Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Καταιγίδα «τέρας» μαίνεται από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη

Καταιγίδα τέρας που απλώνεται από ακτή σε ακτή του Ατλαντικού κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι. Η καταιγίδα που το μέγεθός της είναι πρωτοφανές εκτείνεται από την περιοχή του  Newfoundland στις ΗΠΑ μέχρι την Πορτογαλία! Το νότιο μέρος της απλώνεται μέχρι την Καραϊβική ενώ στο βορά αγγίζει τη νότια Γροιλανδία.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Οικοτουρισμός: πηγή ανάπτυξης το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας Βόλβης

Οι δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών μέσα από ήπιες παρεμβάσεις οικοτουριστικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών το οποίο αποτέλεσε κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργάνωσαν ο δήμος Βόλβης και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στα Λουτρά Απολλωνίας.

Το ΥΠΕΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Ολόκληρος ο πλανήτης πλέον έχει αντιληφθεί ότι το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό, όχι μόνο δεν είναι ανεξάντλητο αλλά βρίσκεται ήδη σε ποσοτική ανεπάρκεια. Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε σαφή προβλήματα ποιοτικής υποβάθμισής του.
Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση, εξοικονόμηση και προστασία του νερού. Υπάρχουν άλλωστε, και στη χώρα μας, σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Το ΥΠΕΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η 21 Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, το 1971, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να καταδείξει τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους.
Εκτός από ημέρα γιορτής για όσους ασχολούνται με τα δάση, είναι και ημέρα σκέψης για όλους μας όσον αφορά την κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την κλιματική αλλαγή, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ζωτική σημασία των δασών για την διατήρηση της βιόσφαιρας επί της γης είναι πλέον προφανής, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και για τον κάθε πολίτη.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Φούλαρε τις δεξαμενές η Ήπειρος

Καλή και η ποιότητα του νερού, αλλά χρειάζεται προστασία

Και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει την ... βρυσομάνα της χώρας, την Ήπειρο, σε πολύ καλή κατάσταση σε ότι αφορά τα αποθέματα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η ορθολογική διαχείριση και η προστασία πηγών και υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα παραμένει μεγάλο ζητούμενο και δεν λείπουν τα προβλήματα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), και ειδικότερα η Περιφερειακή μονάδα Ηπείρου που εδρεύει στην Πρέβεζα, από μετρήσεις και διαρκή παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων των υπόγειων νερών.Το χειμώνα που πέρασε ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα νερά στους υπόγειους ταμιευτήρες και σε πηγές σε όλη την Ήπειρο και με τις βροχές της άνοιξης που θα ολοκληρώσουν το υδρολογικό έτος, αναμένεται να ενισχυθούν τα αποθέματα για να καλυφθεί και στις περιοχές με μεγάλη κατανάλωση η δύσκολη περίοδος προς το τέλος του καλοκαιριού. Όπως εξηγε ο Δρ. Ευάγγελος Νικολάου, Υδρογεωλόγος και Διευθυντής του ΙΓΜΕ «η στάθμη σημείωσε θεαματική άνοδο σε όλη την Ήπειρο, λειτούργησαν και πηγές που είχαν πρόβλημα»,

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: Γιορτάζοντας με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι με πολιτικές «πέρα βρέχει»

Για άλλη μια φορά θα γιορτάσουμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου), με αναφορές στην αδιαμφισβήτητη και ανυπολόγιστη αξία του.

Εντούτοις, αν και στη θεωρία τα πάμε κάθε χρόνο καλά, στην πράξη αποδεικνύεται η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισής του από τον καθένα και την καθεμιά μας, από τις κοινωνίες μας, τους διοικούντες και τους διαχειριστές του...


Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η φωτογραφία της ημέρας


Galileo: το ευρωπαϊκό GPS έγινε πραγματικότητα

Το μακροχρόνιο όνειρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σύστημα δορυφόρων που θα προσφέρουν ένα ανεξάρτητο σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης γίνεται τελικά πραγματικότητα. Το «Γκαλιλέο», η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό GPS, ενεργοποιήθηκε πρόσφατα χάρις στους πρώτους τέσσερις δορυφόρους που τέθηκαν σε λειτουργία και παρείχαν πληροφορίες πλοήγησης. Το σύστημα θα μπει σε πλήρη λειτουργία το 2019 ή το 2020 και αυτή η ημερομηνία απέχει πολύ, από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί. Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις σε σχέση με την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, καθώς το κόστος έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Οι επιστήμονες είναι όμως αισιόδοξοι.
«Κάναμε την πρώτη τοποθέτηση, χρησιμοποιώντας μόνο ευρωπαϊκά μέσα, τους τέσσερις δηλαδή δορυφόρους του Γκαλιλέο που εκτοξεύτηκαν το 2011 και το 2012 και ένα δίκτυο επίγειων σταθμών. Είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε ότι το σύστημα Γκαλιλέο δουλεύει και είμαστε πολύ σίγουροι για την πλήρη λειτουργία του», τονίζει ο Ντιντιέ Φεβρ, διευθυντής προγραμμάτων δορυφορικής πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Το σύστημα είναι αυτή τη στιγμή στη στοιχειώδη φάση λειτουργίας του και περνά τη φάση επαλήθευσης τροχιάς. Πρόκειται για ένα κρίσιμο τεστ που θα δείξει αν το σύστημα λειτουργήσει στο μέλλον, όπως αναμένεται. Η πλήρη ανάπτυξη του έργου θα περιλαμβάνει 30 δορυφόρους, οι οποίοι θα συνδέονται με επίγεια ηλεκτρονικά συστήματα.
«Επιτύχαμε να έχουμε ακρίβεια σε ακτίνα δέκα μέτρων. Βέβαια αυτά τα επίπεδα ακριβείας απέχουν πολύ από τους στόχους μας στο μέλλον. Η ακρίβεια θα βελτιωθεί σταδιακά με την ανάπτυξη περισσοτέρων δορυφόρων και περισσοτέρων επίγειων σταθμών. Θα παράσχουμε στους χρήστες επιπλέον πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε προς το παρόν, γιατί το σύστημα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» αναφέρει ο Χαβιέ Μπενεντίκτο, project manager του Γκαλιλέο.
Εάν όλα πάνε καλά, σε λίγα χρόνια θα έχουμε ένα καινούργιο ευρωπαϊκό σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης, που θα ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία και θα παρέχει ακριβείς, ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τη θέση προσώπων, κτιρίων και αντικειμένων.

