Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με γιγάντια κύματα στην ατμόσφαιρα – Έρευνα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες κάτι που οφείλεται σύμφωνα με νέα έρευνα στην κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει την κίνηση του αέρα στην ατμόσφαιρα.
Το Βόρειο Ημισφαίριο έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια: κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003, πλημμύρες στο Πακιστάν το 2010 και κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ το 2011. Αυτά τα φαινόμενα, σε γενικές γραμμές είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κυκλοφορίας του αέρα.
Συνήθως τα γιγάντια κύματα αέρα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα εξισορροπούν το κλίμα, φέρνοντας θερμό αέρα από τις τροπικές περιοχές στα βόρεια και ψυχρό αέρα από την Αρκτική στα νότια.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, αυτά τα κολοσσιαία κύματα αέρα «εγκλωβίζονται» στις περιοχές που εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα κύματα αέρα παγιδεύονται ως εξής: Η καύση ορυκτών καυσίμων αυξάνει περισσότερο τη θερμοκρασία στην Αρκτική, γιατί η απώλεια χιονιού και πάγου σημαίνει ότι η θερμότητα απορροφάται από το έδαφος, το οποίο χωρίς χιόνι έχει πιο σκούρο χρώμα, και δεν αντανακλάται.
Αυτή η υπερθέρμανση μειώνει τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της Αρκτικής και των περιοχών που βρίσκονται σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος, όπως η Ευρώπη.
Από τη στιγμή που η διαφορά θερμοκρασίας είναι εκείνη που πυροδοτεί την κυκλοφορία του αέρα, όσο μειώνεται η διαφορά τόσο μειώνεται και η κυκλοφορία. Επίσης οι χερσαίες περιοχές θερμαίνονται και ψυχραίνονται ευκολότερα σε σύγκριση με τους ωκεανούς.
Το αποτέλεσμα της μείωσης της διαφοράς θερμοκρασίας είναι η αλλοίωση των μοτίβων κίνησης του αέρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία των μεγάλων κυμάτων αέρα πάνω από την ξηρά.
«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων τα τεράστια αυτά κύματα αέρα σχεδόν εγκλωβίστηκαν για εβδομάδες  στις περιοχές που εκδηλώνονταν τα φαινόμενα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Vladimir Petoukhov, επικεφαλής της μελέτης.
Όταν ένα θερμό κύμα αέρα εγκλωβιστεί σε μια περιοχή για καιρό, η θερμοκρασία αυξάνεται γιατί στην περιοχή δεν εισέρχεται κρύος αέρας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την κυκλοφορία του αέρα και το κλίμα.
Ενώ για παράδειγμα δυο με τρείς ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου δεν δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα, 20 ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε κύματα καύσωνα τα οποία προκαλούν θανάτους, δασικές πυρκαγιές και καταστροφές στις καλλιέργειες.

Η κλιματική αλλαγή αποδεκατίζει το εργατικό δυναμικό – Έρευνα

Η κλιματική αλλαγή, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, μείωσε τις τελευταίες έξι δεκαετίες το εργατικό δυναμικό κατά 10%.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (ΝΟΑΑ), η οποία υποστηρίζει ότι το ποσοστό των εργαζομένων που αδυνατεί να δουλέψει λόγω ζέστης ενδέχεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Η απόλυτη υγρασία στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένη, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς σε σχέση με τον κρύο.
Όπως είναι γνωστό, όταν τα θερμά καλοκαίρια συνδυάζονται με υψηλή υγρασία η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι αποπνικτική και καθιστά ανυπόφορη την εργασία.
Για να υπολογίσουν το στρες που προκαλεί στους εργαζομένους η δουλειά σε υψηλότερες θερμοκρασίες με μεγάλη υγρασία στην ατμόσφαιρα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τον στρατό και τις βιομηχανίες σχετικά με το «στρες λόγω ζέστης» και τα συνδύασαν με τις επίσημες προβλέψεις για την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση της υγρασίας τα επόμενα χρόνια.
Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. «Προβλέπουμε ότι η απώλεια εργατικού δυναμικού  από «στρες λόγω ζέστης» θα διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2050, που το κλίμα θα είναι ακόμα θερμότερο», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης John Dunne.
Τις θερμές περιόδους με μεγάλη υγρασία η ικανότητα των ανθρώπων για δουλειά πέφτει στο 90%. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μελλοντικά, η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας θα μειώσει την ικανότητα για δουλειά ακόμα περισσότερο, στο 80%.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες λόγω κλιματικής αλλαγής, η εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως αναμένεται να καταστεί σχεδόν αδύνατη.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τραγωδία στην Αττική του κατακλυσμού

Χάος στο Λεκανοπέδιο προκάλεσε η σφοδρή χθεσινή καταιγίδα, η οποία θεωρείται από τους μετεωρολόγους η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τον Φεβρουάριο.

