Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Προσπάθειες να σωθεί ένα μνημείο: το «Βαυαρικό» κανάλι του υγροτόπου Μουστού

Στον υγρότοπο Μουστού υπάρχουν δύο τεχνητά κανάλια (τάφροι) επικοινωνίας μεταξύ λίμνης και θάλασσας. Το νότιο κανάλι, το λεγόμενο “Βαυαρικό” διανοίχτηκε επί εποχής της βασιλείας του Όθωνα ενώ το δεύτερο κανάλι με στόμιο επικοινωνίας με την θάλασσα στη θέση “Διχαλή” ανοίχτηκε την δεκαετία του 1960.
Ήδη από την εποχή της βασιλείας του Όθωνα και μέχρι την δεκαετία του ‘60 η περιοχή χαρακτηριζόταν, τόσο από τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων όσο και από τις αρμόδιες αρχές, ως «ενοχλητικό» έλος (κυρίως λόγω της ελονοσίας) και κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες για τη μερική αποξήρανσή του με την κατασκευή αναχωμάτων και αποχετευτικών – αποστραγγιστικών τάφρων.  Χαρακτηριστικό του Βαυαρικού καναλιού η αμφίπλευρη πέτρινη τοιχοποιία στην εκβολή του, πάνω στην οποία στηρίζεται η υπάρχουσα γέφυρα.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η φωτογραφία της ημέρας

Δύο άνδρες κωπηλατούν μία βάρκα κοντά στην μερικώς αποξηραμένη κοίτη ενός τμήματος του ποταμού Γιανγκτσέ στην επαρχία Τσιανγκσί της Κίνας.

http://www.naftemporiki.gr/slideshows/722692/all

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πόση ενέργεια καταναλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά


Στα 13.994 kWh ανά έτος ανέρχεται κατά μέσο όρο η ενέργεια που καταναλώνει κάθε νοικοκυριό της χώρας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του, ενώ το 81% αυτής της ενέργειας χρησιμοποιείται για θέρμανση και μαγείρεμα.
Κάθε νοικοκυριό καταναλώνει, συνολικά για την κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρισμό σε ποσοστό 44,1% και 26,8 % αντίστοιχα.
Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα (Έρευνα Κατανάλωσης Ενέργειας στα Νοικοκυριά), που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2011- Σεπτεμβρίου 2012.
Από την ίδια έρευνα, η οποία διεξήχθη σε μόνιμες κατοικίες (χρησιμοποιούνται τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο), προκύπτει και τα εξής άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία:
  • 43,7% των κατοικιών έχει κατασκευαστεί στις δεκαετίες '60 και '70 (18,6% από το 2000 και μετά)
  • 73,2% είναι ιδιόκτητες
  • το μέσον εμβαδόν ανέρχεται σε 84,8 m2
  • οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη) έχει το 12,4%

Σε υψηλό 44.000 ετών οι θερμοκρασίες στην Αρκτική

Οι μέσες θερινές θερμοκρασίες στην ανατολική Αρκτική του Καναδά ήταν φέτος υψηλότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 44.000 έως 120.000 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν αυτές που επικρατούσαν κατά την πρώιμη ολόκαινο εποχή, όταν η ποσότητα ηλιακής ενέργειας που έφθανε στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους θερινούς μήνες ήταν περίπου 9% μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα.
«Το βασικό στοιχείο εδώ είναι πόσο πρωτοφανής είναι η υπερθέρμανση στην Αρκτική του Καναδά», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ερευνητής Γκίφορντ Μίλερ, η ομάδα του οποίου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης της στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters. «Αυτή η έρευνα μας λέει ότι πράγματι η άνοδος των θερμοκρασιών που παρατηρούμε βρίσκεται έξω από κάθε γνωστή φυσική μεταβλητότητα και πρέπει να οφείλεται στην αυξημένη διοχέτευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.»
Ο Μίλερ και οι συνάδελφοί του βασίστηκαν στις φυσαλίδες που βρήκαν εγκλωβισμένες σε πυρήνες πάγου από γεωτρήσεις για να δουν τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Αρκτική στο παρελθόν καθώς και τα επίπεδα των βροχοπτώσεων. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματά τους με δεδομένα από φυτά που βρήκαν κάτω από παγοκρηπίδα της Αρκτικής, η οποία έλιωνε, είδαν ότι η βλάστηση αυτή βρισκόταν «παγιδευμένη» στον πάγο για τουλάχιστον 44.000 χρόνια.
Παρότι οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με βεβαιότητα την ακριβή ηλικία των δειγμάτων τους, λένε ότι «είναι σαφές ότι η τήξη δεν άρχισε κατά την ολόκαινο εποχή, αλλά πρόσφατα, κάτι που καταδεικνύει ότι οι θερινές θερμοκρασίες των πρόσφατων δεκαετιών υπήρξαν υψηλότερες από κάθε άλλη περίοδο συγκρίσιμης διάρκειας τα τελευταία 44.000 χρόνια».

