σχετικά με το θέμα της καταγραφής των σημείων υδροληψίας.
Με την 145026/10.01.2014 ΚΥΑ συστάθηκε το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Το ΕΜΣΥ είναι ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

N. 4258/2014 Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος 4258/2014 (ΦΕΚ Α΄ 94) "Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα − ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις."

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ενδιαφέρον και από την Ευρωβουλή για την ιστορική Γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο

Την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου ζητά με παρέμβασή της η γερμανίδα επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόρις Πακ, με αφορμή τα 65 χρόνια από την ανατίναξη και τα 500 από την κατασκευή της.
Στην δήλωσή της αναφέρει πως «η γέφυρα Κοράκου συνδέεται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις, της περιοχής η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας. Αποτελούσε δε εξέχον και αντιπροσωπευτικό δείγμα των μειζόνων σταδίων εξέλιξης της ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου».
Σύμφωνα με την κ. Πακ, «ο πολιτιστικός πλούτος της Κοιλάδας του Αχελώου μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού, κάθε έθνους αποτελεί ενιαίο σύνολο που βοηθά τους ανθρώπους να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν τους, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο μια ζωτικής σημασίας λειτουργία. Η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη».

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Οι προκριθείσες πόλεις για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πέντε προκριθείσες πόλεις, το Έσσεν (Γερμανία), τη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Ναϊμέχεν (Ολλανδία), το Όσλο (Νορβηγία) και το Ούμεο (Σουηδία), για το επόμενο στάδιο του Βραβείου της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016. Το βραβείο απονέμεται σε μία ευρωπαϊκή πόλη κάθε χρόνο, επικροτώντας τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Για πρώτη φορά από την καθιέρωση του βραβείου, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους μπόρεσαν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο αυτό· προηγουμένως ήταν επιλέξιμες μόνο οι πόλεις με πληθυσμό 200.000 κατοίκων και άνω.
Ο κ. Janez Potočnik, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στον παρόντα κατάλογο των επικρατέστερων υποψηφιοτήτων, όπου βλέπουμε μεγάλες και μικρές πόλεις να διαγωνίζονται για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016. Η ποιότητα των εν λόγω υποψηφιοτήτων, που όλες περιλαμβάνουν τη σύμπραξη των τοπικών αρχών με τους πολίτες για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, αποτελεί θετικό στοιχείο».

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ο επιστήμονας που αφαίρεσε το όνομά του από την έκθεση της IPCC


Την περασμένη εβδομάδα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, για την Κλιματική Αλλαγή έδωσε στη δημοσιότητα τις - για ακόμη μια φορά - ανησυχητικές προβλέψεις της για τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Την παρουσίαση της έκθεσης επισκίασαν οι πληροφορίες ότι ένας από τους ερευνητές που συνέβαλαν στη σύνταξή της ζήτησε να σβηστεί το όνομά του.
Την περασμένη εβδομάδα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Εμφανής η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο – Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου «Προσαρμογή στο Κλίμα»

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Προσαρμογή στο Κλίμα», το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο του LIFE+ Έργου CYPADAPT (http://uest.ntua.gr/cypadapt)  με θέμα «Ανάπτυξη  της εθνικής στρατηγικής της Κύπρου για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές».
Πέραν των 400 συνέδρων παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου και παρουσιάστηκαν πέραν των 130 εισηγήσεων από ομιλητές από πλήθος χωρών. Αξίζει να τονιστεί η παρουσία διακεκριμένων ομιλητών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο κ. Michel Jarraud, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, η κ. Rosario Bento Pais, Επικεφαλής του Τμήματος Προσαρμογής της  Γενικής Διεύθυνσης Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γεώργιος Κρεμλής από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Stephane Isoard από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Κανείς δεν χαίρει ασυλίας» από την κλιματική αλλαγή

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής αναμένονται «δριμύτατες, αναπόφευκτες, διάχυτες και μη αναστρέψιμες», προειδοποιεί η αρμόδια Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την πέμπτη έκθεσή της. Επιστήμονες και αξιωματούχοι, όποιοι συνεδριάζουν στην Ιαπωνία, υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω έκθεση είναι η πιο ολοκληρωμένη και ενημερωμένη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο. Η έκθεση του IPCC σκιαγραφεί την κατάσταση με ζοφερά χρώματα προειδοποιώντας για ακόμη μια φορά ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν η ανθρωπότητα δεν θέσει υπό έλεγχο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγει.
Μέλη της επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή επισημαίνουν ότι η έκθεση υποστηρίζεται από πειστικότατες και αδιάσειστες αποδείξεις για το μέγεθος των επιπτώσεων. «Κανείς στον κόσμο δεν χαίρει ασυλίας», σημειώνει ο πρόεδρος του IPCC, Ρατζέντρα Πατσαουρί.