Μία 23χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς υπέστη ανακοπή την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό της στην πλημμυρισμένη Αμαρουσίου - Χαλανδρίου. Η νεροποντή σε συνδυασμό με το χαλάζι, που άρχισε τα ξημερώματα και διήρκεσε μέχρι το μεσημέρι, προκάλεσε όλων των ειδών τα προβλήματα στο Λεκανοπέδιο.
Οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εκατοντάδες αυτοκίνητα έπαθαν ζημιές από τα ορμητικά νερά, ρέματα και φρεάτια υπερχείλισαν, το ρεύμα διακόπηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας, σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου έκλεισαν λόγω πλημμύρας, υπόγεια νοσοκομείων πλημμύρισαν, δεκάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθυστέρησαν ή αναβλήθηκαν.

Οι κεραυνοί που χτύπησαν την Αθήνα κατά την καταιγίδα της Παρασκευής (video)

Ένα βίντεο που αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικράτησε με την καταιγίδα στην Αθήνα κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ώρες στο YouTube.
Δημιουργός του video είναι ο Γιώργος Γκουρνέλος, που κατέγραψε τους κεραυνούς που έπεσαν στην Αθήνα από την Κυψέλη.

Τραγωδία: 23χρονη πέθανε από ανακοπή εγκλωβισμένη μέσα στο αυτοκίνητό της λόγω καταιγίδας

Μια 23χρονη κοπέλα βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό της εξαιτίας της νεροποντής που χτύπησε τις πρωινές ώρες το Λεκανοπέδιο της Αττικής και έπαθε ανακοπή καρδιάς.
Η άτυχη κοπέλα εγκλωβίστηκε στην περιοχή μεταξύ Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, οδηγώντας προς την εργασία της και υπέστη σοκ και ανακοπή όταν εγκλωβίστηκε σε λακούβα με νερό.
Η άτυχη κοπέλα απεγκλωβίστηκε λιπόθυμη από διερχόμενους και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αυτοκίνητό της δεν είχε νερό στο εσωτερικό του.
Τα ακριβή αίτια του θανάτου εξετάζονται από ιατροδικαστή.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Σε ιστορικά υψηλά η στάθμη του νερού στην λίμνη Βουλκαριά

Μετά από τις καταρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών σημαντική είναι η άνοδος της στάθμης της λίμνης Βουλκαριάς στον Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας. Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις πλέον έχουν φθάσει δίπλα στην Ε.Ο. Βόνιτσας - Λευκάδας.



  
Φωτογραφία Μάρης Κωνσταντίνος

Ημερίδα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

Δελτίο Τύπου

Εκδήλωση-συζήτηση για την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/2 στις 8μ.μ. στο  Στέκι του ‘Λιμανιού της Αγωνίας’, Πραξιτέλους 78 & Βενιζέλου, στον Πειραιά.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή  40λεπτης περίληψης του ντοκιμαντέρ «Water makes money« που παρουσιάζει  τις επιπτώσεις  που είχαν οι ιδιωτικοποιήσεις  των υπηρεσιών ύδρευσης σε χώρες της Ευρώπης καθώς και την τάση επαναδημοτικοποίησης των υπηρεσιών, ύστερα από αυτές τις αρνητικές εμπειρίες.
Στη συνέχεια, μέλη του SAVEGREEKWATER – της πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα-και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ θα ενημερώσουν για την άμεση ‘μνημονιακή’  απειλή  ιδιωτικοποίησης του νερού, αρχικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας , με τελευταία εντυπωσιακή εξέλιξη στο μέτωπο αυτό την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, αλλά και τις κινήσεις που κάνουν προκειμένου να εξουδετερωθεί αυτή η απειλή..
Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από άλλους καλεσμένους και στη συνέχεια θα υπάρξει αρκετός χρόνος για ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Διοργάνωση:
Λιμάνι της αγωνίας

Πηγή: SAVEGREEKWATER communication team

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλες Πλημμύρες στην Αττική

Ένα κράτος διαλυμένο μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, μηδενικών δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής, εργαζόμενους κακοπληρωμένους και αδιάφορους εν πολλοίς ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους ηττήθηκε κατά κράτος από μια έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση και ήδη μετράει ένα νεκρό, μία 23χρονη γυναίκα που έχασε την ζωή της μέσα στο αυτοκίνητό της που δεχόταν κύματα νερού. Βρεθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της στον οδίο Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο.
Δύο νοκομεία, το "Σωτηρία" και το "Γεννηματά" πλημμύρισαν και τα νερά έφτασαν μέσα στα χειρουργεία και γενικά εικόνα επικράτησε εικόνα Μπάγκλαντες.
Στην Βουλή μια υπάλληλος προσπαθώντας να ενισχύσει την στεγανότητα της οροφής στην αίθουσα συνεδριάσεων, γλίστρισε έπεσε στο κενό σπάζοντας την γυάλινη οροφή και κρεμάστηκε την τελευταία στιγμή πριν πέσει από ύψος 30 μέτρων επάνω στα υπουργικά έδρανα! Τελικά ένας αστυνομικός κατάφερε να την τραβήξει..

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι υγρότοποι της Ελλάδας «τόποι ζωής» – Πέντε πολύτιμα οικοσυστήματα

Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης M.Sc.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η 2η Φεβρουαρίου κάθε έτους και αποτελεί υπενθύμιση και επιτακτική ανάγκη για τη διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση των πιο ευάλωτων οικοσυστημάτων που είναι οι υγρότοποι.  Παρόλη την πλούσια βιοποικιλότητά τους κινδυνεύουν εξαιτίας σειράς αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Την ημέρα αυτή του 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν υπογράφηκε η ομώνυμη Σύμβαση για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία τους και παρέχοντας το πλαίσιο δράσης διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση και βιώσιμη ορθολογική τους χρήση.
Μέχρι στιγμής 163 χώρες έχουν υπογράψει τη σύμβαση ενώ 2066 υγρότοποι διεθνούς σημασίας έχουν καταχωρηθεί με συνολική έκταση 197.349.782 ha (ha:εκτάριο).