 http://www.naftemporiki.gr/story/721716

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Πιο αυστηρή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ζητά η Ευρωβουλή


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση χθες (24 Οκτωβρίου) προς τις χώρες της ΕΕ για καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανόνων, παρά το κόστος εφαρμογής τους.
Η ψηφοφορία βάζει τη σφραγίδα της Ευρωβουλής σε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα της προσέγγισης της ΕΕ για την περιβαλλοντική δράση έως το 2020, «Ζώντας καλά, εντός των ορίων του πλανήτη μας».
Το εν λόγω πρόγραμμα, έβδομο τέτοιου είδους, θα οικοδομήσει τη δράση της ΕΕ στην περιβαλλοντική πολιτική, από τη διαχείριση των υδάτων μέχρι την κλιματική αλλαγή ενώ θα ενισχύσει επίσης την «πράσινη ανάπτυξη».
Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν παράπονα ότι η περιβαλλοντική πολιτική έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη, λόγω της προσπάθειας των τελευταίων να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους εν μέσω της κρίση χρέους. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι θα υπάρξουν οφέλη.

Ανακοίνωση για τη Δυσοσμία της Λίμνης, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ανησύχησε προχθές η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας από την ανυπόφορη δυσοσμία  της Παμβώτιδας  και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και ενεργοποίησε τις Υπηρεσίες της , οι οποίες ανέφεραν ότι η δυσοσμία οφείλεται σε αποσύνθεση  του φυτοπλαγκτόν.

Η Περιφέρεια Ηπείρου  και ο κ. Καχριμάνης έκανε πως δεν αντιλήφθηκε  τίποτε . Άλλωστε τι θα μπορούσε  να πει , αφού εκείνος φέρει μεγάλη ευθύνη για την οικτρή κατάσταση  της Λίμνης , αντιδρώντας στην απομάκρυνση  των άχρηστων πλέον και ζημιογόνων αναχωμάτων , που έχουν καταστήσει  την Παμβώτιδα κλειστή δεξαμενή  μολυσμένων και ρυπαρών υδάτων .

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Υδατικό Αποτύπωμα


Άμεση και έμμεση χρήση νερού
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού για την πόση, το
μαγείρεμα και το πλύσιμο, αλλά ακόμη περισσότερες για την παραγωγή
καταναλωτικών προϊόντων όπως τρόφιμα, χαρτί, ρουχισμό κλπ. Το 
υδατικό αποτύπωμα είναι ένας δείκτης της κατανάλωσης ύδατος, που 
εξετάζει τόσο την άμεση όσο και έμμεση χρήση του νερού του 
καταναλωτή ή του παραγωγού. Το υδατικό αποτύπωμα ενός ατόμου, 
μίας κοινότητας ή επιχείρησης ορίζεται ως ο συνολικός όγκος του 
γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των αγαθών 
και υπηρεσιών που καταναλώνονται από το άτομο ή την κοινότητα 
ή παράγονται από την επιχείρηση.



Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ομαδική έκθεση «Η2Ο+ Η2Ο-»

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το νερό πραγματοποιείται από τον συνεταιρισμό παραγωγής και προώθησης οπτικοακουστικού υλικού doc4life. Το opening θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013, ώρα 20.00, στον εκθεσιακό χώρο doc4life. ( Δυαλέων 15, Γκάζι, 1ος όρ)Εμείς θα είμαστε εκεί!

Η αντιδήμαρχος του Παρισιού στην Ελλάδα για το νερό!

Δύο συνεντεύξεις τύπου και επαφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει η αντιδήμαρχος Παρισιού και διευθύντρια της Eau de Paris, Anne Le Strat στη σύντομη επίσκεψή της στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Πουλαντζά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Η Anne Le Strat είναι μια πολιτικός από κείνες που λείπουν από την Ελληνική πραγματικότητα. Εκτός από την εμβληματική επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στο Παρίσι, σε απελπισία των δυο μεγάλων γαλλικών ιδιωτικών εταιριών ύδρευσης που έχασαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η Ann Le Strat  συνεχίζει ως πρόεδρος του Οργανισμού Aqua Publica Europea να μάχεται για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και εκτός Γαλλίας. Είχαμε την τιμή να της μιλήσουμε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα με την επιβαλλόμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης κατά την επίσκεψη μας στο Παρίσι πέρυσι και το ενδιαφέρον της ήταν ουσιαστικό όπως δείχνει και η αποδοχή της πρόσκλησης. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι τοπικοί άρχοντες τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και να συνεργαστούν με μεγάλους ευρωπαϊκούς δήμους όπως του Παρισιού και του Βερολίνου, που έχοντας βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και την αθέτηση των υποσχέσεων των ιδιωτικών παρόχων -που οδήγησαν σε ελλειπή συντήρηση των δικτύων, υπερβολικές τιμές και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-, επαναδημοτικοποίησαν τις υπηρεσίες ύδρευσης προς ικανοποίηση των πολιτών τους. Αν υπάρχει ένα θετικό στην παγκοσμιοποιημένη μας ζωή είναι η δυνατότητα να μαθαίνουμε για τις λάθος πολιτικές πριν τις εφαρμόσουμε. Ας γίνει η επίσκεψη της αντιδημάρχου η αφορμή για περισυλλογή και επανεκτίμηση για όλους του δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της επαρχίας όπου σύντομα η ιδιωτικοποίηση έμμεσα ή άμεσα θα χτυπήσει και την δική τους πόρτα. Είναι χρέος τους να αντισταθούν στην «αδιαφορία» που δείχνει η κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος του νερού και τις εκκωφαντικά σιωπηρές επιλογές της να προχωρά με τις ιδιωτικοποιήσεις, επιλογές εκ διαμέτρου αντίθετες προς τις εξελίξεις  σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωπαϊκών δήμων. Άλλωστε οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μακριά. Ας θυμηθούμε λοιπόν κι ας στηρίξουμε όσους δημάρχους ήδη πήραν θέση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού μας κι ας ελπίσουμε οτι σύντομα θα πληθύνουν.