21/03 11:16 CET
Copyright © 2013 euronews

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ιστορικός κλιματικός χάρτης δείχνει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης

Στο video παρουσιάζεται ένας εικονογραφημένος χάρτης με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την πάροδο των χρόνων.
Το μοντέλο αναπτύχθηκε με τη χρήση του στατιστικού αλγορίθμου «LandTrendr», που συνδυάζει δορυφορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν σε βάθος δεκαετιών με εδαφικές παρατηρήσεις, όπως για παράδειγμα ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τον δημιουργό του κλιματικού χάρτη και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Δρ. Robert Kennedy, ο αλγόριθμος είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τους επιστήμονες, καθώς τους βοηθά να παρακολουθούν τις φυσικές αλλαγές που προκαλούνται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Τα χρώματα του χάρτη αποτυπώνουν πώς ποικίλοι παράγοντες επηρεάζουν τα δάση με την πάροδο του χρόνου.
Το πράσινο και το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τα υγιή δέντρα. Το κίτρινο καταδεικνύει προσβολή από έντομα και το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στα δέντρα που πεθαίνουν.
Χρονοδιαγράμματα όπως ο κλιματικός χάρτης βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να χαρτογραφήσουν την εξέλιξή της.
Όπως επισήμανε ο Δρ. Kennedy, οι κλιματικοί χάρτες είναι σαν τα βιβλία με το κάθε έτος να αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο.
«Έχοντας περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν διαμορφώνουμε σαφέστερη άποψη για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
14 Μαρτίου 2013, 10:36
Πηγή: econews

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ανεμοστρόβιλος και πλημμύρες στα Τζουμέρκα

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος, καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι έπληξαν το απόγευμα την περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, σημειώνονται στο χωριό Πλατανούσα που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αράχθου, καθώς ο ανεμοστρόβιλος πέταξε τμήματα από τις στέγες των σπιτιών, ενώ ένα ρέμα που υπερχείλισε έγινε αιτία να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα για την περιοχή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Ιωάννης Σεντελές, «καθώς από νωρίς το πρωί έβρεχε ασταμάτητα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους». Πολλά δένδρα ξεριζώθηκαν, ενώ έγινε κατολίσθηση στο δρόμο που οδηγεί στην Άρτα κοντά στο χωρίο Δαφνωτή.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας που έσπευσαν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, επιχειρούσαν έως πριν από λίγο, λόγω όμως του μεγάλου όγκου των υδάτων από τους χείμαρρους που δημιουργήθηκαν και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, σταμάτησαν να εργάζονται για λόγους ασφαλείας και αναμένεται να συνεχίσουν την διάνοιξη του δρόμου το πρωί.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: www.zougla.gr

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σύστημα συναγερμού για τις πλημμύρες

