Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Περιβάλλον: 40 εκατομμύρια ευρώ υπέρ των καινοτομιών στον τομέα των υδάτων

Σήμερα (18 Δεκαμβρίου 2012) έγινε ένα σημαντικό βήμα για την εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων. Το στρατηγικό σχέδιο υλοποίησης (ΣΣΥ) που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας (ΕΣΚ) στον τομέα των υδάτων, υπό την προεδρία του κ. Janez Potočnik, Επιτρόπου αρμόδιου για το περιβάλλον, καθορίζει τομείς προτεραιότητας όπου χρειάζονται λύσεις. Οι ομάδες δράσης θα διαμορφώσουν εργαλεία και μηχανισμούς για την προώθηση των καινοτομιών όσον αφορά τις πολιτικές και τις τεχνολογίες στον τομέα των υδάτων. Το 2013 θα διατεθούν 40 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της έρευνας με στόχο την ενίσχυση προγραμμάτων συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΣΚ στον τομέα των υδάτων που έχουν σχέση με τους τομείς προτεραιότητας.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Εθνικό Μητρώο Υδρογεωτρήσεων: ξεκινάει η υλοποίηση του έργου

Ξεκινά η υλοποίηση του έργου δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων της χώρας, όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά στη Βουλή από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, στις 11 Οκτωβρίου 2012.
Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (Ε.Γ.Υ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών (Ι.Γ.Μ.Ε.Μ) του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Β.Α.Α), για το έργο «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, στα υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας και δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων», υπεγράφη χθες, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, Κώστα Τριάντη και τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ, Κώστα Θ. Παπαβασιλείου.

Το Έβερεστ όπως δεν το έχετε ξαναδεί

Μια διαδραστική φωτογραφία που σε ταξιδεύει στην πιο μικρή γωνιά του βουνού

Ο κινηματογραφιστής David Breashears και η ΜΚΟ GlacierWorks δημιούργησαν μια εκπληκτική φωτογραφία του όρους Έβερεστ χρησιμοποιώντας 477 άλλες φωτογραφίες που συγκολλήθηκαν.
Η μοναδική αυτή φωτογραφία έχει και διαδραστικό χαρακτήρα καθώς παρέχει την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να ζουμάρει πάνω της και να εξερευνήσει κάθε γωνιά του Έβερεστ.
Ο Breashears και η ΜΚΟ προχώρησαν σε αυτή την πράξη θέλοντας να αφυπνίσουν τον κόσμο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η ομάδα δημιούργησε μία πανέμορφη συλλογή φωτογραφιών από την περιοχή υπό τον τίτλο "τότε και σήμερα". Αυτό που κάποιος μπορεί να δει είναι τα αρνητικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στο ίδιο μέρος, από το 1921 και μέχρι σήμερα.
Ο ίδιος ο Breashears είπε στην "Daily Mai" πως "είναι κάτι απίθανο, είμαστε κατενθουσιασμένοι από το τελικό αποτέλεσμα και ο κόσμος λατρεύει να κλικάρει σε φωτογραφίες της οποίες μπορεί να ζουμάρει... Θέλουμε να μιλήσουμε σε πιο γενικό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή στην περιοχή και συνεργαζόμαστε με την Microsoft και την Royal Geographical Society για αυτόν ακριβώς τον σκοπό".
Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να περιηγηθείτε και εσείς στο Έβερεστ

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Σημαντικές συμφωνίες Ελλάδας - Βουλγαρίας

του Βουκουρεσλή Μανόλη

Σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την γείτονα Βουλγαρία, υπογράφηκαν την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Κάποιες από τις συμφωνίες αυτές αφορούν άμεσα την περιοχή μας και αναφέρονται σε τομείς ενέργειας, υποδομών και διαχείρισης των υδάτων. Υπογράφηκαν επίσης μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών για την ανταλλαγή διπλωματικών υπαλλήλων, πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού, κοινή δήλωση για τον τουρισμό, πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας, συμφωνία στον τομέα τεχνολογιών και πληροφορικής και μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποιότητας στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προιόντων.