Γιατί εξαφανίζονται τα ψάρια των ποταμών;

Σημαντικές και σοβαρές καταγράφονται οι επιπτώσεις των φραγμάτων στην ιχθυοπανίδα των ποταμών, όπως προκύπτει από παρέμβαση του επικεφαλής του εργαστηρίου Εσωτερικών Υδάτων και Λιμνοθαλασσών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) Μάνου Κουτράκη, στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων.

Υπογραμμίζοντας ότι η ιχθυοπανίδα των εσωτερικών υδάτων της Ελλάδας θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια, ο κ. Κουτράκης τόνισε ότι πολλά ενδημικά είδη, κυρίως αυτά που είναι απομονωμένα και έχουν μικρό πληθυσμό, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Εκτός από τη ρύπανση, απειλές προέρχονται, επίσης, από υδροηλεκτρικά, αρδευτικά ή και υδρευτικά έργα (κυρίως φράγματα) που διακόπτουν τη συνέχεια των ποταμών, αφαιρούν νερό και αλλοιώνουν τα ενδιαιτήματα των ψαριών, ενώ τα φράγματα επιβραδύνουν ή και σταματούν ακόμα τις μετακινήσεις των ψαριών και προκαλούν αλλαγές στην σύνθεση των πληθυσμών τους.

Η διαχείριση των νερών του Έβρου στο επίκεντρο συνάντησης του Κ. Παπούλια με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ

Με εγκαρδιότητα, ως έναν καλό φίλο που επισκέπτεται την Ελλάδα, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κρίστιαν Βίγκενιν, ο οποίος τον επισκέφθηκε.

Ο Κ. Παπούλιας ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες, καθώς με τη συμμετοχή τους στην ΕΕ δεν υπάρχουν ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, παρά μόνο τεχνικά και έθεσε στον κ. Βίγκενιν το ζήτημα με τα νερά του Έβρου.
Ο Βούλγαρος υπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή και ανέφερε στον Πρόεδρο Κ. Παπούλια πως συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό των Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμώντας ότι μπορεί να προχωρήσει η επίλυσή του.


http://alexpolisonline.blogspot.com/2013/10/blog-post_20.html

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το δάσος του Αμαζονίου έχει 390 δισ. δέντρα & 16.000 διαφορετικά είδη

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος στον κόσμο, υπάρχουν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας.

Όμως τα μισά από αυτά τα δέντρα ανήκουν σε 227 είδη, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Science.
Περισσότεροι από εκατό ειδικοί από 88 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην κατάρτιση 1.170 καταλόγων, που καλύπτουν το σύνολο του δάσους του Αμαζονίου και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις-κλειδιά για την βιοποικιλότητά του.
Η τεράστια έκταση του Αμαζονίου και οι δυσκολίες που παρουσιάζει το έδαφός του είχαν εμποδίσει μέχρι στιγμής μια ταξινόμηση των δέντρων που περιλαμβάνονται στο δάσος αυτό που εκτείνεται στη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, την Γκουάνα και το Σουρινάμ.
Η έλλειψη αυτών των βασικών πληροφοριών για τα δέντρα του Αμαζονίου και για την υπόλοιπη χλωρίδα του δυσχέραιναν το έργο των επιστημόνων και τις προσπάθειες προστασίας του, εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας.
«Πλέον τα είδη των δέντρων που συναντώνται πιο συχνά στον Αμαζόνιο έχουν προσδιοριστεί και καταγραφεί», σημειώνει ο Χανς τερ Στέεγκε, ερευνητής του κέντρου Centre Naturalis Biodiversity της Ολλανδίας που πήρε μέρος στην έρευνα. «Πρόκειται για πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών και για τους πολιτικούς ηγέτες», πρόσθεσε.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του αντιπλημμυρικού φράγματος της Βενετίας