Τα φράγματα τα οποία κατασκευάζονται για να προστατεύουν τις αστικές περιοχές από την άνοδο της στάθμης των υδάτων μερικές φορές καταρρέουν αναπάντεχα προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.Τι μπορεί να γίνει ώστε να αποτρέψουμε τέτοιες καταστροφές;
Ο Ρόμπερτ Μέιτζερ Καθηγητής εφαρμοσμένων δικτύων αισθητήρων στο Πανεπιστήμιο του Αμστερντάμ και συντονιστής του σχεδίου URBANFLOOD κάνει μια περιγραφή του μηχανισμού.«Kάτω απο τα πόδια μου υπάρχουν 48 αισθητήρες που σε συνεχή ροή μας ενημερώνουν για την κατάσταση του φράγματος .Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία αυτό είναι το εξυπνότερο φράγμα στον κόσμο».
Οι υπόγειοι αισθητήρες,τους οποίους ανέπτυξε ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ενωσης μεταδίδουν τις μετρήσεις σε κέντρα δεδομένων σε αρκετές χώρες.
Η Βοστόνη ,στην ανατολική ακτή της Αγγλίας, είναι μία από τις βασικές δοκιμαστικές τοποθεσίες της νέας τεχνολογίας. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού της ανεβαίνει επικίνδυνα με τις παλίρροιες βάζοντας σε κίνδυνο τους ντόπιους κατοίκους.
Ο Μάρκ Ρόμπινσον ,σύμβουλος της ακτοφυλακής και του Βρετανικού γραφείου Περιβάλλοντος επισημαίνει τους κινδύνους:«Η Βοστόνη αν έχει κάποια μέτρα προστασίας απεναντι στη άνοδο της στάθμης των υδάτων αυτά δεν είναι αρκετά υψηλά.Οταν λοιπόν έρθει το μεγαλο κύμα τα τοιχώματα θα καλυφθούν και μπορεί και να καταρρεύσουν.Βρίσκεται λοιπόν σε μεγάλο κίνδυνο.»
Οι μηχανικοί που συνέβαλαν στην εκπόνηση της μελέτης έχουν σχεδιάσει αρκετούς τύπους αισθητήρων αξιόπιστους και προσιτούς ώστε να τοποθετηθούν σε υγρές επιχωματώσεις.
«Αυτό που βλέπετε εδώ,περιγράφει ο καθηγητής Ρομπερτ Μέιτζερ, είναι ένας αισθητήρας, μια συσκευή μέτρησης που έχει ηλετρονικά τμήματα μέσα σε ένα δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα . Εχει ένα μικρό άνοιγμα όπου το νερό μπορεί να εισχωρήσει.Αυτή η συσκευή μετράει την ποσότητα του νερού στο φράγμα και άλλες ακόμη παραμέτρους όπως την θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια της θαλασσας και την κίνηση των αισθητήρων μέσα στο φράγμα.»
Σε ένα καφέ της Βοστόνης υπάρχει ειδική οθόνη αφής με το σύστημα URBANFLOOD και οι ειδικοί μπορούν να ελεγξουν αγγίζοντας την οθόνη τις ενδείξεις των αισθητήρων ενω επιτρέπει στον κοινόνα δει πως λειτουργεί το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης. Τις ίδιες ενδείξεις μπορούν να τις δουν σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή έχει προσβαση στο Διαδίκτυο .
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΠΛ/ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ HR Wallingford
«Οι πληροφορίες δεδομένων του αισθητήρα,εξηγεί η Αλεξάνδρα Τοπλ μηχανικός διαχείρισης πλημμυρών της HR Wallingford, μπορούν να αναλυθούν και μπορούμε να υπολογίσουμε την αντοχή της επιχωμάτωσης του φράγματος.Παρατηρούμε κι αν υπάρχουν σημάδια αλλαγών στα τοιχώματα -πολλές φορές αυτό είναι σημάδι πιθανού προβλήματος μέσα στο φράγμα».
Αν η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίσει πρόβλημα στέλνει προειδοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία γνώση της έκτασης του προβλήματος στα μέτρα προστασίας κατά των πλημμυρών. Σύμφωνα με το σύμβουλο του Βρετανικού αρμόδιου Γραφείου Περιβάλλοντος ,Μάρκ Ρόμπινσον,: «Προς το παρόν χρησιμοποιούμε ένα είδος εικονικής πραγματικότητας.Δύο με τρεις φορές το χρόνο επιθεωρούμε το φράγμα.Η τεχνολογία μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το φράγμα,εξετάζει πως συμπεριφέρεται υπο πίεση ,όταν υπάρχουν διαρροές στο αμυντικό τείχος και επίσης μπορούμε να δούμε αν συμβεί ένα περιστατικό σε πραγματικό χρόνο».
Το λογισμικό υπολογίζει πόσο γρήγορα το μέρος θα πλημμυρίσει αν καταρρεύσει το φράγμα και εισηγείται νέους τρόπους εκκένωσης και μετακίνησης των κατοίκων σε ασφαλέστερες περιοχές.
Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Τοπλ :
«Το σύστημα θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε να κάνουμε χαρτογράφηση των περιοχών που θα πληγούν απο τις πλημμύρες.Μπορούμε κατόπιν να εκπονήσουμε σχέδια για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση εκκενωσης περιοχών.Θα μπορούν να δοκιμάσουν σενάρια και να διαλέξουν το καλύτερο σε περίπτωση κατάρρευση του φράγματος.»
Αν το σύστημα αποδειχθεί αξιόπιστο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές αστικές περιοχές της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο για την προστασία πόλεων ευάλωτων στις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: http://www.urbanflood.eu
Copyright © European Commission 2013 / euronews 2013

Βουλγαρία: Προειδοποίηση για πλημμύρες εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων

Προειδοποίηση για πλημμύρες σε όλη τη χώρα, ως συνέπεια των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανέβει σταδιακά η στάθμη των ποταμών Νέστου, Άρδα, των παραποτάμων του Έβρου και άλλων ποταμών, στη νότια κυρίως Βουλγαρία, εξέλιξη που θα έχει ως κύρια αιτία τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις και θα συνδυαστεί με το λιώσιμο του χιονιού στο βουλγαρικό τμήμα της Ροδόπης.
Για την αποτροπή των φαινομένων της πλημμύρας, τέθηκε σε επιφυλακή το αρμόδιο επιχειρησιακό τμήμα του υπουργείου και οι διοικήσεις των διοικητικών περιφερειών της χώρας λαμβάνουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης.
Επίσης, το υπουργείο διέταξε τρία φράγματα στον Άρδα να αδειάσουν ώστε να είναι έτοιμα να απορροφήσουν ενδεχόμενη αύξηση των υδάτων της ροής του διασυνοριακού ποταμού.
Σε δηλώσεις της, η διοικητής της περιφέρειας Κίρτζαλι Ιβάνκα Ταουσάνοφα τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι τα τρία φράγματα στον Άρδα διαθέτουν επαρκή χώρο για να "δεχθούν" ενδεχόμενη μεγάλη ροή υδάτων.
"Παρακολουθούμε συνεχώς τα κρίσιμα σημεία. Έχουμε προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιφέρειας μας να προσέχουν για ενδεχόμενες πλημμύρες" πρόσθεσε η διοικητής της μεγάλης αυτής περιφέρειας της νότιας Βουλγαρίας.

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΖΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΡΝΟΣ, ΥΛΙΚΗ, ΕΥΗΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ Γέμισαν νερό οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ

Στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ χάρη στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα - και ακόμα δεν έχουν λιώσει τα χιόνια στα βουνά!