Κλιματική αλλαγή: εφιαλτικές οι προβλέψεις για την Ελλάδα του 21ου αιώνα με καύσωνες και πυρκαγιές

Δραματικά αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης της Ελλάδας μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση μας να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα.
Αυτό είναι μέρος μόνο των δυσοίωνων προβλέψεων που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN που ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζονται στη νέα ενότητα του Οικοσκοπίου, της διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής του WWF Ελλάς για το ελληνικό περιβάλλον.
Τα νέα δεδομένα μπορούν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους ότι, ακόμη κι αν απεμπλακούμε από τη σύγχρονη κρίση που έχει αλλάξει τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας, μια άλλη κρίση, βαθύτερη και μόνιμη, απειλεί να αλλάξει στην κυριολεξία τον ελληνικό χάρτη και την ποιότητα ζωής μας.

Παράνομες αμμοληψίες στον Πηνειό

Τις παράνομες αμμοληψίες που γίνονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος του Πηνειού ποταμού, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι Λάρισας όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως οι ανεξέλεγκτες αμμοληψίες από τα ποτάμια καταστρέφουν το οικοσύστημα και  νεκρώνουν τη ζωή, ενώ υποστηρίζουν καθημερινά δέχονται καταγγελίες για τέτοια περιστατικά σε περιοχές του Πηνειού αλλά και του Τιταρήσιου.
Απευθύνοντας έκκληση για εντατικοποίηση των ελέγχων, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η προώθηση της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και οικοδομών μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για την εξεύρεση πρώτων υλών για έργα μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας.
Πηγή: www.econews.gr

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλο τον Κόσμο



Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε παγκοσμίως ήταν 56.7 °C στις 10 Ιουλίου 1913 στην Κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.
Στην ίδια περιοχή κατα το διάστημα απο 6 Ιουλίου μέχρι 17 Αυγούστου του 1917 κατα την διάρκεια δηλαδή 43 συνεχόμενων ημερών η θερμοκρασία ήταν πάνω απο τους 48 °C. Η Κοιλάδα του θανάτου (Death Valley) βρίσκεται στην Ανατολική-Κεντρική Καλιφόρνια σε υψόμετρο 86 μέτρων κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας (-86 ), το χαμηλότερο στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η μέση ετήσια βροχόπτωση δεν ξεπερνά τα 5 cm. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας ενός απο τους 18 επιζώντες ενός συνόλου 30 χρυσοθήρων που προσπαθούσαν να βρούν φλέβα χρυσού το 1849 στην περιοχή αυτή. Παρά τις αντίξοες για την ζωή συνθήκες ενας σημαντικός αριθμός ζώων και φυτών συναντώνται στην περιοχή. Άλλη καταγραφή αναφέρει ότι στην περιοχή El Azizia της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 η θερμοκρασία έφτασε στους 58 °C ή οποία όμως δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη.

Χαμηλότερες θερμοκρασίες από όλο τον Κόσμο



Στο Vostoc της Ανταρκτικής στις 21 Ιουλίου 1983 καταγράφηκε η εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία των  -89°C (-129°F).  Η συνήθης θερμοκρασία σε αυτόν τον Ρωσικό ερευνητικό σταθμό κυμαίνεται απο -30°C έως -60°C. Οι καταβατικοί άνεμοι που προκαλούν αυτές τις θερμοκρασίες στην περιοχή ταξιδεύουν με την ταχύτητα των 320 χιλιομέτρων την ώρα ξεκινώντας απο το εσωτερικό της ηπείρου κατευθύνονται προς τις ακτές. Προς το εσωτερικό της ηπείρου (δηλ. κοντά στον Νότιο Πόλο) η θερμοκρασία πέφτει απο τους -40°C στους -80°C . Οι πιο κρύες 'ημέρες' καταγράφονται συνήθως στην διάρκεια του χειμώνα και συγκεκριμένα γύρω στις 22 Ιουνίου οπότε και όλο το 24ωρο επικρατεί νύχτα. Αντίθετα κατα την διάρκεια του καλοκαιριού γύρω στις 22 Δεκεμβρίου αν και όλο το 24ωρο επικρατεί ημέρα η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν. Η Ανταρκτική κρατάει και το προηγούμενο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας ενώ ανεπίσημα κατα την διάρκεια του χειμώνα του 1997 πάλι στο Vostoc καταγράφηκε θερμοκρασία -91°.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: οι επιπτώσεις στα νερά


Οι εξορύξεις χρυσού είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα. Ένα αμφιλεγόμενο θέμα με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Αφενός η δυναμική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών φορέων στα «αναπτυξιακά» σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης και αφετέρου η άγρια καταστολή τους, έχουν φέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, και ιδιαίτερα της εξόρυξης χρυσού στη Β. Ελλάδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα και χρησιμότητα τέτοιου τύπου επενδύσεων.