Μετά από πολλά χρόνια «στα χαρτιά», το κινητό φράγμα που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τη Βενετία από τις πλημμύρες δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία. Το κόστος του ανέρχεται - μέχρι στιγμής - στο «τσουχτερό» ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως θα μπορούσε να γλιτώσει τις αρχές και τους κατοίκους από πολύ μεγαλύτερες δαπάνες.
Το σύστημα MOSE κατασκευάζεται στο σημείο, όπου η λιμνοθάλασσα συναντά τη θάλασσα. Στην τελική του μορφή θα αποτελείται από 78 μικρά φράγματα-πόρτες, τα οποία θα αναδύονται για να σχηματίσουν ένα προστατευτικό τείχος σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή ανόδου της στάθμης των υδάτων με την παλίρροια.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

EEA: Η ΕΕ «σε τροχιά επίτευξης» των κλιματικών στόχων της

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά περίπου 18% το διάστημα 1990-2012 και οι «28» βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης του στόχου για περιορισμό 20% έως το τέλος της δεκαετίας, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA).
«Είναι ήδη κοντά στο στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% έως το 2020», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού, επισημαίνοντας ότι από το 2011 έως το 2012 η παραγωγή εκπομπών περιορίστηκε κατά σχεδόν 1%.
Ειδικότερα, τα 15 κράτη-μέλη που είχαν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – πέτυχαν μείωση 12,2% έως το Δεκέμβριο του 2012, έναντι 8% που ήταν ο στόχος.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου για κάλυψη του 20% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020. Το 2011, οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 13% της κατανάλωσης, πάνω από το στόχο του 11,7% για την περίοδο 2011-2012.

Απειλητικότερος ο Ελ Νίνιο λόγω υπερθέρμανσης;

Πιο έντονες ξηρασίες και πλημμύρες «βλέπουν» αυστραλοί ερευνητές προειδοποιώντας ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα επιδεινώσει τις συνέπειες του Ελ Νίνιο, κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, από τη γεωργία ως τη δημόσια υγεία.
Για όσο διαρκεί ο Ελ Νίνιο, η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων του ανατολικού Ειρηνικού ανεβαίνει, κάτι που φέρνει ξηρασία στο δυτικό τροπικό Ειρηνικό και πλημμύρες στον ανατολικό. Ένας ισχυρός Ελ Νίνιο μεταβάλλει τις βροχοπτώσεις προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις σε - υπό κανονικές συνθήκες - ξηρές χώρες της Νοτίου Αμερικής, αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα κ.α.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν επακριβώς πώς η άνοδος των θερμοκρασιών θα επηρεάσει το φαινόμενο Ελ Νίνιο - Νότια Ταλάντωση, που είναι γνωστό με τα αρχικά ENSO και θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν εντονότερες «υγρές και ξηρές ανωμαλίες» ή βροχοπτώσεις και ξηρασίες.

Η ξηρασία σκοτώνει τη βλάστηση

Οταν τα δάση πεθαίνουν, oι τοπικές θερμοκρασίες ανεβαίνουν και όταν συμβαίνει αυτό σε μια αρκετά μεγάλη κλίμακα μεταβάλλει τις καιρικές συνθήκες 

Του Τάσου Σαραντή | Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 Τα τελευταία 30 χρόνια, σε κάθε ήπειρο που διαθέτει δάση σημειώθηκε μια εκτεταμένη ξηρασία που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων δέντρων. Η γεωγραφική κλίμακα των ξηρασιών και η διάρκειά τους σε ολόκληρες ηπείρους σημαίνει συναγερμό στους οικολογικούς κύκλους.
Στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας είχαμε μια επταετή ξηρασία κατά την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα. Οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ξηρασία του 2003, όπου ο αριθμός των νεκρών από τους συναφείς καύσωνες ανήλθε σε 70.000. Οι απώλειες στις καλλιέργειες αλλά και σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα των δασών ήταν εκτεταμένες, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, όπου χάθηκαν περισσότερα από 500.000 εκτάρια δάσους.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Χρέωση ανάλογα με την χρήση ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος

Οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς νερού καταστέλλουν τη σπατάλη