Τα αποθέματα του Μαραθώνα είναι σχεδόν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (με μέγιστη χωρητικότητα τα 41 εκ.)
Τα αποθέματα του Μαραθώνα είναι σχεδόν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (με μέγιστη χωρητικότητα τα 41 εκ.)
Με έκδηλη ικανοποίηση, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες πως το νερό στους ταμιευτήρες Μόρνου, Υλίκης και Ευήνου σε ελάχιστες ημέρες από σήμερα θα φθάσει στη μέγιστη στάθμη του, οπότε θα υπερχειλίσει ελεγχόμενα στη φύση.
Χθες, 4 Μαρτίου 2013, τα συνολικά αποθέματα νερού ήσαν 1.343.093.000 κυβικά μέτρα νερού, από τα υψηλότερα των τελευταίων δεκαετιών, με προοπτική να φτάσουν σε επίπεδα - ρεκόρ το επόμενο διάστημα, όταν θα αρχίσουν οι εισροές από το λιώσιμο των χιονιών. Αξίζει να σημειωθεί πως ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια, η Αθήνα κινδύνευε από τη λειψυδρία, με τα συνολικά αποθέματα στις 4.3.1993 να φθάνουν μόλις τα 151.916.942 κυβικά μέτρα νερού.
Την ίδια ημερομηνία πέρυσι τα αποθέματα ήταν 1.092.250.000 κυβικά μέτρα, ενώ την αντίστοιχη ημερομηνία του 2006 (που χαρακτηρίζεται ως έτος των μέγιστων αποθεμάτων) ήταν 1382.960.946 κυβικά μέτρα νερού.
Πιο αναλυτικά, στον ταμιευτήρα του Μαραθώνα τα αποθέματα είναι σχεδόν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (με μέγιστη χωρητικότητα τα 41 εκατομμύρια), στην Υλίκη σχεδόν 500 εκατομμύρια με μέγιστη χωρητικότητα τα 505 εκατομμύρια, στον Μόρνο έφθασαν τα 720.552.000 κυβικά μέτρα με μέγιστη χωρητικότητα 789 εκατομμύρια και στον Εύηνο 93.711.000 με μέγιστη χωρητικότητα τα 113 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Ελληνική καινοτομία για νερό χωρίς αρσενικό

Μια σπουδαία ελληνική καινοτομία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και διεθνώς.
Μια ελληνική κοινοπραξία, αξιοποιώντας ορθά το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε., μελέτησε και ανέπτυξε ένα επαναστατικό προσροφητικό υλικό το οποίο με πολύ απλό τρόπο και σιγουρα οικονομικό, απομακρύνει ολοκληρωτικά το αρσενικό απο το πόσιμο νερό.
 
Πρόγραμμα AquAsZero
Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα AquAsZero. Η καινοτομία ειναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το χαμηλού κόστους υλικό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, και ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα υπάρχοντα συστήματα επεξεργασίας νερού.
Το υλικό που εξουδετερώνει το καρκινογόνο αρσενικό, είναι κατάλληλο για την επεξεργασία νερού τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε οικιακό επίπεδο.

Νερό σημαίνει υγεία, καθιστά σαφές ο ΣΕΦΥΜΕΝ

Η αξία του νερού για την ανθρώπινη υγεία καθώς και οι τρόποι προστασίας του τονίστηκαν στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) με θέμα: "Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσης" σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΦΥΜΕΝ Κωνσταντίνος Κούτσας, η σημερινή εκδήλωση έχει ως στόχο να ενημερώσει τους καταναλωτές γύρω από τη σπουδαιότητα του πολύτιμου αυτού αγαθού αλλά και να αναδείξει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τις ευεργετικές του ιδιότητες.
"Βασική αποστολή του ΣΕΦΥΜΕΝ είναι να πείσει τους καταναλωτές ότι αξίζει να συνεχίσουν να δίνουν ένα πολύ μικρό μέρος από τις συνολικές δαπάνες του για την αγορά του δεύτερου - μετά το οξυγόνο - πολυτιμότερου στοιχείου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελεί άλλωστε, πάγια θέση του Συνδέσμου πως το φυσικό μεταλλικό νερό είναι ένα προϊόν πρώτης ανάγκης, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διατήρηση της καλής υγείας του οποίου η κατανάλωση θα πρέπει να ενθαρρύνεται".
Από την πλευρά της η προϊσταμένη Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος Υπ. Υγείας Β. Καραούλη αναφέρθηκε στα είδη νερού και ανέλυσε τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού μεταλλικού νερού ενώ ο καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Ζαμπέλας τόνισε τη συμβολή του νερού στη διατήρηση της καλής σωματικής και πνευματικής υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ομότιμο καθηγητή Υδρογεωλογίας-Τεχνικής Γεωλογίας ΕΜΠ για την προστασία των υπόγειων υδροφορέων μεταλλικών νερών.

Η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων του ΣΕΦΥΜΕΝ που έχουν ως στόχο την ουσιαστική συνεισφορά στην αναθάθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια του φυσικού μεταλλικού νερού, την ποιότητά του και τη συμβολή του στην καλή υγεία των καταναλωτών. Οι πρωτοβουλίες του Συνδέσμου στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και αποβλέπουν στην υπεύθυνη δράση των εταιρειών που εκπροσωπεί. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΦΥΜΕΝ αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 65 εμφιαλωτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Μ.Τσ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Φίλτρο αφαλάτωσης παράγει φθηνό νερό με «μηδαμινή» ενέργεια

Μια αμερικανική οπλοβιομηχανία, γνωστή για την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών και φονικών βλημάτων ανακοίνωσε ότι βρήκε τον τρόπο να μειώσει στο ελάχιστο την ενέργεια που απαιτείται για την αφαίρεση του αλατιού από το θαλασσινό νερό, καθιστώντας φθηνή την παραγωγή νερού εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης και υδατικής κρίσης.
Το φίλτρο που ανέπτυξε η εταιρεία Lockheed Martin Corp αποτελείται από μεμβράνες λεπτού άνθρακα με τρύπες ενός νανομέτρου, δηλαδή αρκετά μεγάλες για να αφήσουν το νερό να τις διαπεράσει αλλά και αρκετά μικρές ώστε να «μπλοκάρουν» την είσοδο στα μόρια του θαλασσινού νερού. Ένα νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.
Επειδή τα φύλα καθαρού άνθρακα (γραφένιο) είναι πολύ λεπτά χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να εισέλθει το νερό στο φίλτρο συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους αφαίρεσης του αλατιού από το νερό.
Η πρωτοποριακή τεχνολογία υπόσχεται βιώσιμη λύση για τις υπανάπτυκτες χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν τους πόρους για τους ακριβούς σταθμούς άντλησης υδάτων που απαιτούνται στις μονάδες αφαλάτωσης που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης.
«Είναι 1.500 φορές λεπτότερο από τα καλύτερα φίλτρα που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα και χίλιες φορές ισχυρότερο. Η ενέργεια και η πίεση που απαιτείται για να φιλτράρουμε το αλάτι είναι 100 φορές λιγότερη», ανέφερε ένας μηχανικός της Lockheed Martin Corp που εργάζεται για την κατασκευή του φίλτρου.
Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό έχει αναχθεί σε μείζων ζήτημα παγκόσμιας ασφάλειας. Ο ανταγωνισμός για το νερό προκαλεί πολιτική αστάθεια και διαμάχες στις χώρες που μαστίζονται από τη λειψυδρία.
«Αν δεν διαχειριστούμε αποτελεσματικά τους υδατικούς πόρους οι προμήθειες νερού δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση μέχρι το 2040. Η έλλειψη υδάτων θα υπονομεύσει την ικανότητα των χωρών να παράγουν τροφή και ηλεκτρική ενέργεια», επισημαίνεται σε έκθεση των ηνωμένων Εθνών.
Περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό σήμερα.