Διαβουλευόμενοι επί της… διαβούλευσης για τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων της χώρας


Σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό, ο Δεκέμβριος του 2009 είχε τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής, ούτως ώστε μέχρι το 2015 να εφαρμόζονταν τα μέτρα που προβλέπονταν σε αυτά και εν συνεχεία να επικαιροποιούνταν, βάσει της εξαετούς αναθεώρησης που προβλέπει η Οδηγία. Στην Ελλάδα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την εκπνοή της τεθείσας προθεσμίας, ξεκίνησαν επιτέλους οι σχετικές διαδικασίες.
Τον Οκτώβριο αναρτήθηκαν τα πρώτα κείμενα στο διαδίκτυο και το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ημερίδες διαβούλευσης σε επίπεδο Υδατικών Διαμερισμάτων (ΥΔ). Η πρώτη ημερίδα με θέμα «Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού του ΥΔ Δυτικής Στερεάς» πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι την 1/12, στις 2/12 η αντίστοιχη στα Γιάννενα για το ΥΔ Ηπείρου και στις 5/12 στη Λάρισα για το ΥΔ Θεσσαλίας.

Οι περιβαλλοντικοί φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται

Στη δεύτερη φάση καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών προχωρά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καταργούνται 8 φορείς και συγχωνεύονται 197.
Όσον αφορά στους φορείς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος:
Συγχωνεύονται οι φορείς διαχείρισης:
  • Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς
  • Δέλτα Νέστου - Βιστωνίας - Ισμαρίδας και Οροσειράς Ροδόπης
  • Λίμνης Κερκίνης, Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης (εφεξής Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κεντρικής Μακεδονίας)
  • Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου – Πίνδου  και Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου (εφεξής φορέας διαχείρισης Πίνδου)
  • Υγροτόπων Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Στενών και Εκβολών Καλμά και Αχέροντα (εφεξής Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου)
  • Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και Εθνικού Δρυμού Οίτης (εφεξής Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας)
  • Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα (εφεξής Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και Οικοσυστημάτων Αττικής)
  • Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, Εθνικού Δρυμού Αίνου και Χελμού - Βουραϊκού (Φορέας Διαχείρισης Δυτικής Πελοποννήσου και Κεφαλονιάς)
  • Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, και Καρπάθου - Σαρίας (σε φορέα Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης)

Νέα δυσμενής αναφορά για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Ελλάδα ως προς τα νερά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα δυσμενή αναφορά για την πρόοδο υλοποίησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60.

Χαρακτηριστικά η έκθεση της Ε.Ε. αναφέρει, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υποβάλει στην Ε.Ε. τα εγκεκριμένα Διαχειριστικά Σχέδια, ως όφειλε εδώ και χρόνια. Σημειώνει ότι, αν και οι αρμόδιες αρχές διαρρέουν ανεπισήμως πως η διαδικασία της διαβούλευσης των Σχεδίων Διαχείρισης για τα 10 από τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα θα ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο και η έγκρισή τους αναμενόταν τον Νοέμβριο, δεν προκύπτει ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό, καθώς οι διαδικασίες έγκρισης δείχνουν να έχουν «παγώσει». Επιπλέον σημειώνεται, ότι η διαβούλευση για τα δυο επιπλέον Υδατικά Διαμερίσματα (Δυτική και Κεντρική Μακεδονία) ξεκίνησε μόλις στο τέλος Ιουλίου, ενώ για αυτά της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου η διαβούλευση είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, αλλά δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση μέχρι σήμερα. Οι περαιτέρω καθυστερήσεις δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν καθώς η Ε.Ε. έχει δώσει ήδη πίστωση χρόνου στην Ελλάδα, αφού ο αρχικός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης ήταν το τέλος του 2009, εννέα χρόνια μετά την έκδοση της Οδηγίας, και έξι χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 3199/2003.

Προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για την διαχείριση Υδάτινων Πόρων


Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Ν. Αιτ/νίας κατά της εκτροπή του ποταμού Αχελώου, στα πλαίσια της διαδικασίας – διαβούλευσης των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας και ειδικότερα αυτών της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, απέστειλε τις παρακάτω προτάσεις:
«Στα πλαίσια της διαδικασίας διαβούλευσης για την κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων  Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, συμμετείχαν στις ανοιχτές διαδικασίες της Διαβούλευσης, μελέτησαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (αρμόδιος Ιερόθεος Ζαχαρίας, επίκουρος καθηγητής), όλα τα παραδοτέα που συνθέτουν το προσχέδιο Διαχείρισης των παραπάνω Υδατικών Διαμερισμάτων και κατέληξαν σε σχόλια και προτάσεις στη διερεύνηση των απαιτούμενων μέτρων για την επίτευξη των στόχων της οδηγίας στα επιφανειακά και υπόγεια νερά των λεκανών των ποταμών Αχελώου και Πηνειού και τα οποία είναι τα ακόλουθα: 

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

NASA: Η Γη από το διάστημα σε εντυπωσιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης (+video)


  Εντυπωσιακές «νυχτερινές» εικόνες της Γης από το Διάστημα έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.
Οι λήψεις έγιναν από τον δορυφόρο Suomi με υψηλής ανάλυσης αισθητήρα υπερύθρων ακτίνων.

Ο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) λειτουργεί με μια «ζώνη ημέρας-νύχτας» που του επιτρέπει να ανιχνεύει τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό φως με υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια.

Η Ελλάδα ουραγός στις πολιτικές προστασίας του κλίματος και βιώσιμης ανάπτυξης

  Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η Ελλάδα, αναφορικά με τις πολιτικές που προστατεύουν το κλίμα του πλανήτη και θέτουν την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ανάλυση του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI) που εκδίδει κάθε χρόνο η Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN-Europe.
Η χώρα μας φέτος βρίσκεται πλέον στην 48η θέση (επί συνόλου 61) και προτελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταστροφικών επιλογών στον ενεργειακό τομέα, την έλλειψη οράματος για πράσινες επενδύσεις και την εμμονή στα ακριβά ορυκτά καύσιμα που επιδεινώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση πάγωσε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, επέβαλε αναδρομική φορολόγηση σε όλες τις ΑΠΕ, ενώ συστηματικά αγνοεί τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και αναλώνεται στην προώθηση των ορυκτών καυσίμων. Αποτέλεσμα; Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η χώρα μας στον συγκεκριμένο δείκτη, αλλά και η καταδίκη του οικονομικού και παραγωγικού μας μοντέλου σε μη βιώσιμη τροχιά.

Η Κλιματική Αλλαγή αισθητή στην Ευρώπη – Οι επιπτώσεις στο Νότο



Σύμφωνα με την έκθεση «Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012en» (Κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις και ευπάθεια στην Ευρώπη 2012), έχει παρατηρηθεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επίσης μείωση των βροχοπτώσεων στις νότιες περιοχές κι αύξηση των βροχοπτώσεων στη Βόρεια Ευρώπη. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής και αρκετοί παγετώνες της Ευρώπης λιώνουν, η χιονοκάλυψη έχει μειωθεί και η θερμοκρασία των περισσότερων μονίμως παγωμένων εδαφώνέχει αυξηθεί.
Τα τελευταία χρόνια, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, πλημμύρες και ξηρασία έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους ζημιών στην Ευρώπη. Αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να καθοριστεί η συμβολή της κλιματικής αλλαγήςστην τάση αυτή, η αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κινδύνους παίζει καθοριστικό ρόλο. Η αλλαγή του κλίματος στο μέλλον αναμένεται να ενισχύσει την ευπάθεια των περιοχών αυτών, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να γίνουν εντονότερα και συχνότερα. Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος ζημιών εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται,  εφόσονοι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν προσαρμοστούν.
Όπως αναφέρει η έκθεση, δεν θα έχουν όλες οι περιοχές την ίδια δυνατότητα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, εν μέρει εξαιτίας της οικονομικής ανισότητας στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να εντείνουν αυτές την ανισότητα αυτή.
Η Jacqueline McGlade, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δήλωσε: «Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί  γεγονός σε όλο τον κόσμο, και η έκταση και ταχύτητα της αλλαγής γίνονται ακόμη πιο εμφανείς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τμήμα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, πρέπει να προσαρμοστεί, καθώς επίσης και να μειώσει τις εκπομπές».