Του ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr


Ανατιμήσεις στους λογαριασμούς νερού ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, καλώντας τις κυβερνήσεις να χρεώνουν στους πολίτες το πλήρες κόστος της κατανάλωσης, προκειμένου να μειωθούν τα φαινόμενα σπατάλης. Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας «Αξιολόγηση της ανάκτησης του κόστους μέσω της τιμολόγησης του νερού», στην οποία εξετάζονται οι τιμολογήσεις του νερού στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σκωτία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Ισπανία, οι πολίτες σε μεγάλο αριθμό πληρώνουν ένα κατ' αποκοπή τέλος για το νερό ανεξάρτητα από τη χρήση που θα κάνουν, ή ακόμη και καθόλου τέλος.
Μολονότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, η αποθήκευση του νερού για κατανάλωση έχει υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, ενώ όπως επισημαίνει ο οργανισμός, οι πολίτες ξοδεύουν 30% περισσότερο νερό όταν δεν χρεώνονται για την πραγματική ποσότητα που καταναλώνουν.
«Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η αλόγιστη χρήση του νερού είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», όπως τονίζει ο Hans Bruyninckx, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, προσθέτοντας πως «Υπάρχει μεγάλη δυναμική στην Ευρώπη να μειώσει τη χρήση νερού βελτιώνοντας την απόδοση. Η χρέωση των χρηστών νερού για τον όγκο που χρησιμοποιούν πραγματικά, σε τιμή που αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προστασίας, καθώς το πόσιμο νερό είναι ένας περιορισμένος και πολύτιμος πόρος».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κατ' αποκοπή χρεώσεις δεν άλλαξαν σημαντικά τις συνήθειες κατανάλωσης νερού. Για παράδειγμα, η Δανία αποτελεί πρότυπο εφαρμόζοντας πολιτικές μείωσης της σπατάλης του νερού. Στο διάστημα 1993 έως 2004 η χώρα αύξησε τις τιμές του νερού κατά 54%, επενδύοντας σημαντικά στις υποδομές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μέσα σε μια δεκαετία, η καθημερινή κατανάλωση νερού ανά άτομο να μειωθεί σχεδόν κατά 20%, φτάνοντας στα 125 λίτρα που αποτελούν και τα χαμηλότερα επίπεδα στις πλούσιες χώρες.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Νέο Βιβλίο: Θέματα Υδατικής & Οικολογικής Πολιτικής του Γεωργίου Στουρνάρα

Η υδατική πολιτική συμμετέχει στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής. Η οικολογική πολιτική, στην πράξη, ταυτίζεται με την υδατική πολιτική, καθώς το νερό είναι το βασικότερο στοιχείο του οικοσυστήματος, η παρουσία του είναι καθοριστική και για τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοσυστήματος, ενώ αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ αβιοτικού (γεωλογικού) και βιοτικού (βιολογικού). Όπως εξηγεί ο συγγραφέας η υδατική και οικολογική πολιτική χαρακτηρίζονται σήμερα, παγκοσμίως, από τρεις έννοιες, την Υδροσχιζοφρένεια, την Υδροηγεμονία και την Υδροδιπλωματία. Η Υδροσχιζοφρένεια, πρωτοχρησιμοποιήθηκε σαν όρος για την εμμονή της μελέτης και διαχείρισης των υπογείων νερών, αγνοώντας τα επιφανειακά και τανάπαλιν. Σήμερα, αναφέρεται και στα παρακάτω: συνειδητές μολύνσεις, ρυπάνσεις, αλατώσεις, υπεραντλήσεις, άστοχες υδραυλικές διευθετήσεις, άστοχα, ανεπαρκή ή ανύπαρκτα σχέδια υδατικής διαχείρισης και πολλά άλλα. Η Υδροηγεμονία βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στις περιπτώσεις διεθνών ή διασυνοριακών υδατικών συστημάτων αλλά συχνά και στο εσωτερικό μιας επικράτειας εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα, στηριζόμενα στην κακή χρήση ή κατάχρηση της ιδιοκτησίας στο νερό. Οι εθνικές αλλά και η διεθνής σχετική νομοθεσία, ακόμα και όταν κινούνται από καλές θέσεις και προθέσεις, συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής, εθιμικής, οικονομικής, ή άλλης προελεύσεως. Η Υδροδιπλωματία αναφέρεται, κυρίως, σε εθνικούς και διεθνείς, μη κυβερνητικούς, φορείς, οργανισμούς, ινστιτούτα, εταιρείες κ.α., στο πλαίσιο της "πράσινης διπλωματίας" ή και ανεξάρτητα απ'' αυτή. Το βιβλίο παρουσιάζει μια πλήρη και ολοκληρωμένη καταγραφή της σημερινής υδατικής κατάστασης και υδατικής πολιτικής, αναδεικνύοντας και αναλύοντας τους πόλους που αποτελούν οι τρεις κορυφές του τριγώνου κοινωνία, επιστήμη, κυβέρνηση αλλά και τις διεπαφές τους. Τα στοιχεία σήμερα είναι αμείλικτα και καθιστούν την αντιμετώπιση του θέματος επείγουσα: η παγκόσμια κατανάλωση νερού διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, αυξανόμενη με διπλάσιους ρυθμούς απ΄ ότι η αύξηση του πληθυσμού. Λόγοι, η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Συμπερασματικά, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμης και μη αντιστρεπτής λειψυδρίας, χωρίς να υπάρχουν, ακόμα, ενδείξεις για μια παγκόσμια προσέγγιση στο πρόβλημα και μια παγκόσμια δίκαιη, και όχι ίση, υδατική κατανομή. Το βιβλίο απευθύνεται στους επιστήμονες, που ασχολούνται με τα θέματα του νερού, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε όσους αποφασίζουν, ανησυχούν ή ενδιαφέρονται για αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα. Ο Γιώργος Στουρνάρας είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με το θέμα του νερού και του περιβάλλοντος, με πάμπολλες επιστημονικές δημοσιεύσεις, βιβλία, και συμμετοχές σε επιστημονικά προγράμματα, υδατικές έρευνες, μελέτες και κατασκευές, δραστηριότητες ελληνικών και διεθνών φορέων, οργανώσεων και εταιρειών.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κλιματική αλλαγή: οι μεγαλουπόλεις που θα εκκενωθούν σε 45 χρόνια (χάρτης)

Μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θα είναι μη κατοικήσιμες σε διάστημα έως 45 ετών εξαιτίας των μη αναστρέψιμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλείται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη μελέτη η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες να περνούν μαζικά τα σύνορα, ενώ σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενδέχεται να εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής.
Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης περιγράφουν με μελανά χρώματα το μέλλον της ανθρωπότητας επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη και πως «οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για έναν κόσμο όπου τα πιο ψυχρά χρόνια θα είναι θερμότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας ως τα πιο ζεστά».