econews

Επιχείρηση - νερό στα νησιά του Αιγαίου Η ΕΥΔΑΠ ξεδιψάει Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Οινούσσες, Αϊ-Στράτη και Ψαρά

 
Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΔΑΠ, να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Οινούσσες, Αϊ-Στράτη και Ψαρά.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, «αν όλα πάνε καλά», στην επόμενη φάση θα μπορούν να εντάσσονται όποια νησιά θέλουν. Η εκτίμηση είναι ότι θα ενταχθούν η Κίμωλος,  τα Κουφονήσια και το Αγαθονήσι.
Στόχος είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού σε επαρκή ποσότητα και πίεση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και η διασφάλιση της καθημερινής περισυλλογής των λυμάτων των νησιών.
Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προβλέπεται να είναι  εύκολο καθώς γύρω από τη μεταφορά νερού έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων. «Ασφαλώς και οι πολλοί θιγόμενοι - θα χάσουν τεράστια έσοδα - να προσπαθήσουν με νύχια και δόντια να εμποδίσουν την προσπάθεια» λένε από την εταιρεία.
Οπως επισημαίνουν πηγές της ΕΥΔΑΠ, σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση νερού στα νησιά του Αιγαίου. «Η όλη υποδομή είναι ελαττωματική. Γίνονται απλώς φαραωνικά έργα τα οποία δεν εντάσσονται λειτουργικά στο ευρύτερο περιβάλλον και ύστερα από λίγο καταστρέφονται από την αχρηστία» υποστηρίζουν άνθρωποι της εταιρείας.
Οπως διευκρινίζουν από την εταιρεία, χρειάζονται μόνο έργα μικρής κλίμακας, όπως ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα - με νερό για παράδειγμα από τις αφαλατώσεις -, η καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού και μικρές επεμβάσεις στα ρυάκια για να μην καταλήγουν τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα.
«Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο στο Αιγαίο. Μας δίνεται έτσι το έναυσμα να μπούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» λένε από την ΕΥΔΑΠ. «Από τα 50 εκατομμύρια ευρώ που είναι η κερδοφορία μπορούμε να διαθέσουμε π.χ. το 10% των κερδών για να επεκταθούμε».

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ανατολική Κρήτη: Λύνεται το πρόβλημα της υδροδότηδης


Επιτέλους λύση για το έργο που αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στην κατασκευή του, ολοκληρώνεται και αναμένεται  να λύσει το πρόβλημα της Ανατολικής Κρήτης.  
 
Γεμίζει το φράγμα Αποσελέμη. Η τελευταία μέτρηση έδειξε ότι ο ύψος του νερού έχει φτάσει τα 185 μέτρα και συνεχίζει. Μετά την έμφραξη του φράγματος ο Ταμιευτήρας μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει συλλέξει πάνω από 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού.
 
Το έργο, σημαντικό για όλη την Ανατολική Κρήτη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 ενώ από το 2014, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, θα μπορεί να λειτουργεί δοκιμαστικά και να υδροδοτεί.
 
Επίσης το επόμενο διάστημα επίκειται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της σήραγγας μεταφορών των πλημμυρικών νερών από το Οροπέδιο Λασιθίου τα οποία θα συγκεντρώνονται και αυτά στον ταμιευτήρα και θα προστεθούν για την υδροδότηση των παραπάνω περιοχών.
  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr    

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ηφαίστεια και Ασιάτες ρυπαντές έβαλαν φρένο στην Κλιματική Αλλαγή

Ερευνητική ομάδα του University of Colorado Boulder αναζητά απαντήσεις για το γεγονός ότι η Γη δεν υπερθερμάνθηκε στο βαθμό που περίμεναν οι επιστήμονες κατά τη δεκαετία 2000-2010.
Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες ουσιαστικά “αθωώνει” τους αναδυόμενους ρυπαντές του πλανήτη, Κίνα και Ινδία.
Κι αυτό διότι οι δύο ασιατικοί γίγαντες αύξησαν τις εκπομπές διοξειδίου του θείου κατά 60% κατά την περίοδο 2000-2010 λόγω της καύσης άνθρακα, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ράιαν Νίλι.
Εκπομπές διοξειδίου του θείου από την επιφάνεια της Γης ανεβαίνουν 20 έως 35 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, σε στρώματα αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα, όπου συντελούνται χημικές διεργασίες που δημιουργούν θειικό οξύ και σωματίδια νερού τα οποία αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, ψύχοντας έτσι τον πλανήτη.
Ο Νίλι τονίζει ότι προηγούμενες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα αερολύματα της στρατόσφαιρας από το 2000 και εντεύθεν έχουν αντισταθμίσει το 25% της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.
“Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι εκπομπές από μικρά και μεσαία ηφαίστεια έχουν επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη” λέει ο Νίλι, ερευνητής του Συνεργατικού Ινστιτούτου Έρευνας στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος, ένα joint venture του of CU-Boulder και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).
Ωστόσο, οι εκρήξεις μεγάλων ηφαιστείων έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση. Η έκρηξη του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991 εξέπεμψε εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα οι οποίοι προκάλεσαν ψύξη της Γης για αρκετά χρόνια.
Βεβαίως τα ηφαίστεια δεν αποτελούν αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή καθώς οι εκπομπές τους αυξομειώνονται, ενώ οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται σταθερά.
Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ο υπερυπολογιστής Janus (Ιανός) ο οποίος εξομοίωσε δεκαετή στοιχεία για το Κλίμα και απομόνωσε τις ασιατικές εκπομπές από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.
econews