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νερό


Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Ανατιμολόγηση του νερού, περιορισμός στη χρήση του αγροτικού νερού, καθώς και προγράμματα εξοικονόμησης νερού κατ' οίκον και επαναχρησιμοποίηση του περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος προκειμένου να διασφαλισθεί επαρκής ποσότητα καλής ποιότητας νερού για όλους του Ευρωπαίους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη νέα αυστηρότερη στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων, διαπιστώνοντας ότι η σχετική οδηγία για την προστασία των υδάτων δεν τέθηκε σε εφαρμογή από πολλές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, από εδώ και στο εξής κάθε κράτος μέλος οφείλει να δίνει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το υδάτινο ισοζύγιο, πόσο εχει και πόσο ξοδεύει.

Επίσης να παραθέτει τα στοιχεία σχετικά με τη φυσικότητα της ροής των ποταμών και τις παρεμβάσεις που έγιναν, όπως φράγματα και εκτροπές και τέλος θα τεθούν νέοι στόχοι για την εξοικονόμηση του νερού.

Τέλος θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να περιοριστούν και θα ελέγχονται αυστηρά οι άδειες γεωτρήσεων.


Ποταμός της καθαρής ενέργειας


Τα έξι φράγματα του Αλιάκμονα δημιουργούν μοναδική συστοιχία λιμνών στην περιοχή



Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΓΓΑΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στα σχολικά βιβλία ο ποταμός Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Εχει τις πηγές του στον Γράμμο και τις εκβολές του στον Θερμαϊκό Κόλπο, διασχίζοντας πέντε νομούς. Στην αναθεώρησή τους τα σχολικά εγχειρίδια θα πρέπει τώρα να τον αναφέρουν ως τον ποταμό της καθαρής ενέργειας.
Στις 13 Ιουλίου, η ΔΕΗ προχώρησε στην έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος του υδροηλεκτρικού Εργου Ιλαρίωνα και ξεκίνησε έτσι η δημιουργία ενός νέου υδροταμιευτήρα που θα προσφέρει ύδρευση, άρδευση, τουριστική ανάπτυξη, αντιπλημμυρική ανάσχεση στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών και φυσικά καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, αυξάνοντας κι άλλο το ποσοστό των πολύτιμων καθαρών πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Ο Αλιάκμονας καλύπτει πλέον το 2%-2,5% στο συνολικό 8-10% της καθαρής ενέργειας που παράγει η χώρα κυρίως από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του μεγαλύτερου σε μήκος ελληνικού ποταμού, του Αχελώου κι άλλων μικρότερων ποταμών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα φράγματά του που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 35 χρόνια δημιουργούν μια μοναδική συστοιχία λιμνών που ξεκινά από τις λίμνες του Μακροχωρίου και της Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας και συνεχίζεται στις λίμνες των Ασωμάτων, της Σφηκιάς, του Πολυφύτου και τώρα αυτής του Ιλαρίωνα. Ισως στο μέλλον κι αν η οικονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει και η ΔΕΗ το κατορθώσει, να προστεθεί και η τεχνητή λίμνη Ελαφιού...

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μικρότερα φράγματα, με καλύτερο σχεδιασμό


Πρέπει να στραφούμε στην ήπια εκμετάλλευση των υδατικών μας πόρων
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ


Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τον Σεπτέμβριο ακόμα ένα μεγάλο φράγμα της ΔΕΗ πρόκειται να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το φράγμα Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα, που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Πολύ νοτιότερα, στον Νομό Ηρακλείου, ένα άλλο μεγάλο φράγμα εξακολουθεί να κατασκευάζεται, με πολλά χρόνια καθυστέρηση. Πρόκειται για το φράγμα Αποσελέμη, που προορίζεται να υδροδοτήσει τις πόλεις του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου και το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ως παράδειγμα κακού σχεδιασμού, άρα και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Οι δύο αυτές περιπτώσεις φέρνουν στην επικαιρότητα το θέμα των φραγμάτων στην Ελλάδα, τουλάχιστον... ως προς τις διαστάσεις τους. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα απομακρύνεται πλέον από τη λύση των τεράστιων φραγμάτων και προκρίνει μικρότερες παρεμβάσεις, με πιο ελεγχόμενες επιπτώσεις. «Η χώρα μας έχει την εξής ιδιαιτερότητα: λόγω κλίματος, τα φράγματα παύουν να δέχονται νερό το καλοκαίρι. Επομένως, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη μείωση των βροχοπτώσεων, μια πρώτη αλλαγή στη διαχείριση των φραγμάτων είναι ότι δεν πρέπει να κλείνουν εντελώς τη ροή των ποταμών, αλλά να αφήνουν τη λεγόμενη «οικολογική παροχή», ώστε να διατηρείται το οικοσύστημα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Πρόταση : Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειου Έβρου 2014 - 2020



του Φώτη Μάρη, Επικ. Καθηγητή Δ.Π.Θ.