Hμερίδες για την Διαβούλευσ​η του Σχεδίου Διαχείριση​ς Υδατικών Πόρων Δυτικής Μακεδονίας και τη Λίμνη Κορώνεια

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, στις 9:00’ το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού», στο Αμφιθέατρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΖΕΠ Κοζάνης).

Διοργάνωση Hμερίδων για την Διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Δυτικής Μακεδονίας & τη Λίμνη Κορώνεια.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεχίζει τις ημερίδες στο πλαίσιο της Διαβούλευσης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της χώρας, με θέμα την ανταλλαγή απόψεων για τα σημαντικότερα ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, θα πραγματοποιηθεί θεματική ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με την «Προστασία και αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας», την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, στις 9:30’ π.μ, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (Μ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη).
Στόχος των ημερίδων που διοργανώνονται, είναι η καταγραφή των απόψεων όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών για τα σημαντικότερα θέματα διαχείρισης υδάτων, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://wfd.ypeka.gr.

Η διαχείριση των παρόχθιων δασών εργαλείο βελτίωσης της βιοποικιλότητας του παρόχθιου οικοσυστήματος

Σημαντικό “εργαλείο” για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας του παρόχθιου οικοσυστήματος είναι η διαχείριση των παρόχθιων δασών, όπως αναφέρει σε σε σχετική μελέτη του ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας Γεώργιος Ευθυμίου.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου, με τη συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων, λόγω έντονων ανθρώπινων δραστηριοτήτων (υλοτομιών, πυρκαγιών, εκχερσώσεων, υποβάθμισης, αλλαγήςχρήσεων γης), μειώνεται δραστικά η ποικιλία της ζωής. Μια σημαντική οικολογικά κατηγορία δασικών εκτάσεων είναι η παρόχθια δασική βλάστηση, η φυσική βλάστηση που η ύπαρξη και η ζωτικότητά της εξαρτάται από την άμεση ή έμμεση επίδραση του νερού, επιφανειακού ή υπόγειου. Είναι οικοσυστήματα με μεγάλη δυναμική τα οποία αποτελούν σημαντική κατηγορία δασικών οικοσυστημάτων καθότι στηρίζει πλούσια βιοποικιλότητα, εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ευθυμίου και προσθέτει πως ο μεγάλος αριθμός των παρόχθιων ξυλωδών δασοπονικών ειδών (δέντρων και θάμνων) σχηματίζουν παρόχθιες συστάδες με πλούσια και πυκνή κατακόρυφη δομή. Εμφανίζουν ποικιλία και μείξη ειδών και στους τρεις ορόφους (υπώροφο, μεσώροφο, ανώροφο).

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ημερίδα: Ερευνητικά και καινοτόμα έργα με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου

Το Πράσινο Ταμείο διοργανώνει Ημερίδα, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, με θέμα: “Ερευνητικά και καινοτόμα έργα με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου”.
Χώρος Διεξαγωγής: Πράσινο Ταμείο, Λυκούργου 17 (4ος όροφος), Αθήνα, τηλ. 2105241903, 2105241919.

Δείτε το Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Ημερίδα ΠΤ - 21022013 - Πρόγραμμα.pdf)Πρόγραμμα.pdf και την Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Ημερίδα ΠΤ - 21022013 - Πρόσκληση.pdf)Πρόσκληση.pdf

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τελεσίγραφο Ομπάμα στο Κογκρέσο για Κλιματική Αλλαγή και ΑΠΕ

Τελεσίγραφο σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στο Κογκρέσο: είτε θα καταρτιστεί ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής σε έναν ολοένα θερμότερο κόσμο είτε ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει μόνος του.
“Εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει άμεσα δράση για να προστατεύσει τις επερχόμενες γενιές, θα το κάνω εγώ” δήλωσε ο αποφασισμένος Ομπάμα στο πλαίσιο της ομιλίας του για την “Κατάσταση της Ένωσης”.
“Θα δώσω εντολή στο επιτελείο μου να παρουσιάσει εξειδικευμένες λύσεις για το παρόν και το μέλλον με στόχο τη μείωση της ρύπανσης, την προετοιμασία των τοπικών κοινοτήτων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την επιτάχυνση της μετάβασης σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας” πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να εργαστεί για περισσότερη και φθηνότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια, αλλά και να επισπεύσει της διαδικασίες εξόρυξης εγχώριου και άρα φθηνότερου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.
“Όλα αυτά δεδομένου ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και ότι προστατεύεται η ατμόσφαιρα και οι υδατικοί πόροι” σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ομπάμα υποσχέθηκε να διαθέσει τα έσοδα από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και της καθαρής μετακίνησης στη χώρα.
Τέλος, ο Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και στους χώρους εργασίας στα επόμενα 20 χρόνια και δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατασκευάζοντας ενεργειακά αποδοτικότερα κτήρια.

Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το Κλίμα;

Η αιολική ενέργεια θεωρούνται από πολλούς ως μία από τις τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
Μαζί με την ηλιακή ενέργεια προβάλλονται ως μια από τις ελπίδες αποδέσμευσης από τα ορυκτά καύσιμα και σε πολλές χώρες ως μέσο απόκτησης της πολυπόθητης ενεργειακής αυτονομίας.
Η ειρωνεία είναι ότι τα αιολικά πάρκα “επιτυγχάνουν” κάτι πέρα από τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής: δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα.
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα λειτουργούν ως γιγάντια μίξερ που ανακατεύουν τον θερμό θαλασσινό αέρα με ψυχρότερες αέριες μάζες που βρίσκονται ψηλότερα. Η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται σε μορφή σταγονιδίων, τα οποία είναι ορατά στο γυμνό βλέμμα.
Αποτέλεσμα είναι ένα ομιχλώδες πέπλο πάνω από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ακόμα και όταν ο ουρανός είναι καθαρός και ηλιόλουστος, που μόνο ένας δυνατός άνεμος μπορεί να διαλύσει.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε θεωρητική βάση, πολύ μεγάλα αιολικά πάρκα μπορούν να αλλάξουν ακόμα και τα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, πρακτικά, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ένα αιολικό πάρκο που θα εκτεινόταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.
Θεωρητικά πάντα, ένα τέτοιο αιολικό πάρκο έκτασης 3500 χιλιομέτρων θα μείωνε την ταχύτητα του ανέμου κατά 10 χλμ/ώρα, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μετέβαλλε τις συνθήκες εκδήλωσης καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ξεχωριστή έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πρίνστον, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο.
Ότι, οι ανεμογεννήτριες ξηραίνουν και θερμαίνουν τον αέρα τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα οι τοπικοί άνεμοι να ενισχύονται. Αυτό συμβαίνει καθώς οι θερμές αέριες μάζες από το αιολικό πάρκο έρχονται σε επαφή με το έδαφος που έχει αποκτήσει υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ένα τέτοιο υποθετικό αιολικό πάρκο δεν είναι πολύ πιθανό να κατασκευαστεί, ωστόσο όπως λέει ο Τζέιμς ΜακΚα της εταιρείας αναλύσεων 3Tier, εάν οι στόχοι του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για τα αιολικά υλοποιηθούν ως το 2030 τότε ίσως υπάρξει κάποια επίδραση στο Κλίμα.

Αρκτική: ραγδαία συρρίκνωση των πάγων κατέγραψε ο Cryostat

Σημαντική απώλεια πάγου στην Αρκτική την περίοδο 2003 – 2012 διαπίστωσε διεθνής επιστημονική ομάδα που μελετά δεδομένα που συλλέγει ο δορυφόρος Cryostat της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία την συγκεκριμένη περίοδο η συρρίκνωση των πάγων άγγιζε το φθινόπωρο το 36% και τον χειμώνα το 9%.
Τα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν συνεχή μείωση των πάγων στην Αρκτική όλες τις εποχές, ωστόσο το φαινόμενο είναι εντονότερο τα καλοκαίρια.
Μάλιστα τα περασμένα έξι χρόνια η έκταση των πάγων τους καλοκαιρινούς μήνες έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, με αποκορύφωμα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη που περιορίστηκε στα 3,61 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Από το 2008 η Αρκτική έχασε περίπου 4.300 κυβικά χιλιόμετρα πάγου την περίοδο του φθινοπώρου και περίπου 1.500 κυβικά χιλιόμετρα πάγου τον χειμώνα.
Και άλλοι δορυφόροι έχουν καταγράψει συρρίκνωση των πάγων της Αρκτικής λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ωστόσο ο Cryostat επιτρέπει στους επιστήμονες να εκτιμήσουν τον όγκο των θαλάσσιων πάγων, που θεωρείται ακριβέστερος δείκτης για τις αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή.

«Δεν είναι τι ξέρεις, αλλά τι κάνεις με όσα ξέρεις. Η περιέργεια και το πάθος είναι τα καύσιμα που μεταμορφώνουν τη γνώση σε δράση»

Ανοικτή διάλεξη του Καθηγητή Ντανιέλ Ζάιφμαν, Προέδρου του Ινστιτούτου Βάιζμαν στο Ισραήλ φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου.
Στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων ο Καθηγητής Ζάιφμαν αναφέρθηκε στα απαραίτητα συστατικά επιδίωξης και κατάκτησης της αριστείας. «Εφόσον κατακτήσεις την αριστεία, δημιουργείς ένα πρότυπο» σημείωσε ο ομιλητής, για αυτό η αριστεία δεν είναι προορισμός, αλλά αέναο ταξίδι.