Πώς έμοιαζε η Ανταρκτική πριν μπει στην κατάψυξη

Μέχρι πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, η Ανταρκτική ήταν μέρος μιας αρχαίας υπερηπείρου που ονομάστηκε Γκοντβάνα. Αργότερα, το έδαφος σχίστηκε και δημιούργησε μια μια μεγάλη κοιλάδα, την οποία διέτρεχαν μακριά, νωχελικά ποτάμια. Αργότερα, πριν από 34 εκατομμύρια χρόνια, η επίπεδη τότε ήπειρος μπήκε στην κατάψυξη και άλλαξε για πάντα. 

Ουάσινγκτον
Μέχρι πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, η Ανταρκτική ήταν μέρος μιας αρχαίας υπερηπείρου που ονομάστηκε Γκοντβάνα. Αργότερα, το έδαφος σχίστηκε και δημιούργησε μια μια μεγάλη κοιλάδα, την οποία διέτρεχαν μακριά, νωχελικά ποτάμια. Αργότερα, πριν από 34 εκατομμύρια χρόνια, η επίπεδη τότε ήπειρος μπήκε στην κατάψυξη και άλλαξε για πάντα.
Νέα μελέτη που βασίστηκε στην ανάλυση ιζημάτων αποκαλύπτει πώς η επίπεδη Ανταρκτική σημαδεύτηκε από τα βαθιά φαράγγια και τα φιορδ που διακρίνουν σήμερα τα ραντάρ κάτω από τον πάγο.
«Δεν είχαμε προσδιορίσει πώς το τοπίο άλλαξε στην πορεία του χρόνου» αναφέρει ο Στιούαρτ Τόμσον, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τούσον.
«Είχαν διατυπωθεί πολλές εικασίες για το πότε σχηματίστηκαν κάτω από τους πάγους τα μεγάλα φιορδ της Ανταρκτικής. Κανείς όμως δεν μπορούσε να γνωρίζει με βεβαιότητα χωρίς δείγματα από τα πετρώματα ή τα ιζήματα».
Η μελέτη εστιάστηκε στο Λάμπερτ Γκράμπεν («γκράμπεν» στα γερμανικά σημαίνει τάφρος ή χαντάκι), ένα γιγάντιο φαράγγι στην Ανατολική Ανταρκτική, μέσα στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο μεγαλύτερος παγετώνας του κόσμου.
Προηγούμενες μελέτες είδαν δείξει ότι το φαράγγι σχηματίστηκε πριν από περίπου 80 εκατ. χρόνια. όταν η Ανταρκτική, η Ινδία και η Αφρική αποσπάστηκαν από τη Γκοντβάνα: η διάσπαση της υπερηπείρου σχημάτισε μακριές, γραμμικές κοιλάδες, κάθετες στις ακτές των νεογέννητων ηπείρων.
Το κλίμα της Γης ήταν τότε θερμότερο από ό,τι σήμερα και η Ανταρκτική έσφυζε από ζωή, ακόμα και όταν έφτασε στην τελική της θέση πάνω από το Νότιο Πόλο. Πριν από 34 εκατ. χρόνια, το κλίμα του πλανήτη τελικά άλλαξε και η Ανταρκτική καλύφθηκε από πάγο.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience, εξηγεί πώς η ροή των παγετώνων που σχηματίστηκαν τότε έσκαψε την κοιλάδα του Γκράμπεν και την έκανε τόσο βαθιά και απότομη.
Ο Τόμσον και οι συνεργάτες του εξέτασαν δείγματα βράχων που παρασύρθηκαν από τους παγετώνες, καθώς και ιζήματα που μεταφέρθηκαν από αρχαίους παγετώνες μέχρι τον Κόλπο του Πριτζ Μπέι, έξω από την Ανατολική Ανταρκτική.
Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δείγματα επέτρεψαν στους ερευνητές να υπολογίσουν πότε διαβρώθηκε η επιφάνεια και πόσο γρήγορα συνέβη αυτό.
Η εικόνα που προκύπτει: από τα 250 μέχρι τα 34 εκατ. χρόνια πριν, η περιοχή γύρω από το Λάμπερτ ήταν επίπεδη και αποστραγγιζόταν από αργά ποτάμια. Πριν από 34 εκατ. χρόνια, όταν το κλίμα της Γης έγινε πιο ψυχρό, η περιοχή καλύφθηκε από παγετώνες, οι οποίοι σταδιακά διέβρωσαν τα πετρώματα και σχημάτιζαν μια βαθιά τάφρο.
Καθώς κυλούσαν προς τη θάλασσα, οι παγετώνες του Λάμπερτ έσκαψαν το υποκείμενο πέτρωμα σε β άθος 1,6 με 2,5 χιλιομέτρων, υπολογίζουν οι ερευνητές. Η διαδικασία διάβρωσης επιβραδύνθηκε απότομα όταν το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής σταθεροποιήθηκε, πριν από 15 εκατ. χρόνια.
Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία και για έναν άλλο, αινιγματικό σχηματισμό της Ανταρκτικής. Στην άκρη του Λάμπερτ Γκράμπεν, περίπου 600 χιλιόμετρα από τις ακτές, βρίσκεται η Οροσειρά Γκαμπούρτσεφ, θαμμένη ολόκληρη κάτω από τους πάγους.
Προηγούμενες έρευνες υποδείκνυαν ότι η οροσειρά σχηματίστηκε σε δύο φάσεις: το πρώτο κύμα ανύψωσης ήταν πριν από 250 εκατ. χρόνια, και το δεύτερο ακολούθησε από 100 εκατ. χρόνια.
Η νέα μελέτη, όμως, δεν εντόπισε ενδείξεις για αυτό το δεύτερο κύμα ανύψωσης των πετρωμάτων. Αντίθετα, τα ορυκτά της οροσειράς που βρέθηκαν στα ιζήματα δείχνουν ότι τα όρη Γκαμπούρτσεφ πήραν όλο τους το ύψος με ένα μόνο τεκτονικό σπρώξιμο.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, τα νέα στοιχεία όχι μόνο αποκαλύπτουν πότε και πώς μεταμορφώθηκε το τοπίο της Ανταρκτικής, αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην τελειοποίηση των μοντέλων που χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί ο ρόλος του καλύμματος πάγου στο σημερινό κλίμα.
Newsroom ΔΟΛ