Η ταυτότητα της περιοχής του Βορείου Έβρου

Η περιοχή του Βορείου Έβρου αφορά στο σύνολο των Καλλικράτειων Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου (Επαρχία Ορεστιάδας και Επαρχία Διδυμοτείχου), με πληθυσμό 55.480 κατοίκους από την απογραφή του 2011 (Δ. Ορεστιάδας - 37.530 και Δ. Διδυμοτείχου -17.950 κάτοικοι).
Είναι η βορειότερη περιοχή της Ελλάδας, εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και εντάσσεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Απέχει 90χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και 1.000χλμ. από την Αθήνα και συνορεύει βόρεια και ανατολικά με την Τουρκία, ενώ δυτικά και βορειοδυτικά με την Βουλγαρία.

Η περιοχή του Βορείου Έβρου διαθέτει παραδοσιακά διοικητικές αλληλεξαρτήσεις λόγω της ύπαρξης επί δεκαετίες του Επαρχείου Βορείου Έβρου. Ολόκληρος ο μηχανισμός κράτους και πολιτείας ήταν και συνεχίζει να είναι έτσι διαρθρωμένος, ώστε να εξυπηρετεί το σύνολο της περιοχής του Βορείου Έβρου. Για το λόγο αυτό στην περιοχή υπάρχει Πρωτοδικείο (Ορεστιάδα), Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας Α.Μ.Θ. (Ορεστιάδα), Nοσοκομείο (Διδυμότειχο), Μητρόπολη (Διδυμότειχο), Έδρα του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα, Αστυνομική Διεύθυνση, Αναπτυξιακή εταιρεία «Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου Α.Ε.», κ.α.
Επιπλέον, έχει κοινά γεωγραφικά, πολιτισμικά, κλιματικά, δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, αποτελώντας έτσι μια ευρύτερη ενιαία αναπτυξιακή περιοχή.

Η αναδιάρθρωση του συστήματος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι στη σωστή κατεύθυνση

του Φώτη Μάρη, Επικ. Καθηγητή Δ.Π.Θ.

Όταν η Επιτροπή ΦΥΣΗ πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο του 2011 στο ΥΠΕΚΑ την αναδιοργάνωση ολόκληρου του συστήματος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών κινήθηκε στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των φορέων με γνώμονα τον καλύτερο συντονισμό και τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, τον αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών και την οικονομική βιωσιμότητά τους.

«Κορμός» της πρότασης υπήρξε η δημιουργία στις αποκεντρωμένες διοικήσεις «διευθύνσεων συντονισμού προστατευόμενων περιοχών» και η διατήρηση των φορέων διαχείρισης μόνο για τα εθνικά πάρκα της χώρας ή περιοχές όπου υπάρχει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον.

Τα κριτήρια αναδιάρθρωσης που καθορίστηκαν είναι κυρίως οικολογικά, γεωγραφικά, διοικητικά και ιστορικά. Προφανώς και τα οικολογικά και γεωγραφικά κριτήρια πρέπει να έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα. Η συγχώνευση ανά περιφερειακές ενότητες δεν είναι απαραίτητα η λύση που απαιτείται, μιας και η χώρα μας διακρίνεται για την ποικιλομορφία της.

Η συγχώνευση πρέπει λοιπόν να γίνει με στόχο ένα νέο λειτουργικότερο σύστημα. Πρωταρχικό μέλημα όλων πρέπει να είναι τόσο η διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσο και η βέλτιστη διαχείριση των 450 ατόμων -τα οποία πληρώνονται από ευρωπαϊκά προγράμματα- και εργάζονται σήμερα στους φορείς ως επιστημονικό προσωπικό και φύλακες.

Σημαντική όμως για την ομαλή λειτουργία τους είναι και η εξασφάλιση των κοινοτικών πόρων που διαχειρίζονται. Για αυτό πρέπει να ληφθεί πρόνοια να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία είναι σημαντικά, όχι μόνο για την προστασία των οικοσυστημάτων, αλλά και για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα οι Φ.Δ. διασφαλίζουν και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.