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από τα ΜΙΤ και Χάρβαρντ

Μάθημα με ελληνικό ενδιαφέρον ξεκινά τον Ιανουάριο

Δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως, το τεχνολογικό ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχουν δημιουργήσει την πλατφόρμα web εκπαίδευσης edx αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η εν λόγω πλατφόρμα προσφέρει μαθήματα και περιεχόμενο online δωρεάν σε όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέρονται 71 μαθήματα τα 17 εκ των οποίων τα προσφέρει το Χάρβαρντ και 18 το ΜΙΤ τα υπόλοιπα προσφέρονται από άλλα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως το πανεπιστήμιο του Τορόντο και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα κατανέμονται ανά γνωστικό αντικείμενο και φυσικά κάποια εξ αυτών είναι κοινά.

Υπάρχουν μαθήματα που καλύπτουν από το γνωστικό πεδίο της φυσικής μέχρι την ιστορία και τη φιλοσοφία. Για όσους ολοκληρώσουν μια ενότητα-μάθημα δίνεται ένα πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης (Honor code). Όσοι υποψήφιοι φοιτητές της πλατφόρμας edx έχουν απορίες μπορούν να ανατρέξουν στο σύνδεσμο που παραθέτουμε όπου παρουσιάζονται μια σειρά από συχνά ερωτήματα και απαντήσεις σε αυτά https://www.edx.org/student-faq#certificates.

Για τους νέους φοιτητές οι δημιουργοί του edx έχουν δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό μάθημα (demo) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα και τα εργαλεία που παρέχονται σε όσους εγγραφούν https://www.edx.org/course/edx/edxdemo101/edx-demo/1038.

Η φωτογραφία της ημέρα: Τζουμέρκα


Μέση Ανατολή: Ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό

Το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Stimson Centre δημοσίευσε μια έκθεση με το όνομα του Russell Stiklor.

Ο Στίκλορ προειδοποιεί ότι το πιο πολύτιμο αγαθό στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με το τι γενικά πιστεύεται, δεν είναι το πετρέλαιο, αλλά το νερό.

Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πιο πιεστικές ανάγκες του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ένας από αυτούς τους πολέμους στην πραγματικότητα έχει, ήδη, ξεκινήσει και εξελίσσεται με πρωτοφανή σκληρότητα- στη Συρία.

Ισραηλινοί ερευνητές στα μέσα του 2002 είχαν προειδοποιήσει ότι η έκρηξη του πληθυσμού της Συρίας με την άνευ προηγουμένου ξηρασίας, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή, η οποία θα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος & Τοπίου μετά από Φυσικές Καταστροφές ή άλλες Επεμβάσεις – Επίδειξη Καλών Πρακτικών

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Κοινωφελών Έργων, φορέας υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης καμένης δασικής έκτασης Αγ.Μαρίνας – Ν. Μάκρης του Πεντελικού όρους, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο Workshop με Θέμα «Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος & Τοπίου μετά από Φυσικές Καταστροφές ή άλλες Επεμβάσεις – Επίδειξη Καλών Πρακτικών».
Η Επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Βασ. Αλεξάνδρου 2 και ώρες 8:30 πμ. – 18:00 μμ. Το Workshop διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και το τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η Επιστημονική συνάντηση αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), στο πλαίσιο της υποστήριξής του προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Κοινωφελών Έργων, για την αναδάσωση μέρους του Πεντελικού όρους.

Ο Πρόεδρος του Φορέα
Λ. Καμπάνης

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ενα βιβλίο για το νερό ως κοινό αγαθό


Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νήσος προχώρησε στην έκδοση βιβλίου με τίτλο ΝΕΡΟ / ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: Η προστασία και η διαχείριση του. Παραδείγματα ορθής διαχείρισης και ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα του.