Την καλή μνήμη, την ακεραιότητα, την αποφασιστικότητα, τον γνήσιο ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, την ικανότητα να επικοινωνείς και να χαλαρώνεις, παρουσίασε ως χαρακτηριστικά της ηγεσίας που μπορεί να οδηγήσει στην αριστεία. Σημείωσε ότι οι χρηματικές επιβραβεύσεις για εργαζομένους με εξειδικευμένες δεξιότητες δεν αποτελούν κίνητρο για αρίστευση. Το πάθος, οι γνώσεις , η περιέργεια και η ελευθερία δράσης είναι αυτά που δημιουργούν άριστους επιστήμονες. Ανέφερε δε ότι η γνώση σήμερα είναι εύκολα προσβάσιμη σε όλους. «Δεν είναι τι ξέρεις, αλλά τι κάνεις με όσα ξέρεις. Η περιέργεια και το πάθος είναι τα καύσιμα που μεταμορφώνουν τη γνώση σε δράση».

Τόνισε ακόμα τη σημασία εργασίας σε ένα όμορφο περιβάλλον, με τις κατάλληλες υποδομές που να εμπνέει τους επιστήμονες και να τους επιτρέπει να δημιουργούν ελεύθερα.

Καταληκτικά σημείωσε ότι για την κατάκτηση της αριστείας πρέπει κανείς να νοιάζεται περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι κρίνουν ότι είναι σοφό, να ρισκάρουν περισσότερο, από ότι οι άλλοι κρίνουν ασφαλές, να ονειρεύονται περισσότερο, από ότι οι άλλοι θεωρούν πρακτικό και να περιμένουν περισσότερα από ότι οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι πιθανόν.

Η εμπνευσμένη ομιλία του Καθηγητή Ζάιφμαν έδωσε μαθήματα και συμβουλές για την κατάκτηση της αριστείας, μέσα από την προσωπική του εμπειρία και ως Πρόεδρος ενός από τα πρωτοπόρα ερευνητικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού στη Μ. Ανατολή (Βίντεο)

Aπώλεια ποσότητας νερού ίσης με το μέγεθος της Ερυθράς Θάλασσας, απώλεσε η περιοχή της Μ. Ανατολής λόγω συνδυασμού κακής διαχείρισης υδάτινων πόρων, υπερεκμετάλλευσης γεωτρήσεων, αυξημένης ζήτησης και της μεγάλης ξηρασίας που έπληξε τη περιοχή το 2007.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που δημοσιεύτηκε από τη NASA συνδυάζοντας δεδομένα μετρήσεων δορυφόρων μέτρησης βαρυντικού πεδίου από το 2003 για μια περίοδο 7 ετών.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες σχτικά με το θέμα οι δορυφόροι που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) της NASA ανάλυσαν δεδομένα που αποκάλυψαν ότι αποθέματα πόσιμου νερού μεγέθους 144 εκ. κυβικών/χλμ σε χώρες που διέρχονται οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Ιράν), απωλέστηκαν.
Η απώλεια αυτή προκλήθηκε σε ποσοστό 60% από γεωτρήσεις που μείωσαν τον υδροφόρο ορίζοντα ταχύτατα γεγονός που προκάλεσε την αποξήρανση 1.000 πηγαδιών στο Ιράκ με ανυπολόγιστες συνέπειες για το τοπικό πληθυσμό.
Μειωμένη χιονόπτωση και απώλεια υδάτων από λίμνες συνέβαλε επίσης στη μείωση των πόσιμων υδάτινων πόρων.
Η απώλεια αυτή σημειώνει η έρευνα της NASA είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στον πλανήτη.
Επισημαίνεται ότι οι αποδίξεις αυτές προμυνύουν ότι επέρχεται κρίση στη Μέση Ανατολή η οποία θα αφορά το νερό καθώς οι ολοένα αυξανόμενοι πληθυσμοί σε συνδυασμό με τις πολεμικές συγκρούσεις και τις παρατεταμένες ξηρασίες, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια πολλές από τις χώρες της περιοχής σε απόγνωση στις αμέσως επόμενες δεκαετίες.
Χώρες που έχουν πληγεί όπως η Υεμένη κατηγορούν ευθέως τις ανεπτυγμένες χώρες πετρελαιοπαραγωγούς του Κόπλου ως υπέυθυνες καθώς άντλησαν υπόγεια αποθέματα για να τροφοδοτήσουν τεράστιες πόλεις που χτίστηκαν με πετροδολάρια στη μέση της ερήμου.
O ρόλος της Τουρκίας στη πρόκληση ξηρασίας
Σε ανάλογη έκθεση που κοινοποιήθηκε στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών στο Κατάρ, επίσης διαπιστώθηκε η δραματική μείωση υδάτινων αποθεμάτων σε Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι οι επιστήμονες αναμένουν επιδείνωση των περιόδων ξηρασία λόγω αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος, εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα ήδη χαμηλά διαθέσιμα αποθέματα κατά 10% μέχρι το 2050, ενώ η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2045.
Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των υδάτινων πόρων μεταξύ των χωρών της περιοχής χειροτερεύει τη κατάσταση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έλεγχος που ασκεί η Τουρκία στα υδάτινα αποθέματα του Τίγρη και του Ευφράτη με φράγματα στο πλαίσιο του προγράμματος « Μεγάλη Ανατολία» που καθορίζει πόσο νερό θα περάσει στη Συρία και το Ιράκ.
Η έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των τριών χωρών εξ αιτίας εντάσεων, συγκρούσεων και της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας επιδείνωσε τη ξηρασία σε Συρία και Ιράκ από το 2007 και έπειτα, διοχετεύοντας το νερό σε αρδευτικά κανάλια για να ποτίσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Αντίθετα οι πληθυσμοί στη Συρία και το Β. Ιράκ είδαν τη στάθμη των δύο μεγάλων ποταμών να μειώνεται και στράφηκαν αναγκαστικά σε γεωτρήσεις αντλώντας τα διαθέσιμα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα.
Η μελέτη επισημαίνει ότι σε κοινωνίες με έθραυστες ισορροπίες σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αυτό συνέβαλε μόνο στην επιδείνωση της κατάστασης.
Επιτπώσεις σε Ευρώπη προβλέπει το Πεντάγωνο
Με δεδομένο ότι είναι γνωστή, η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων βάση μελετών που χρηματοδοτεί το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επόμενα 50-100 χρόνια είναι πλέον φανερό ότι πολεμικές συγκρούσεις αναμένεται να ξεσπάσουν όχι για το πετρέλαιο αλλά για το νερό.
Επιπλέον η μαζική μετακίνηση εξαθλιωμένων μαζών πληθυσμού λόγω ξηρασίας θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για την ασφάλεια όχι μόνο της Τουρκίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης ενώ η Ελλάδα ως η χώρα – προθάλαμος για την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τέτοια σενάρια.
Εάν σήμερα η χώρα έχει καταντήσει σε αυτά τα χάλια από μια «ήπια» μετακίνηση προσφύγων και οικονομικών μεταναστών - λόγω οικονομικής κρίσης - δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιες συνέπειες θα έχει μια παγκόσμια κλιματική μεταβολή με κρίση ξηρασίας που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πλήξει τη περιοχή της Μ. Ανατολής τα επόμενα 30-60 χρόνια..
Βεβαίως πολλοί πιστεύουν ότι τα σενάρια αυτά μπορεί να συμβούν και ακόμη νωρίτερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτείται προετοιμασία και συγκροτημένη πολιτική για την αντιμετώπιση των σημερινών αλλά και μελλοντικών προκλήσεων για την ασφάλεια της χώρας.
Έννοιες που φυσικά άγνωστες στην Ελλάδα..
Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται άμεσα η εξάντληση των απυθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα στη περιοχή της Μ. Ανατολής ίδίως από το 2007 και έπειτα. 