Πηγή:in.gr

Η καταστροφή στους πάγους του Καναδά είναι μη αναστρέψιμη



Στον Καναδά, οι παγετώνες που είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι στον κόσμο ύστερα από αυτούς της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, απειλούνται με μη αναστρέψιμη καταστροφή. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το ένα πέμπτο τους θα έχει λιώσει ως το τέλος του αιώνα, συνεισφέροντας σημαντικά στην άνοδο της πλανητικής θέρμανσης και της στάθμης της θάλασσας.
Αν και έχουν τόσο μεγάλη έκταση αποτελώντας ρυθμιστικό παράγοντα για το κλίμα και την ισορροπία της Γης, οι καναδικοί παγετώνες είναι, από επιστημονικής απόψεως, παραμελημένοι αφού δεν έχουν μελετηθεί ως τώρα εκτεταμένα από τους ειδικούς. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», είναι η πιο εμπεριστατωμένη που έχει γίνει ως σήμερα.
Η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη
Οι ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποίησαν δεδομένα που ελήφθησαν από δορυφόρους την τελευταία δεκαετία για να εκτιμήσουν με ένα υπολογιστικό μοντέλο πώς θα ανταποκριθούν οι πάγοι του Καναδά στην κλιματική αλλαγή ως το 2100. Η ανάλυσή τους έγινε με βάση το «μετριοπαθές» σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης κατά 3 βαθμούς και του καναδικού αρκτικού κύκλου κατά 8 βαθμούς Κελσίου και τα αποτελέσματά της είναι άκρως ανησυχητικά. Μιλάει για μη αναστρέψιμη απώλεια της παγοκάλυψης κατά 20%, η οποία θα προσθέσει 3,5 επί πλέον εκατοστά στην ήδη προβλεπόμενη άνοδο της θαλάσσιας στάθμης.
«Πιστεύουμε ότι η μαζική απώλεια είναι μη αναστρέψιμη για το προβλέψιμο μέλλον αν θεωρήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει την παρούσα πορεία της» σημειώνουν στο σχετικό άρθρο τους. Μια αιτία για τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της καταστροφής είναι, όπως σημειώνουν, το γεγονός ότι τα γυμνά από πάγο και «σκούρα» πλέον κομμάτια ξηράς που θα αποκαλυφθούν απορροφούν περισσότερη θερμότητα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην άνοδο της θερμοκρασίας.
«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η πλανητική θέρμανση δεν θα επέλθει τόσο γρήγορα όσο θεωρούν οι περισσότερες προβλέψεις, και πάλι οι πιθανότητες τήξης των πάγων σε ανησυχητικό ρυθμό εξακολουθούν να είναι πολύ αυξημένες» τόνισε σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Γιαν Λένερτς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, επικεφαλής της μελέτης. «Η πιθανότητα να αρχίσει ξανά η ανάπτυξη των πάγων είναι πάρα πολύ μικρή».

Συνέπειες και στη θαλάσσια στάθμη
Οι περισσότερες προβλέψεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για τους πάγους του Καναδά – οι οποίες είχαν βασιστεί σε λιγότερο ακριβή δεδομένα σχετικά με το μέγεθος και τον ρυθμό της τήξης τους – είχαν μάλλον υποτιμήσει τη συμβολή τους τόσο στη θερμοκρασία του πλανήτη όσο και στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης.
Ειδικά για την τελευταία, οι εκτιμήσεις θεωρούσαν ότι το λιώσιμο των καναδικών παγετώνων θα οδηγούσε σε μια επί πλέον άνοδο των υδάτων κατά 2 το πολύ εκατοστά ως το τέλος του αιώνα. Η νέα μελέτη ανεβάζει αυτή την εκτίμηση στα 3,5 και πλέον εκατοστά, αριθμός ο οποίος δεν είναι καθόλου αμελητέος αν λάβουμε υπόψη ότι οι θεωρούμενες «μετριοπαθείς» προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) κάνουν λόγο για άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 18 ως 59 εκατοστά ως το 2100 από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.
«Οι παγετώνες του Καναδά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής εξίσωσης του κλίματος και της μελλοντικής ανόδου της θαλάσσιας στάθμης» δήλωσε ο Ντέιβιντ Βον, επικεφαλής του προγράμματος ice2sea της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χρηματοδότησε τη μελέτη. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους αγνοούμε».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με καταιγίδες και λασποβροχή

Την Πέμπτη, πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός. Εντονες βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν αρχικά τα δυτικά, ενώ τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στα ανατολικά και στα νότια. Ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και οκτώ μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, ενώ η νότια κατεύθυνσή τους ευνοεί και τη μεταφορά σκόνης.
Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Πέμπτη έχει ως εξής:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία και στη Θράκη και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση το βράδυ από τα δυτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αλβανία : 4 υδροηλεκτρικοί σταθμοί πωλούνται σε Τουρκία