Σκοπό της έκδοσης αποτέλεσε η διάθεση, προς όσους ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, ενός οδηγού που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές ορθής διαχείρισής του με γνώμονα την κοινωνική ωφελιμότητα και την περιβαλλοντική μέριμνα, μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων, εμβληματικών παραδειγμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται αναλυτικά η περίπτωση της Eau de Paris –της εταιρίας ύδρευσης του Παρισιού που πρόσφατα, και πανηγυρικά, επανήλθε σε δημοτικό έλεγχο– καθώς και τα ευρωπαϊκά κινήματα για την προστασία του νερού ως κοινού αγαθού που οδήγησαν σε σχετικά δημοψηφίσματα, τυπικά ή άτυπα. Αντιπροσωπευτικό πραγματολογικό υλικό από τις καμπάνιες που προηγήθηκαν των δημοψηφισμάτων, αλλά και από τις δράσεις των κινημάτων παρατίθεται στο παράρτημα.
Το βιβλίο έρχεται σε συνέχεια εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου με αντικείμενο το νερό ως κοινό αγαθό επιδιώκοντας να συμβάλει στη διατύπωση μιας τεκμηριωμένης πρότασης. Προχωρά ένα βήμα μετά την εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση του νερού, καθιστώντας σαφές ότι μια εναλλακτική διαχείρισή του υπό δημόσιο έλεγχο είναι εφικτή. Η σχετική διεθνής εμπειρία είναι άλλωστε υπαρκτή, δυναμικά αυξανόμενη και προσβάσιμη. Οι τοπικές ιδιαιτερότητες στην περίπτωση του νερού σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο δεν επιτρέπουν βέβαια την μηχανιστική αντιγραφή ενός παραδείγματος από άλλο πλαίσιο και την εφαρμογή του σε συνθήκες διαφορετικές. Δίνουν ωστόσο το έναυσμα και την προαπαιτούμενη βάση τεκμηρίωσης με σκοπό τη διεκδίκηση και την επεξεργασία ενός μοντέλου διαχείρισης που θα προστατεύει και θα διαφυλάττει το νερό ως δημόσιο αγαθό.

Είναι σαφές ότι η διαχείριση των κοινών αγαθών προς όφελος της κοινωνίας συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της δημοκρατίας. Οι κοινοί πόροι αντιπροσωπεύουν έναν νέο ορίζοντα στη σύνδεση διαφορετικών τομέων διαχείρισης και αντιστάσεων στο σφετερισμό τους –από τον υλικό πόρο του νερού έως το άυλο διαδίκτυο και τη θεσμοθέτηση αμεσοδημοκρατικών εργαλείων, όπως τα δημοψηφίσματα ή ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε επίσης να το αναζητήσετε μέσω του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς (τηλ: 210 3217745).

http://www.alterthess.gr

Νερό, ενέργεια και τρόφιμα ο "χρυσός" του μέλλοντος

Σε πρωταγωνιστές των χρηματιστηρίων αναδεικνύονται επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη

Από τον Ηλία Γ. Μπέλλο





Πίσω από τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των μετοχών και παρά την ενασχόληση οικονομολόγων, αναλυτών και επενδυτών με τα τρέχοντα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, μια κυριολεκτικά κοσμογονική αλλαγή βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε εξέλιξη. Και καθορίζει, έτσι, τους εταιρικούς πρωταγωνιστές του μέλλοντος, οι οποίοι ήδη βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να αυξάνεται, καθώς σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων αναγνωρίζει ως βασικό ρίσκο την περιβαλλοντική αλλαγή μακροπρόθεσμα, ενώ, παράλληλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η εξασφάλιση ύδρευσης και τροφίμων μπαίνουν, πλέον, υψηλά στην ατζέντα της πολιτικής.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Όλη η ελληνική χλωρίδα σε ένα βιβλίο! Ο πρώτος ολοκληρωμένος κατάλογος.

“Πρόκειται για μια ιστορική έκδοση, αν αναλογισθούμε ότι η τελευταία πλήρης, ‘Χλωρίδα της Ελλάδας’, χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Ήταν ο Eugen von Halacsy, ένας Ούγγρος φυσικός στη Βιέννη, που συνόψισε στο έργο του Conspectus Florae Graecae (Halacsy 1900–1904, με συμπληρώματα το 1908 και το 1912), μια προσεκτική και ακριβή εργασία για τη χλωρίδα της Ελλάδας. Η χλωρίδα, όμως, του Halacsy κάλυπτε την Ελλάδα, με τα εθνικά της σύνορα που τότε έφταναν μέχρι τη Θεσσαλία και δεν περιλάμβαναν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συντονιστής της επιτροπής έκδοσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα ειδών φυτών και ζώων, αλλά και οικοτόπων -τοπίων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και το σημαντικότερο κέντρο ενδημισμού στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
“Αναλογικά με την έκτασή της”, διευκρινίζει, “διαθέτει μια βιοποικιλότητα από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία οργανώνει το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, από τις 3 έως και 6 Οκτωβρίου 2013, στη Θεσσαλονίκη. Τίτλος του είναι «Το πράσινο της ελπίδας: Η βοτανική σήμερα, θεωρία και πράξη». 
Η θεματολογία περιλαμβάνει όλα τα πεδία της επιστήμης της Βιολογίας Φυτών. Μια ειδική συνεδρία θα αφορά στις ανακοινώσεις των μελών της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας
Επιθυμία μας είναι η πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου όπου η φιλοξενία, η αμεσότητα και η επικοινωνία θα κυριαρχούν, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής στους νέους που ασχολούνται με τη Βοτανική.
Το Συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια λειτουργίας του και θα έχει την υποστήριξη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ. Η διεξαγωγή του συμπίπτει με τα 48α Δημήτρια της πόλης.
Οι γενικές θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:
  • Κυτταρολογία – Μορφολογία – Ανατομία
  • Μοριακή Βιολογία – Βιοπληροφορική
  • Φυσιολογία – Βιοχημεία – Βιολογικώς δραστικές ενώσεις των φυτών
  • Συστηματική – Εξέλιξη – Φυτογεωγραφία
  • Οικολογία – Χλωρίδα – Βλάστηση
  • Βιολογία Φυτών και Εκπαίδευση – Ευαισθητοποίηση
  • Καταγραφή, Διαχείριση και Αξιοποίηση της Φυτοποικιλότητας
 Πρόγραμμα Εργασιών Συνεδρίου