Πηγή: www.defencenet.gr

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Κορώνεια και Κάρλα: δύο “λίμνες-φαντάσματα” – Ντροπή για την Ελλάδα

Μια νέα περιβαλλοντική καταδίκη για την Ελλάδα αποτέλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε τη χώρα μας ένοχη για αποτυχία προστασίας της λίμνης Κορώνειας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι αγρότες καταπάτησαν 10.000 στρέμματα (130 στρ. λέει το ελληνικό Δημόσιο) σε έκταση που αποτελούσε κάποτε τμήμα της λίμνης, η οποία έχει πια σχεδόν εξαφανιστεί.
Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει καταντήσει τη λίμνη Κορώνεια σε φάντασμα καθώς σε περιόδους ξηρασίας εξαφανίζεται.
Το σχέδιο αποκατάστασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός καναλιού μέσω του οποίου η Κορώνεια θα τροφοδοτούνταν με νερό από τη γειτονική Βόλβη.
Το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο έκρινε ότι, παρά της προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έθεσε σε εφαρμογή τα 21 μέτρα που απαιτούνταν για να αποτραπεί η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων, για τους οποίους έχει οριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Το σχέδιο διαχείρισης του εθνικού πάρκου των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια αρχή, ενώ κατά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δεν είχε περαιωθεί η επανεξέταση των ρυπογόνων βιομηχανιών (δράση 18) ούτε είχαν κλείσει όλες οι παράνομες γεωτρήσεις (δράση 20).
Επίσης, η χώρα μας δεν έλαβε μέτρα για δράσεις που αφορούσαν την άρδευση, την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων και την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης του εθνικού πάρκου Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη προειδοποίηση για την Κορώνεια από την Κομισιόν είχε έρθει το 2003.
Νοτιότερα, στην ανατολική Θεσσαλία, η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ματαίωση του έργου αποκατάστασης της Λίμνης Κάρλα.
Η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.
Βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.[1]
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της.
Για να ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει να σφραγιστούν 4.000 γεωτρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια γινόταν άντληση νερού για τους αγρότες, ωστόσο οι τοπικοί δήμοι δεν προχωρούν σε πράξεις σφράγισης των γεωτρήσεων παρότι αυτές  σήμερα έχουν υφάλμυρο και ακατάλληλο νερό.
Το έργο προβλέπει να κλείσουν όλες οι γεωτρήσεις στην περιοχή που έχουν υφάλμυρο νερό, να υπάρχει οικολογική ισορροπία στη λίμνη Κάρλα και μετά να γίνουν έργα για την ύδρευση των κατοίκων.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε μέχρι και την Παρασκευή

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τη χιονόπτωση στα ορεινά καθώς και τους ισχυρούς ανέμους.

Συγκεκριμένα,

• Αύριο Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο που βαθμιαία θα πλήξουν και την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο. Επίσης προβλέπονται χιονοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές, στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και από τις βραδινές ώρες σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Στερεάς. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 και πιθανόν τα 9 μποφόρ.