Την πώληση 4 υδροηλεκτρικών σταθμών στην τουρκική μεταλλοβιομηχανία Kurum International, ενέκρινε η αλβανική Βουλή στη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασής της, με 73 ψήφους υπέρ και 61 κατά αναφέρει η ιστοσελίδα aftonomi.gr.
Η Kurum International αναδείχθηκε πλέον και με την «βούλα» νικήτρια του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% των μετοχών των διαχειριστών των υδροηλεκτρικών σταθμών Ulez, Shkopet, Bistrica 1 και Bistrica 2. Οι δύο τελευταίοι σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται στην Μπίστριτσα της Βορείου Ηπείρου διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ 22,5 MW και 5 MW, αντίστοιχα, και μέχρι σήμερα τροφοδοτούν με ρεύμα και περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών διαμορφώνεται στα 52,1 MW, αντιστοιχώντας στο 3,4% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αλβανία.
Τα συμβόλαια για την απόκτηση του 100% των μετοχών των διαχειριστών (εταιρειών) των υδροηλεκτρικών σταθμών Ulez, Shkopet, Bistrica 1 και Bistrica 2 υπεγράφησαν από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας και της τουρκικής εταιρείας στις 11 Φεβρουαρίου 2013, έπειτα από την κυβερνητική απόφαση που ενέκρινε την τελική έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού, η οποία επέλεγε την Kurum ως νικήτρια της διαδικασίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Μετεωρολογικά Όπλα Τέσλα

“Το κλειδί για το γεωφυσικό πόλεμο είναι η αναγνώριση των περιβαλλοντικών ασταθειών στις οποίες η προσθήκη μικρής ποσότητας ενέργειας θα απελευθέρωνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας”.
Γκόρντον Μακντόναλντ, γεωφυσικός, ειδικός σε θέματα πολέμου.
Ο έλεγχος των καιρικών συνθηκών είναι ένα παλιό όνειρο. Πάντα ο άνθρωπος επιθυμούσε ν’ αποκτήσει την ικανότητα να επηρεάζει και να καθοδηγεί τις βροχοπτώσεις. Στους περισσότερους πολιτισμούς της Γης ο βροχοποιός, που με τελετές και μαγικές επικλήσεις προσπαθούσε να συγκινήσει τον ουρανό για να εξαπολύσει το γονιμοποιό του «σπέρμα», ήταν άτομο περιβεβλημένο με τιμές και σεβασμό.
Το 18ο αιώνα η επιστήμη ανέλαβε τα ηνία και προώθησε τη γνώση των καιρικών συνθηκών, αλλά μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα οι επιτυχίες σ’ αυτόν τον τομέα ήταν μικρές. Και μόλις τελευταία εμφανίστηκαν νέες τεχνολογίες που προσφέρουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να γίνει πραγματικός βροχοποιός.
Το βασικότερο κίνητρο για τον έλεγχο των κλιματολογικών συνθηκών ήταν η προστασία και η αύξηση της γεωργικής παραγωγής, που παραμένει έρμαιο των μετεωρολογικών συνθηκών. Πριν από έναν περίπου αιώνα ο Νίκολα Τέσλα θεωρούσε βέβαιο ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να δαμάσει σύντομα τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της Φύσης και ιδιαίτερα τις επικίνδυνες καταιγίδες.

Έρχονται νέες εποχές παγετώνων

Ρώσοι επιστήμονες προβλέπουν την επέλαση μίας μικρής εποχής των παγετώνων το 2014. Οι ίδιοι αντικρούουν την άποψη περί παγκόσμιας υπερθέρμανσης και την ονομάζουν τέχνασμα του μάρκετινγκ.
Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι όντως γεγονός. Η Γη άρχισε να θερμαίνεται από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα – στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον πιστεύεται ότι η διαδικασία της θέρμανσης σχετίζεται με ανθρωπογενή επίδραση. Η ανθρωπότητα αυξάνει τις εκπομπές CO2, που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο Ρώσος επιστήμονας Βλαντίμιρ Μπάσκιν είναι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτήν την άποψη. Ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές του κλίματος έχουν κυκλικό χαρακτήρα και δεν συνδέονται καθόλου με τη δραστηριότητα των ανθρώπων. Μαζί με τον συνάδελφό του Ραούφ Γκαλιούλιν αποδεικνύουν, ότι η σημερινή υπερθέρμανση είναι ο απόηχος της εξόδου του πλανήτη από μία «μικρή εποχή των παγετώνων» και σύντομα – σε γεωλογική κλίμακα, εννοείται – μας περιμένει η έναρξη μίας νέας εποχής των παγετώνων:

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η κοινή γνώμη “κουλάρει” με την Κλιματική Αλλαγή “φρικάρει” με την οικονομική κρίση

Σε χαμηλό 20ετίας διαμορφώνονται οι ανησυχίες της κοινής γνώμης για το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ατμοσφαιρική ρύπανση, νερό και εξαφάνιση ζωικών ειδών είναι “πολύ σοβαρά” θέματα για λιγότερους ανθρώπους από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.
Στην έρευνα συμμετείχαν 22.812 άνθρωποι από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Παρά τις συνεχείς έρευνες και τις ενέργειες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μόνο το 49% των ερωτηθέντων θεώρησε ως “πολύ σοβαρό” ζήτημα την κλιματική αλλαγή, πολύ λιγότεροι απ’ ότι στις απαρχές της κρίσης το 2009.
Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή περιορίστηκε όχι μόνο στις βιομηχανικές χώρες αλλά και στο αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Κίνα.
Μεγάλες, διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF και η Greenpeace αποδίδουν τα αποτελέσματα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στη μη επίτευξη συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Νταγκ Μίλερ, πρόεδρος της εταιρείας GlobeScan Radar που διενήργησε την έρευνα τόνισε πως “ενώ τα στοιχεία της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι αδιαμφισβήτητα, η έρευνα δείχνει ότι η οικονομική κρίση και η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης απομακρύνει την κοινή γνώμη από το πρόβλημα”.