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη Βενετία να βυθίζεται

Την ταχύτητα με την οποία βυθίζεται η Βενετία κατάφεραν να υπολογίσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, η Βενετία βυθίζεται από φυσικά αίτια με ρυθμό 0,8 έως 1 χιλιοστό ετησίως, ενώ οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες βυθίζουν την πόλη με ρυθμό 2 έως 10 χιλιοστά ετησίως.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο ενδέχεται να εντείνει τις πλημμύρες στη Βενετία, οι οποίες πλήττουν την πόλη περίπου τέσσερις φορές τον χρόνο λόγω των παλιρροιών.
Χάρη στα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι, οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν σε ποιον βαθμό η βύθιση οφείλεται σε φυσικά αίτια, μεταξύ των οποίων η συμπίεση των ιζημάτων πάνω στα οποία έχει χτιστεί η πόλη, αλλά και τη ζημιά που προκαλούν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Η κατανόηση του φαινομένου είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
«Η Βενετία βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Pietro Teatini.
Οι επιστήμονες αναγνώρισαν για πρώτη φορά το πρόβλημα πριν δεκαετίες, όταν ανακάλυψαν ότι η άντληση υπογείων υδάτων συνέβαλε στη βύθιση της πόλης.
Ωστόσο, αν και η άντληση υδάτων σταμάτησε πριν πολλά χρόνια, η πόλη εξακολουθεί να βυθίζεται.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δυο σετ δορυφορικών μετρήσεων, από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας και την περιοχή που την περιβάλλει.
Το πρώτο σετ δεδομένων προέρχεται από δορυφορικούς αισθητήρες πρώτης γενιάς που συλλέγουν στοιχεία μια φορά τον μήνα και το δεύτερο σετ προέρχεται από έναν δορυφόρο νέας γενιάς με αισθητήρες υψηλής ανάλυσης που κάνει μετρήσεις κάθε δέκα ημέρες.
*Ο χάρτης δείχνει τον ρυθμό μετατόπισης σε χιλιοστά ανά έτος βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν από τον Μάρτιο του 2008 ως τον Ιανουάριο του 2009.
econews

Ως το 2020 το Κτηματολόγιο – 12.000 νέες θέσεις εργασίας

Εικοσιοκτώ νέα έργα κτηματογράφησης συνολικού προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ εξήγγειλε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με tanea.gr, τα προγράμματα αυτά καλύπτουν τα εναπομείναντα 16 εκατ. δικαιώματα και καλύπτουν το 65% της έκτασης της Ελλάδας, ενώ η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.
Όπως αναφέρθηκε τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης αφορούν σε πάνω από 4.000 πόλεις και χωριά και αναμένεται να δημιουργήσουν 12.000 νέες θέσεις εργασίας (μηχανικοί, δικηγόροι και στελέχη πληροφορικής).
Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των δικαιωμάτων που πρέπει να κτηματογραφηθούν στην χώρα είναι 37 εκατ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως το 2020 θα έχουν αντικατασταθεί όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας με κτηματολογικά γραφεία.
Σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται στα υποθηκοφυλακεία ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι αυτό θα προκύψει από το νέο θεσμικό  πλαίσιο λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων.

www.econews.gr

Δημόσια διαχείριση του νερού στην Ελλάδα σημαίνει βιωσιμότητα του πόρου

Η παρουσίαση του ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπήρξε η αφορμή για μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση πάνω στα ζητήματα διαχείρισης του αστικού νερού, με πλούσια ανταλλαγή απόψεων και παραδειγμάτων από τη διεθνή και εγχώρια εμπειρία.
Στην παρουσίαση του ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ, που απευθύνεται σε Οργανισμούς Ύδρευσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποτελεί το απότοκο της κοινής προσπάθειας της πρωτοβουλίας ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, πολίτες κ.ά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τους διοργανωτές της και εμπνευστές της πρωτοβουλίας ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ και συγκεκριμένα από τον κ. Βαγγέλη Κουκιάσα, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δικτύου ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ και την κ. Όλγα Δρόσου Διευθύντρια Ιδρύματος ΧΑΙΝΡΙΧ ΜΠΕΛ Ελλάδος.