• Μεθαύριο Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα δυτικά, στα νότια καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων και χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα:

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες στο weather.gr

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μελετά τη βίδρα, τον δείκτη καθαρότητας των ορεινών υδάτων στην Ελλάδα (video)

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Ευρασιατικής βίδρας στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Μέρος της έρευνας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Κάποια δάση έχουν τη δική τους αύρα” που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ.
Η Ευρασιατική βίδρα αποτελεί σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων καθώς κατέχει τη θέση του ανώτερου θηρευτή στην τροφική αλυσίδα των Ευρωπαϊκών γλυκών νερών, ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες για το είδος.
Αναλογιζόμενοι την απειλούμενη κατάσταση της βίδρας στην Ελλάδα και την έλλειψη βασικών πληροφοριών σχετικά με τη βιολογία και οικολογία του είδους ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε συστηματικές δράσεις μελέτης της βίδρας στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα στον νομό Φλώρινας στη δυτική Μακεδονία.
Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες και καταγράφοντας έμμεσες ενδείξεις όπως ίχνη και περιττώματα οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μελέτησαν το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου τα έτη 2010, 2011 και 2012, τις διατροφικές της συνήθειες καθώς και τα πρότυπα κίνησής της.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας είναι τα εξής:
*Καταγράφηκε η παρουσία στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα ενός πληθυσμού βίδρας που αποτελείται από πέντε τουλάχιστον άτομα.
*Οι βίδρες που διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή τρέφονται με πτηνά σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλοι πληθυσμοί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
*Όπως και στις περισσότερες άλλες μεσογειακές χώρες οι βίδρες είναι κατά κύριο λόγο νυχτόβιες.
Οι κύριες απειλές για τη βίδρα είναι ανθρωπογενείς.Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η αυξημένη βόσκηση της παρυδάτιας βλάστησης είχαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αρνητικές επιπτώσεις στο βιότοπο της βίδρας, ενώ σημαντική απειλή αποτελούν η μόλυνση των υδάτων και τα τροχαία ατυχήματα.
Η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με βασικές βιολογικές παραμέτρους και τις απειλές για τη βίδρα θα πρέπει να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη βίδρα, όμοιο με αυτά που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο θα εξασφαλίσει τη σωστή διαχείριση και προστασία και μακροπρόθεσμα την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα.
Μία επιλογή από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε βίντεο στο επίσημο κανάλι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=yRZ1PSsfqis&feature=player_embedded#!

Πηγή: Αρκτούρος

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων Τουρκίας (DSI) για θέματα πλημμυρών

IMG_5197Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 μεταξύ αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων (DSI) της Τουρκίας.
Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα της Τουρκικής Υπηρεσίας και περιλάμβανε επισκέψεις σε περιοχές, ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα και στις δύο πλευρές του Έβρου.
IMG_5225Επιβεβαιώθηκε το πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και τονίστηκε η πρόθεση και των δύο μερών να συνδράμει η μία την άλλη, σε κάθε περίπτωση που κινδυνεύουν άνθρωποι και κατοικημένες περιοχές.
Οι περιοχές που επισκέφτηκαν οι δύο αντιπροσωπείες ήταν τα Ύψαλα της Τουρκίας και οι Φέρες στην Ελλάδα. Στις Φέρες οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν και συνομίλησαν και με την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου.
IMG_5231Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Χουσεΐν Ερτζάν, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας και Πέτρος Τέκας, τεχνικός υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Έβρου.
Επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας ήταν ο Γιουνούς Αλγκίν, Γενικός Διευθυντής της 11ης Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων της Τουρκίας που εδρεύει στην Αδριανούπολη, ενώ συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής Σερκάν Γκέντς και ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Υψάλων Σαλίχ Μπόστανζη.
small010Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες Ελληνική Αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων Τουρκίας στην Αδριανούπολη, όπου συζητήθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο χωρών για την εκπόνηση της Διαχειριστικής Μελέτης Πλημμύρας του Ποταμού Έβρου που πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πάρκο Πρεσπών 2000-2013: ώρα για νέα πρωτοβουλία

Η Διεθνής Συμφωνία του Πάρκου Πρεσπών υπογράφτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2010 από τις τρεις χώρες που μοιράζονται τις Πρέσπες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τότε τρία χρόνια πέρασαν και ακόμα δεν έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα τα θεσμικά όργανα που προβλέπονται από τη Συμφωνία να παραμένουν ανενεργά.
Την ίδια στιγμή, οργανώσεις από τις τρεις χώρες, η ΕΠΠ, η MES και η PPNEA, αποφάσισαν να συστήσουν ένα διασυνοριακό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την Πρέσπα. Στόχος του δικτύου αυτού είναι η ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών για τη διασυνοριακή συνεργασία και την προστασία του Πάρκου Πρεσπών.
Η 2η Φεβρουαρίου είναι πολύ σημαντική μέρα για τις Πρέσπες. Δεν είναι μοναχά Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων – μέρα εορτασμού για «Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας» όπως η Πρέσπα – αλλά είναι και η επέτειος του Πάρκου Πρεσπών, αφού στις 2 Φεβρουαρίου 2000 οι τρεις Πρωθυπουργοί των παραλίμνιων χωρών ίδρυσαν το Πάρκο Πρεσπών, την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στη ΝΑ Ευρώπη. Την ίδια ημέρα το 2010, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των τριών χωρών και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. υπέγραψαν τετραμερή Διεθνή Συμφωνία, η οποία δεσμεύει τα τρία κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδιώκει την προστασία και διαχείριση του Πάρκου, καθώς και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών με τρόπο βιώσιμο.
Η Συμφωνία επίσης προβλέπει τη δημιουργία μόνιμων θεσμών για διασυνοριακή συνεργασία, και χαιρετήθηκε από τη διεθνή κοινότητα για τις σύγχρονες διαχειριστικές μεθόδους που προτείνει. Οι διασυνοριακοί θεσμοί είναι μία σύγχρονη περιβαλλοντική πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακή ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πολιτικό περιβάλλον στα Βαλκάνια.
Μέσα στα τελευταία τρία έτη, η Συμφωνία έχει κυρωθεί από όλους τους υπογράφοντες εκτός από την Ελληνική Κυβέρνηση. Τώρα απομένει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε το 2010 για μια θεμελιώδη αλλαγή και βελτίωση του τρόπου με τον οποίο προστατεύεται η περιοχή. Χωρίς την οριστική κύρωση της Συμφωνίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα διασυνοριακά θεσμικά όργανα που θα συντονίζουν τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος των Πρεσπών.
Την ίδια στιγμή, οι φορείς της περιοχής, δημόσιοι και ιδιωτικοί, συνεχίζουν τις δράσεις προστασίας, παρακολούθησης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στο κομμάτι ευθύνης τους, αλλά και σε συνεργασία με τους ομολόγους τους από τις γείτονες χώρες. Ωστόσο, αυτό που λείπει είναι μία προσέγγιση του αντικειμένου από τη σκοπιά ολόκληρης της λεκάνης απορροής των Πρεσπών.
Τα ύδατα, τα δάση και τα ζώα δεν γνωρίζουν σύνορα. Κι όμως στις Πρέσπες εξακολουθεί να υπάρχει μία παραδοξότητα: οι προσπάθειες για ολιστική διαχείριση του περιβάλλοντος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία γραμμή πάνω στον χάρτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία. Η ΕΠΠ, η MΕS και η PPNEA συναντήθηκαν σε ένα Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την Πρέσπα, για να εργαστούν στο πνεύμα της Διεθνούς Συμφωνίας: Να διευκολύνουν την ανταλλαγή περιβαλλοντικής πληροφορίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.
Να ασκήσουν πίεση για καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος. Να συνδράμουν τις τρεις χώρες σε τεχνικά ζητήματα. Και να δουλέψουν «στο πεδίο» σε από κοινού δράσεις παρακολούθησης και έρευνας της πλούσιας χλωρίδας, πανίδας και βιοτόπων που απαντώνται στο Πάρκο των Πρεσπών.
Σε συνέργεια με τα Εθνικά Πάρκα και τους τοπικούς Δήμους, επιδιώκουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των Πρεσπών, ακολουθώντας το παράδειγμα που μας δίνει η φύση για από κοινού, διασυνοριακή λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον που θα κοιτάζει πιο πέρα από τα σύνορα στον χάρτη.

Πηγή: www.econews.gr

Στη Θεσσαλονίκη το 16ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο


To 16ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, με θέμα «Προστασία-διαχείριση των ελληνικών δασών σε περίοδο οικονομικής κρίσης και η πρόκληση της φυσικής δασοπονίας», θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 6-9 Οκτωβρίου 2013. Διοργανώνεται από την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε ΔΕ), με την υποστήριξη της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Θράκης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσ/νίκης, το Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης (ΙΔ Ε/ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ), και το Δήμο Θεσ/νίκης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, που εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, βρίσκει τη χώρα μας σε μια οξυμένη πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Τα μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, την ανεργία, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ύφεση της οικονομίας δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης της Ελληνικής φύσης, της προστασίας και ανάδειξης της χλωρίδας και της πανίδας. Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων και 7 από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μεταξύ αυτών και ο Αμβρακικός βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινδυνεύουν. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, όσο και από άλλες οργανώσεις, όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», ο Κόλπος συνεχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα πλήγματα που δέχεται και τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Νεκρές θαλάσσιες χελώνες ξεβράζονται στις ακτές του, σπάνια είδη πουλιών βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροθηρών, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της υπεραλίευσης, που προκαλείται και από την ανησυχητική μείωση του οξυγόνου στα νερά του Κόλπου. Η επιβάρυνση των Αμβρακικού θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα και απειλούνται με εξαφάνιση πολλά ενδημικά είδη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού, εμφιλοχωρούν εδώ και χρόνια και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πρόσκαιρης και επετειακής αντιμετώπισης, αλλά απαιτούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ενημέρωση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και γενναίες αποφάσεις εκ μέρους των θεσμικών φορέων. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και μας προσκαλεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου από τις 9 πμ έως τις 12 μμ στην αίθουσα Διώνη στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας, ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας από την Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, καθώς και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του περιβαλλοντικού παραμυθιού «Ο Άμβρας και ο Κίκος».

Πηγή:  http://epirusgate.blogspot.gr